La subhasta del front marítim de Barcelona, vista per sentència

L’estat espanyol obrirà aquest dilluns els sobres amb les ofertes pels 26 locals en venda

La subhasta del Front Marítim, excepte sorpresa d’última hora, està vista per sentència. Aquest dilluns el ministeri d’Hisenda obrirà els sobre amb les ofertes que s’han presentat per adquirir els 26 locals a primera línia de mar que l’estat espanyol s’ha negat a cedir a l’Ajuntament de Barcelona. Tot i les promeses del govern d’Ada Colau de recuperar els espais per promoure l’economia blava a la ciutat, la privatització del front marítim ja no té marxa enrere.

Ni les protestes dels veïns, que veuen en l’operació un moviment especulatiu per part del govern espanyol, ni els defectes legals que va denunciar ERC ha sigut motius de pes per aturar la subhasta. Abans de final d’any l’Ajuntament i l’Estat han de firmar un acord de mínims que permetrà a la ciutat de Barcelona recuperar vials i terrenys que ja són part de l’espai públic, la plataforma del zoo marí –que ara no té cap ús–, les guinguetes del passeig marítim i el poliesportiu de la Mar Bella.

Els locals rendibles, per l’Estat

“La llei diu que els elements que generen activitat econòmica se’ls queda l’Estat”, va justificar fa unes setmanes el regidor de Presidència, Jordi Martí. “Ho vam discutir a l’Estat, però un plet [a tribunals] hagués estat llarg i podríem perdre coses pel camí”. El govern municipal no amaga el seu malestar per la resolució de la subhasta, que els ha deixat en una posició complicada davant del moviment veïnal. “No estem mai d’acord amb què es vengui patrimoni públic, però la crítica veïnal s’ha d’adreçar a l’Estat”, va dir Martí sense fer cap autocrítica.

L’última esperança de l’Ajuntament per maquillar una mica el desenllaç del front marítim –que durant 30 anys havia tingut en concessió per compensar la inversió olímpica a la zona– són les discoteques situades davant del centre del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), que Hisenda va indultar a l’estiu amb una pròrroga de cinc anys. Els comuns confien que aquesta zona deixarà de ser un refugi de l’oci nocturn. Han pactat amb l’Estat que un dels locals –el d’Òpium– serveixi per ampliar el CSIC amb usos ciutadans, però no hi ha res firmat.  

Subhasta milionària

El paquet de 26 locals que surt a subhasta inclou les discoteques Pachá i Catwalk, el Casino de Barcelona, el McDonald’s i la benzinera de la ronda Litoral o les galeries comercials que hi ha a sota de l’Hotel Arts. Tot el lot té un preu de sortida de gairebé 70 milions d’euros, però els veïns estimen que es podrien acabar pagant més de 100 milions, ja que són locals molt rendibles per la seva ubicació.

Fonts municipals i veïnals han traslladat la seva preocupació perquè un gran fons internacional –es rumoreja que el dels propietaris de l’Hotel Arts– es quedi amb tots els lots pròxims a l’hotel. Aquesta operació, de la qual va alertar ERC quan va denunciar que hi havia irregularitats a la subhasta, suposaria una autèntica jugada mestra per l’hotel, ja que podria expandir les seves instal·lacions a un preu raonable i amb unes grans perspectives de negoci quan passi la pandèmia i tornin els turistes.

Nou comentari