Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau aprova amb les dretes l’acord per obrir les botigues en diumenge

El ple municipal de Barcelona ha validat l’acord de comerciants, sindicats i patronal, ja anunciat, perquè les botigues del centre puguin obrir en diumenge els 4 mesos de temporada alta de turisme. Hi han votat a favor tots els grups excepte ERC, que s’ha abstingut.

El tinent d’alcaldia Jaume Collboni ha defensat el pacte en nom dels dos socis de govern, sense cap intervenció dels comuns que aclarís el seu canvi de posició en aquest àmbit del mandat passat a aquest. El socialista ha subratllat que l’Ajuntament va posar com a “condició” als botiguers que a l’acord del sector se sumessin els sindicats. En ser criticat per haver anunciat al maig el pacte abans que fos ferm, ha tirat pilotes fora i ha dit que “sense el preacord de maig” entre les dues grans entitats de comerciants “no hagués arribat” l’actual ampliat amb sindicats.

Junts per Catalunya, Ciutadans, el Partit Popular, Valents i la regidora no adscrita Marilén Barceló han celebrat l’assoliment d’un acord molt esperat, que resol la incertesa que ha campat durant mesos sobre els horaris comercials. 

Elsa Artadi (JxCat) ha reivindicat el paper de la seva formació, que al desembre va portar al ple un esquema de pacte molt similar al que s’ha acabat aprovant. Ha lamentat que “el sistema actual” amb festius molt puntuals d’obertura permesa “no l’entenia ningú” i els consumidors no sabien quins caps de setmana podien anar a comprar i quan no. També ha augurat que la mesura atraurà veïns d’altres ciutats catalanes i no només seran els turistes qui augmentaran el consum. Finalment ha renyat a Collboni per fer una “mala gestió” al maig de l’acord: “Era fum, les ganes de fer-se la foto va posar en perill l’acord”.

Luz Guilarte (Cs) ha dit que l’acord donarà “flexibilitat al comerç per afrontar els nous reptes” i ha descartat externalitats perquè “els hàbits de consum ja han canviat” i “el canvi de paradigma ja s’ha produït”. Josep Bou (PP) ha deixat en dubte que es creïn llocs de treball i ha vaticinat que en molts casos el que es produirà són “rotacions pactades”: treballar en diumenge i lliurar un laborable. Eva Parera (Valents) ha advertit que si el sector ja s’ha posat d’acord, els polítics “no han de posar pals a les rodes”.

Per contra, els republicans han posat aigua al vi deixant en dubte l’impacte de l’acord. “Pot generar riscos, pot provocar canvis en els patrons de consum dels barcelonins sumats al comerç electrònic”, ha al·legat Jordi Castellana (ERC). “En un sector amb una alta parcialitat als contractes, la voluntarietat [de treballar en diumenge] serà més teòrica que real”, ha criticat. Ha recordat als comuns que el seu exregidor Agustí Colom (ICV) sempre havia negat que obrir en diumenge pogués crear llocs de feina i alertava que només precaritzaria als treballadors: “Em sobta el silenci de Bcomú, que ha tingut un canvi de posicionament sense dir res en totes aquestes setmanes”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a febrer 25, 2022 | 20:45
    Anònim febrer 25, 2022 | 20:45
    Amb "les dretes" ? Que no hi ha prou cadires perquè tots els regidors i regidores puguin seure ?

Nou comentari

Comparteix