Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els treballadors de la Nissan ocupen la Diagonal
  • CA

Els treballadors de Nissan han ocupat la Diagonal aquest migdia per protestar contra el el tancament de la planta de Nissan a la Zona Franca, anunciat la setmana passada. Les tres columnes de cotxes que s’han afegit a la marxa lenta convocada pels sindicats sortien de Sant Andreu, Zona Franca i Montcada i han confluït a la Diagonal. Els manifestants han baixat dels cotxes per llançar proclames contra el tancament de les plantes catalanes de la multinacional nipona.

En un principi la protesta havia d’acabar davant del consolat del Japó, però en l’últim moment el treballadors han canviat el seu objectiu i s’han aturat davant del despatx d’advocats Garrigues, contractat per la Nissan per gestionar el tancament. “Són ells els que negociaran els acomiadaments!”, han exclamat durant una assemblea improvisada. Set furgons de la Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos d’Esquadra protegien el despatx.

El portaveu d’Élite Taxi, Tito Álvarez, que ha sumat uns 120 de vehicles a la marxa, ha qualificat de “fills de puta” els advocats de Garrigues, i ha afirmat que són també els que estan contractats per empreses VTC.

“Està difícil”

Alguns treballadors veuen la situació complicada. “Està fotut”, admetia un d’ells, que es fa dir Moreno. Fumava un cigarret mentre xerrava amb altres companys de l’empresa al lateral de la ronda del Mig, a tocar de la Diagonal. La marxa lenta ha estat marcada també per les aturades dels vehicles, que no han deixat de fer sonar els clàxons i de cridar consignes com “Si això no s’arregla: guerra, guerra, guerra!”. Aquest càntic i d’altres com “¡a por ellos!” són els mateixos que els taxistes feien servir durant el cicle de protestes de principis de l’any passat contra les plataformes VTC.

Un miler de vehicles han participat en la marxa lenta, segons indiquen fonts de la Guàrdia Urbana a l’ACN, i han col·lapsat aquest matí primer la Gran Via i després la ronda del Mig durant la marxa. Els treballadors han començat la manifestació a diversos punts, i des de cada un d’ells sortia una “columna”, tal com ho definien des del comitè d’empresa. La Guàrdia Urbana de Barcelona ha tallat durant una estona els accessos a Gran Via i a la ronda del Mig per evitar el col·lapse del trànsit.

Tres treballadors de Nissana la ronda del Mig, col·lapsada per la marxa lenta / A. L.

A l’interior de la ronda del Mig els vehicles s’han aturat en diversos moments per encendre bengales i per fer sentir la seva veu. “¡Barcelona, escucha, la Nissan está en lucha!”, exclamaven.

Salvar la planta “sigui com sigui”

Tot i l’ambient festiu i els punys alçats en senyal de lluita, el pessimisme regnava entre alguns, com ara en Moreno. En Manuel, de 40 anys i que treballa a la planta de pintura a Zona Franca, marcava desembre com a mes clau: “Volem arribar a desembre amb la fàbrica salvada”. Aquest és el mes en què Nissan planeja abandonar Barcelona i tancar les plantes de tot Catalunya, cosa que els empleats volen evitar. “Volem salvar la planta sigui com sigui”, avisava en Manuel. Té dos fills i veu el futur negre. “On anirem a buscar feina després de la Covid?”, es preguntava.

La marxa lenta ha acabat a la Diagonal, on desenes de cotxes han tallat el trànsit des de les 12.15 hores i n’han baixat per cridar consignes abans de dirigir-se al despatx de Garrigues. A la Diagonal els manifestants han exhibit pancartes que recordaven els més de 20.000 treballadors afectats pel tancament de les plantes de la multinacional. Uns 3.000 es troben a la planta de Zona Franca, però milers de persones es quedaran sense feina si tanca perquè formen part de companyies subcontractades per Nissan.

Vehicles d’empleats de la multinacional a la Diagonal / A. L.

Una d’elles és Acciona, que subministra materials per al muntatge dels vehicles. “Estem tots junts en això”, reivindicava Alberto Serrano, del comitè d’empresa d’Acciona a la planta de Zona Franca.

El comitè d’empresa de Nissan, format per tots els sindicats amb representació, ha dirigit unes paraules als treballadors concentrats davant de Garrigues. “No ens aturarem!”, advertia Miguel Ángel Boiza, delegat sindical de CCOO. Els empleats llançaven insults contra el despatx d’advocats i contra dirigents de Renault i Nissan. Un dels més escridassats ha estat el nom del conseller delegat del gegant japonès, Makoto Uchida. “¡Ese japonés, hijo puta es!”, clamaven.

Assemblea de treballadors de Nissan davant del despatx de Garrigues / A. L.

Una “decisió difícil” anunciada la setmana passada

La multinacional japonesa va comunicar dijous passat el tancament de la planta tant al govern espanyol com als sindicats i va assegurar que es tracta d’una “decisió difícil”. L’anunci, que feia dies que es donava per fet, suposa la pèrdua d’uns 2.800 llocs de treball a Barcelona i al voltant de 400 més a les factories de Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa