Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Personal del comerç apressa Colau a posar fi a l’obertura de diumenges
  • CA

Treballadors de grans cadenes comercials s’han manifestat de nou aquest divendres a la tarda al centre de Barcelona per instar el govern municipal de l’alcaldessa Ada Colau a derogar el pacte que l’Ajuntament, la patronal i els sindicats UGT i CCOO van assolir el febrer passat perquè les botigues de les zones turístiques de la capital obrin de maig a setembre. Empleats de grans marques com Inditex, El Corte Inglés, Apple i HM s’han concentrat davant de l’establiment de Zara al passeig de Gràcia per mostrar un cop més el seu descontent amb la mesura i advertir que les empreses que els paguen el sou incompleixen la clàusula de l’acord comercial que estableix que el personal ocuparà el lloc de feina en diumenge o festiu de forma voluntària.

Primer ve l’encarregada a preguntar quin diumenge treballaràs i després ve un cap per recordar que, segons el que responguis, n’hi ha conseqüències. No te’n pots deslliurar de treballar en diumenge”, ha assegurat una empleada que s’ha sumat a la protesta. La manifestant ha explicat que treballa en una botiga d’Inditex, el gegant del textil de la família Ortega. Ha afegit que s’han incorporat alguns empleats darrerament per cobrir l’horari del diumenge, com el pacte comercial de l’Ajuntament insta a fer a les empreses. “Però ara venen les vacances i estem sota mínims. No s’arriben a cobrir tots els llocs i falta gent”, observa.

Els treballadors que s’hi han congregat han desplegat una pancarta amb el lema “Contra l’obertura de diumenges i festius”. També s’han exhibit pancartes amb lemes com “No és creació de llocs de treball, és precarització de plantilla”. Una manifestant ha escrit un missatge molt més personal en el rètol que ha brandat: “No veig els meus fills. No em paguen ni un euro més. Fem més hores”.

“És una ordre de l’empresa”

“Hem de treballar sí o sí un diumenge al mes. És una ordre de l’empresa”, ha assegurat una altra manifestant, que forma part de la plantilla dels grans magatzems d’El Corte Inglés a la Diagonal. “Si algú no pot el cap de setmana que li posen, es pot canviar, però has d’acabar fent cinc diumenges d’aquí a setembre“, ha afegit.

“Com a mínim, el comitè d’empresa ha aconseguit que, per aquell diumenge que hem de treballar, tinguem un cap de setmana de qualitat. És l’única cosa que hem pogut aconseguir, no ens paguen cap plus“, ha afirmat la mateixa treballadora. Alhora, ha comentat que s’han contractat una seixantena de persones per als caps de setmana al centre comercial. “Però es necessiten entre 160 i 170 treballadors els caps de setmana. És insuficient”, ha apreciat.

Un grup de treballadores d’una cadena de botigues textils -han preferit no revelar-ne quina- ha ofert una versió similar. “Els nostres contractes contemplen que podem treballar de dilluns a diumenge i, d’aquesta manera, es contemplaven els 14 diumenges d’obertura anual. Els que s’afegeixen ara per l’acord amb l’Ajuntament han vingut decidits de forma unilateral per l’empresa i pels centres comercials que es troben en zones turístiques“, ha retret una de les presents, crítica amb l’Ajuntament i la Generalitat: “No té sentit el que s’ha acordat, ho han d’eliminar. En els nostres comerços, no és necessari obrir els diumenges perquè no són els millors dies de facturació i, a més, no ens permet tenir conciliació familiar“.

Més notícies
Un dels autobusos H16 elèctrics de TMB / Europa Press
TMB acomiada el conductor de bus accidentat que va donar positiu per droga
Notícia: TMB acomiada el conductor de bus accidentat que va donar positiu per droga
Comparteix
L'empresa municipal fa fora l'empleat, tot i que el sinistre amb 11 ferits en què es va veure involucrat el va provocar un motorista
Una falla tectònica rere Collserola
Notícia: Una falla tectònica rere Collserola
Comparteix
Dues notícies recorden la fràgil relació entre Barcelona i la resta de Catalunya
Un passatger a l'estació d'autobusos de Fabra i Puig, que enllaça Barcelona amb poblacions de la rodalia / Jordi Play
L’impost que atia els greuges entre Barcelona i la perifèria
Notícia: L’impost que atia els greuges entre Barcelona i la perifèria
Comparteix
Veïns de poblacions de l'AMB es neguen a abonar el tribut metropolità pels desequilibris entre els serveis de l'entorn de la capital i els municipis més allunyats
La botiga Museical Emporium, ara convertida en un estsbliment de canvi de moneda
La terrible transformació de la botiga Musical Emporium de la Rambla
Notícia: La terrible transformació de la botiga Musical Emporium de la Rambla
Comparteix
El local històric ha acabat convertit en un establiment de canvi de moneda per a turistes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa