El Govern de la Generalitat i el de Barcelona han arribat a un “acord de país” perquè l’administració catalana s’impliqui pressupostàriament en el rescat de les Tres Xemeneies i la transformació urbanística de la desembocadura del Besòs. L’entrada de la Generalitat suposa una important empenta a un projecte que fa anys que està estancat pel cost que suposaria als ajuntaments de la zona i que afecta un centenar d’hectàrees. 

L’alcaldessa Ada Colau i el vicepresident Jordi Puigneró han presentat aquest dimecres l’acord, després d’una breu reunió institucional a l’Ajuntament de Barcelona. L’objectiu de la transformació d’aquest àmbit del Besòs és crear “un pol digital i audiovisual” amb habitatge públic, un gran parc i accions de millora del riu. El Govern preveu aprovar abans de Setmana Santa el Pla Director Urbanístic (PDU) de la zona, però per ara no hi ha cap més calendari sobre la taula.

El primer pas serà proposar formalment als consistoris de Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Adrià de Besòs i a la Diputació de Barcelona la incorporació de la Generalitat a l’ens territorial. Un cop acceptada, la Generalitat liderarà les negociacions amb els propietaris del sòl, especialment Endesa, per tancar la reparcel·lació de l’espai inclòs al Pla Director Urbanístic.

“Tenim una instrument ja creat, que és el Consorci, i és una molt bona notícia i molt esperada que la Generalitat faci aquest pas endavant”, ha dit en la roda de premsa conjunta Ada Colau, que ha repassat els diferent projectes en marxa al Besòs. Per la seva banda, Puigneró ha titllat la reunió de “molt profitosa” i ha posat èmfasi en l’impacte econòmic del pla: “Hem vingut a desenvolupar aquest àmbit perquè esdevingui un gran hub de referencia a Europa, perquè la millor política social que podem fer pels nostres ciutadans és que tinguin feina”.

“És la continuïtat del que ha significat el [email protected], perquè la nova industrialització és diu digitalització”, ha afegit. També ha detallat que el nou cable intercontinental submarí que impulsa el Govern –al Besòs també– es farà realitat el 2022. Ha dit que el principal inversor és Facebook i que ja hi ha sobre la taula dues propostes més similars per les que confia anunciar acords ben aviat.

Reunió institucional entre l’alcaldessa Ada Colau i el vicepresident Jordi Puigneró / Ajuntament de Barcelona

Les dues administracions han avançat que sol·licitaran fons europeus Next Generation per finançar les grans obres que implica el pla, a l’empara de la prioritat que dona la UE a projectes d’economia verda i digital. A més d’un nou ús per a l’antiga central elèctrica, el full de ruta inclou traslladar el col·lector del litoral, rehabilitar els barris del marge esquerre del riu i estendre el Parc Fluvial cap al nord fins a Montcada.

“Es tracta d’un entorn estratègic ple d’oportunitats digitals, econòmiques i culturals, i una de les àrees més denses de tot el país i amb més necessitats socials”, han subratllat ambdues institucions. Finalment Colau i Puigneró han exhibit front comú en mobilitat: Colau avala políticament la reclamació catalana a l’Estat del traspàs de Rodalies, mentre que Puigneró es compromet a accelerar les obres de la L9 del metro. “Aquesta primavera la tuneladora tornarà a engegar-se”, ha avançat el conseller, que també ha detallat que la unió dels FGC entre plaça Espanya i Francesc Macià “es licitarà abans de l’estiu”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a gener 19, 2022 | 11:45
    Ricard gener 19, 2022 | 11:45
    Si ara es volguessin aixecar aquestes torres milions de persones s'hi oposarien. Ara resulta que les volen mantenir com a patrimoni? No entenc res.

Nou comentari

Comparteix