Protesta en família per salvar la Nissan: “Lluitem pel seu futur”

És el migdia d’un dijous i, en circumstàncies normals, haurien d’estar a l’escola, però una pandèmia les obliga a quedar-se a casa. Les filles de la Mabel i en Juan Antonio, però, han sortit aquest matí per sumar-se a la lluita dels seus pares. La Mabel i en Juan Antonio han treballat durant 15 anys a la planta de la Zona Franca de Nissan, que tancarà al desembre i deixarà sense feina més de 20.000 persones sumant ocupació directa i indirecta. En la marxa lenta d’aquest matí contra la decisió de la multinacional japonesa els pares anaven acompanyats de les dues filles de 10 anys. “Lluitem pel seu futur”, deia en Juan Antonio.

El format de protesta ha facilitat que pare i mare portessin les filles a protestar per salvar els llocs de feina. “Com havíem de venir amb el cotxe, hem decidit portar-les”, relatava la Mabel. Tres columnes de cotxes formades per empleats directes i indirectes del gegant nipó s’han unit a la Diagonal, on s’han concentrat davant del despatx d’advocats Garrigues, contractat per Nissan.

A la Diagonal la Mabel, en Juan Antonio i les dues filles han alçat el puny per cridar “si això no s’arregla, guerra, guerra, guerra!” o “¡Barcelona, escucha, Nissan está en lucha!”. Els pares, que treballen a l’àrea de muntatge de la planta, són conscients del que s’hi juguen. “Nissan és el seu aliment”, expressa en Juan Antonio.

En Jordi també ha decidit portar la seva filla a la marxa lenta. “No ha vingut a cap manifestació [ja se n’han convocat diverses des de l’anunci de tancament de la planta], però avui ha vingut perquè era en cotxe”, justificava. La filla anava asseguda al seient de copilot, atenta a les paraules del seu pare. Ja fora del cotxe, en Jordi enumerava alguns dels motius pels quals vol salvar la seva feina: “el pis, el cotxe, l’escola…”.

Amb tot, en Jordi afirmava que s’ho veia venir. “Fa anys que ho veig malament, fa temps que veia que es tancaria la planta”, comentava. Ell està contractat a Montcada i Reixac, on estan ubicades unes altres instal·lacions de la multinacional que, juntament amb les de Zona Franca i Sant Andreu de la Barca, també tancaran.

En David i la Carolina acumulen 28 i 14 anys, respectivament, d’experiència a la companyia. Ella treballa actualment a l’àrea de moviment de materials i ell està a control de qualitat. La filla de tots dos, l’Ainhoa, seguia els càntics de la mare: “Si això no s’arregla, guerra, guerra, guerra!”. Aquest és el seu crit preferit, segons narrava.

La Carolina i en Juan Antonio amb la filla, l’Ainhoa, a la manifestació d’aquest migdia / A. L.

“És una vergonya que marxin i es desentenguin de tot”, lamentava en David, de 51 anys. La Carolina, de 42, criticava també les seqüeles físiques que deixa la Nissan entre els treballadors. La seva parella té dues hèrnies discals a causa de l’esforç físic a la planta de muntatge.

Nou comentari

Més notícies
Protesta de treballadors de Nissan, en una imatge d'arxiu / A. L.

Els treballadors de la Nissan ocupen la Diagonal

Centenars de cotxes protesten pel tancament de la fàbrica de la multinacional japonesa
Sonia Campillo i Alberto Bouzo, treballadors de la planta de la Zona Franca de Nissan, aquest matí / D.C.

“Ja no puc amb el meu cos dels mals que m’ha provocat Nissan”

Dos treballadors relaten els efectes físics i mentals de treballat en la planta de la Zona Franca que té previst tancar