Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
VÍDEO | La monumental posada a punt de la tèrmica del Besòs, per dins
  • CA

Una monumental tasca d’enginyeria. És el que posa al descobert el vídeo que ara veu la llum sobre les obres realitzades durant l’any passat dins de la central tèrmica de cicle combinat Besòs 5, propietat d’Endesa i una de les plantes de producció energètica situades a la vora del riu Besòs, dins del terme municipal de Sant Adrià de Besòs i a tocar amb el límit amb Barcelona.

La tèrmica va restar inactiva durant més de tres mesos a 2021 per revisar les instal·lacions i efectuar unes tasques de manteniment que Endesa programa periòdicament i que, a més, venen exigides per llei. La companyia ha revelat ara com va ser la posada a punt de la central, amb un resum en imatges accelerades de les diferents etapes d’una revisió i d’uns treballs que van obligar a aixecar i desplaçar peces gegantines.

L’elèctrica assegura que no s’havien captat abans a Catalunya unes imatges amb tant de detall sobre la reforma de l’interior d’una central similar. El vídeo mostra el desmuntatge de les carcasses i el rotor de grans dimensions que composen una de les dues turbines de gas de la planta. També queden a la vista les entranyes de la turbina de vapor de baixa pressió, hissades per grues mentre hi fan comprovacions uns operaris, diminuts entre estructures enormes.

Endesa explica que es va aprofitar la parada de producció entre el 18 d’abril i el 31 de juliol per implantar millores en els equips de control de la planta i als equips electrònics de potència. Es van substituir peces, es va comprovar l’estat d’equips auxiliars i també es van emprar drons per examinar l’interior de la caldera de la central.

Els treballs van costar 31,7 milions d’euros a l’empresa, que afirma que es van planificar per aconseguir “millora la fiabilitat i la disponibilitat de la planta”. L’elèctrica apunta que, després de la revisió, la fàbrica queda disponible per seguir operant 24.000 hores més.

Treballs de manteniment dins d'una turbina de gas a la central tèrmica de cicle combinat de Sant Adrià de Besòs / Endesa
Treballs de manteniment dins d’una turbina de gas a la central tèrmica de cicle combinat de Sant Adrià de Besòs / Endesa

La companyia apunta que la tèrmica absorbeix “els buits de producció que les energies renovables no puguin cobrir”. Afegeix que els canvis introduïts li permeten reduir la despesa i el temps d’espera per fer arrencar la maquinària de la fàbrica.

Unes 121 persones van treballar durant 2021 en la posada a punt de la central Besòs 5, que va inaugurar-se el 2011 per substituir l’antiga planta de les Tres Xemeneies, una icona a l’altra banda del Besòs, on les administracions catalanes planegen ara que aflori un viver d’empreses digitals i audiovisuals envoltat d’habitatges després d’una dècada llarga sense que s’hagi desencallat cap projecte per transformar-les.

La fi de les feines de manteniment a Besòs 5 va anar acompanyada d’algunes queixes per forts sorolls i fums visibles a habitatges pròxims a la factoria. Endesa va assegurar que van ser fruit d’un defecte en una de les peces noves instal·lades que es va haver de reemplaçar i va defensar que la planta s’adapta als límits d’emissions. Afegeix que mai no s’ha hagut de lamentar cap accident dins de les instal·lacions.

Més notícies
Un agent de la Guàrdia Urbana, en motocicleta / GUB
Tres ferits en un accident de trànsit a l’avinguda Meridiana de Barcelona
Notícia: Tres ferits en un accident de trànsit a l’avinguda Meridiana de Barcelona
Comparteix
Una moto i un turisme han xocat aquest dijous a les 13.30 hores d'aquest dijous
Amarradors del port de Barcelona en vaga darrere d'agents de la policia portuària / Lluís Sibils (ACN)
Els amarradors del Port deixen en standby la vaga per un principi d’acord
Notícia: Els amarradors del Port deixen en standby la vaga per un principi d’acord
Comparteix
"Els donem un dia de pau social perquè estudiïn l'última proposta", diuen des de CCOO

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa