Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Queixes per sorolls i contaminació a la tèrmica d’Endesa al Besòs
  • CA

Veïns de Sant Adrià de Besòs i del districte de Sant Martí han protestat aquest divendres davant de la central tèrmica d’Endesa, a la desembocadura del riu Besòs. Es queixen dels sorolls estridents que han brogit de la planta de producció elèctrica en els últims dies, que han causat molèsties fins a altes hores de la matinada a veïns de barris barcelonins com Zona Fòrum i Diagonal Mar, de Sant Adrià i, fins i tot, d’alguns punts de Badalona. Les plataformes ecologistes Marea Verda i Airenet adverteixen que han registrat sons de fins a 90 decibels a més d’un quilòmetre de distància de la fàbrica.

“No són permanents, però són sorolls que han durat hores. És com si tinguéssim l’aeroport al costat de casa”, compara la presidenta d’Airenet, Silvina Frucella, que retreu a Endesa “no saber conviure amb la gent”: “ No demostra sensibilitat cap a la ciutadania ni cap a la natura. No volem seguir convivint amb aquesta empresa i demanem que marxi”.

“Visc a un quilòmetre i fins allà ens arribava el soroll. No deixava viure ni dormir”, dona fe Laura González, portaveu de la Marea Verda de Sant Adrià. L’entitat suggereix que es col·loquin sonòmetres al voltant de la factoria, que González qualifica com una de les més contaminants de Catalunya. “És massa contaminant per estar tan a prop de llocs habitats”, opina.

Endesa respon que el so agut i anormal que els veïns han sentit es deu a una averia en una vàlvula acabada d’instal·lar. La companyia explica que el mecanisme s’ha posat a prova i s’ha comprovat que es troba defectuós.

L’elèctrica afegeix que, a causa de l’imprevist, la planta roman sense produir energia fins que la peça es substituexi. En tot cas, les plataformes puntualitzen que la molèstia no es esporàdica. “Ara han sigut dos dies a màxims, pero hi ha veïns que es queixen de molèsties per les nits durant tot l’any“, indica González.

Fum de colors

Alhora, les organitzacions veïnals alerten que, a primers d’agost, la central va expulsar fum d’un to rosa. Les entitats avisen des de fa temps de les columnes habitualment blanquinoses que s’eleven des de la fàbrica i que jutgen com una mostra de la polució que recriminen a l’elèctrica. Aquest cop, a més, han demanat explicacions sobre la càrrega contaminant de les darreres emissions d’un color poc usual. “No sabem què hem respirat”, recalca Frucella, mentre que González esmenta que també els preocupa que el dia que es va aixecar la massa colorida “va caure pluja d’un color ennegrit”.

Endesa afirma que la fumera -que matisa que era groga- no va ser cap episodi inesperat. Comenta que és un fet convencional durant la posada en marxa de la central, que ha estat inactiva per tasques de manteniment durant tres mesos. La companyia apunta que, en les proves de combustió de la xemeneia per engegar de nou la tèrmica, s’utilitza més oxígen que nitrogen i es produeix diòxid de nitrogen, cosa que genera que el vapor adquireixi color. Agrega que es tracta d’un procés controlat que va concloure la setmana passada i que el nivell de contaminació s’adequa als paràmetres establerts.   

A banda, a les entitats ecologistes també els inquieta l’aigua que raja de color turquesa de l’interior de la planta i que s’aboca al riu Besòs just abans de desembocar al mar. “És d’un color Carib antinatural, no és aigua sense més. Crea desequilibris al riu”, sosté Frucella. En canvi, Endesa replica que és aigua dolça captada per refrigerar el circuit intern de la fàbrica i que torna al riu sense cap tractament.

Aigües abocades de la tèrmica d'Endesa al riu Besòs / JR
Aigües abocades de la tèrmica d’Endesa al riu Besòs / JR

Airenet i la Marea Verda creuen que les centrals de cicle combinat són incompatibles amb els habitatges situats a no gaire distància i es mostren partidàries de tancar-les. Es concentren entre el Besòs i la incineradora de residus de Tersa, són propietats d’Endesa i de Naturgy i es van inaugurar fa just 10 anys. Per la seva banda, Endesa recalca que va informar a l’Ajuntament de Sant Adrià dels sorolls i dels fums originats en les proves de les darreres setmanes.

Més notícies
Avís de tancament a la platja clausurada de Sant Adrià / JR
La Fiscalia vol les anàlisis sobre la contaminació cancerígena a la platja de Sant Adrià
Notícia: La Fiscalia vol les anàlisis sobre la contaminació cancerígena a la platja de Sant Adrià
Comparteix
Arxiva una denúncia per manca d'indicis de delicte però demanarà els informes per decidir si investiga
Panoràmica de Barcelona des de l'Observatori Fabra / Jordi Play
Barcelona supera Madrid per escàs marge en la llista de ciutats més sostenibles d’Europa
Notícia: Barcelona supera Madrid per escàs marge en la llista de ciutats més sostenibles d’Europa
Comparteix
Les dues ciutats obtenen una nota similar i queden lluny d'Àmtersam, Londres i París, que lideren el rànquing

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa