La plataforma ‘Stop Creuers’ ha tornat a sortir al carrer per manifestar-se en contra els grans bucs que arriben cada dia a la costa de Barcelona. Ho ha fet després que s’hagi revifat la polèmica respecte al futur del port barceloní, que torna a enfrontar la infraestructura i l’Ajuntament. El consistori liderat per Colau va signar el 2018 un acord amb l’Autoritat Portuària –recolzat de forma majoritària per l’oposició– per limitar a set el nombre de terminals creueristes del Port. Ara, l’alcaldessa se’n desdiu i aposta per reduir-les a cinc.
Enmig d’aquest enrenou polític, els activistes contraris als creuers han demanat aquest diumenge una “reducció radical” de grans vaixells turístics. ‘Stop Creuers’ no només ha criticat l’afluència d’aquestes naus, sinó també la taxa turística. Ariadna Cotén, portaveu de la plataforma, ha dit en declaracions a l’ACN que aquesta mesura llençaria el missatge que qui paga pot contaminar. En tot cas, i malgrat la protesta, els activistes han admès que les seves intencions encara són molt lluny de la realitat. “El nostre màxim és que s’eliminin del tot, però cal començar per alguna cosa”, ha indicat al respecte Cotén.

Falsa sostenibilitat
La manifestació també ha servit per alçar la veu contra les grans empreses de creuers. La portaveu ha manifestat que “aquesta suposada sostenibilitat del turisme de creuers és una trampa” perquè “l’única solució que donen és que funcionin cada vegada més amb gas natural liquat (GNL)”. Cotén ha detallat que el gas liquat “no deixa de ser un combustible fòssil” i ha assegurat que “a més de CO2, emet metà, que afecta molt més al canvi climàtic”.
L’associació internacional de creuers respon
Mentrestant, l’Associació Internacional de Línies de Creuers (CLIA) ha sortit al pas de la polèmica per recordar a l’Ajuntament l’acord signat el 2018. “En el seu moment, l’Ajuntament va celebrar aquest pacte considerant que posava sostre al creixement de l’activitat dels creuers, ja que de les vuit terminals i nou vaixells es passaria a set terminals i set embarcacions”, ha apuntat Alfredo Serrano, director de CLIA a Espanya. El directiu també ha demanat comprensió a l’administració, recordant que la pandèmia va paralitzar l’activitat turística, motiu pel qual argumenta que “l’impacte d’aquest acord encara no es pot visualitzar”.

Respecte a les associacions i grups polítics que els acusen de contaminar el planeta, Serrano s’ha defensat argumentant que, segons estimacions del Port, l’activitat creuerística només és la responsable “del 0,7% de les emissions d’òxid de nitrogen i el 0,16% de les partícules en suspensió”. Tot plegat suposa, segons el directiu, una reducció del 10% respecte a les emissions de 2016. A més, calcula que el 35% dels creuers que arribin a port aquest 2023 seran propulsats per GNL; de nou, una de les principals solucions que proposa el sector.