Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
“La solució que ens donen és una trampa”: ‘Stop Creuers’ alça la veu

La plataforma ‘Stop Creuers’ ha tornat a sortir al carrer per manifestar-se en contra els grans bucs que arriben cada dia a la costa de Barcelona. Ho ha fet després que s’hagi revifat la polèmica respecte al futur del port barceloní, que torna a enfrontar la infraestructura i l’Ajuntament. El consistori liderat per Colau va signar el 2018 un acord amb l’Autoritat Portuària –recolzat de forma majoritària per l’oposició– per limitar a set el nombre de terminals creueristes del Port. Ara, l’alcaldessa se’n desdiu i aposta per reduir-les a cinc.

Enmig d’aquest enrenou polític, els activistes contraris als creuers han demanat aquest diumenge una “reducció radical” de grans vaixells turístics. ‘Stop Creuers’ no només ha criticat l’afluència d’aquestes naus, sinó també la taxa turística. Ariadna Cotén, portaveu de la plataforma, ha dit en declaracions a l’ACN que aquesta mesura llençaria el missatge que qui paga pot contaminar. En tot cas, i malgrat la protesta, els activistes han admès que les seves intencions encara són molt lluny de la realitat. “El nostre màxim és que s’eliminin del tot, però cal començar per alguna cosa”, ha indicat al respecte Cotén.

Un home aixeca el braç a la manifestació d'aquest diumenge | ACN
Un home aixeca el braç a la manifestació d’aquest diumenge | ACN

Falsa sostenibilitat

La manifestació també ha servit per alçar la veu contra les grans empreses de creuers. La portaveu ha manifestat que “aquesta suposada sostenibilitat del turisme de creuers és una trampa” perquè “l’única solució que donen és que funcionin cada vegada més amb gas natural liquat (GNL)”. Cotén ha detallat que el gas liquat “no deixa de ser un combustible fòssil” i ha assegurat que “a més de CO2, emet metà, que afecta molt més al canvi climàtic”.

L’associació internacional de creuers respon

Mentrestant, l’Associació Internacional de Línies de Creuers (CLIA) ha sortit al pas de la polèmica per recordar a l’Ajuntament l’acord signat el 2018. “En el seu moment, l’Ajuntament va celebrar aquest pacte considerant que posava sostre al creixement de l’activitat dels creuers, ja que de les vuit terminals i nou vaixells es passaria a set terminals i set embarcacions”, ha apuntat Alfredo Serrano, director de CLIA a Espanya. El directiu també ha demanat comprensió a l’administració, recordant que la pandèmia va paralitzar l’activitat turística, motiu pel qual argumenta que “l’impacte d’aquest acord encara no es pot visualitzar”.

Una imatge d'arxiu de creuers al Port de Barcelona / Jordi Play
Dues persones observen els creuers del Port | Jordi Play

Respecte a les associacions i grups polítics que els acusen de contaminar el planeta, Serrano s’ha defensat argumentant que, segons estimacions del Port, l’activitat creuerística només és la responsable “del 0,7% de les emissions d’òxid de nitrogen i el 0,16% de les partícules en suspensió”. Tot plegat suposa, segons el directiu, una reducció del 10% respecte a les emissions de 2016. A més, calcula que el 35% dels creuers que arribin a port aquest 2023 seran propulsats per GNL; de nou, una de les principals solucions que proposa el sector.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Pol a maig 07, 2023 | 19:49
  Pol maig 07, 2023 | 19:49
  Tot el nostre suport a Stop Creuers.
 2. Icona del comentari de: JordiP a maig 07, 2023 | 20:34
  JordiP maig 07, 2023 | 20:34
  "No estamos locos, sabemos lo que queremos", deuen pensar aquests desinformats negativistes. Per què odien els creuers? No rebutgen el "turisme de borratxera" i demanen "turisme de més qualitat"? I els creueristes, no són un turisme de més qualitat? A més, marxen al vespre: no munten soroll nocturn. D'altre part, quan són a port paren els motors de propulsió i generen l'electricitat que necessiten amb un alternador de benzina, un motor com de camió. L'exigència no ha de ser "fóra creures" sinò "electrifiqueu tots els amarraments del terminal de creures". Així aquests podran parar també els alternadors i prendran l'electricitat de la presa corresponent. I estudieu una mica, que a Internet està tot i no cal anar a l'escola. Feu riure.
  • Icona del comentari de: Anònim a maig 08, 2023 | 12:21
   Anònim maig 08, 2023 | 12:21
   Tens tota la raó en tot lo que has dit .estic entot factory amb tu
 3. Icona del comentari de: Maria teresa a maig 08, 2023 | 12:22
  Maria teresa maig 08, 2023 | 12:22
  Tens tota la raó en el comentari que has fet.Estic completament de acord amb tu

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa