Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els sindicats es rebel·len contra Nissan: “És imperdonable”
  • CA

Els sindicats han reaccionat amb duresa contra la decisió de Nissan de tancar la planta de les Zona Franca de Barcelona i les de Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca, que donen feina directa a 3.200 persones i a 20.000 de manera indirecta entre proveïdors i indústria auxiliar. Els treballadors, que ja han començat les protestes davant de les diferents fàbriques, no estan disposats a cedir davant els plans de la multinacional japonesa. “És imperdonable”, asseguren fonts sindicals.

El sindicat USOC, majoritari a la planta, ha avisat que el tancament tindrà “efectes catastròfics” i que és “molt injust” perquè en els darrers anys la plantilla ha fet molts sacrificis. La secretària general de l’USOC, Maria Recuero, ha acusat Nissan d’aprofitar-se de “les dificultats econòmiques i de mobilització social per la Covid-19” i ha demanat a les administracions que facin una “dura oposició” per evitar que es consumi el tancament. “És indispensable una mobilització social continuada per frenar aquestes decisions”, ha dit.

Manca de voluntat

UGT Fica ha criticat la “manca de voluntat de tots els actors involucrats per intentar salvar questes plantes i les seves plantilles” i ha lamentat que les relacions laborals entre la direcció i el comitè d’empresa hagin estat “nul·les”. El sindicat considera que ningú ha estat “a l’alçada de les circumstàncies” i ha demanar “mesures urgents” al govern per salvar el sector de l’automoció a Catalunya, que genera centenars de milers de llocs de treball.

Per la seva banda, CCOO ha assegurat que Nissan no pot “incomplir” els acords als quals la companyia havia arribat amb els treballadors i les administracions després que pactessin una retallada de 600 llocs de treball a canvi de la construcció d’una nova planta de pintures. A més, considera “un greu error abandonar una de les capitals del món com és Barcelona, hub tecnològic del sud d’Europa”.

Una decisió difícil

El CEO de Nissan, Makoto Uchida, ha confirmat aquest dijous en roda de premsa la decisió de l’empresa de tancar les plantes a Catalunya i ha admès que es tracta d’una “decisió difícil”. En una roda de premsa des del Japó per explicar els plans de la companyia, Uchida ha dit que van “considerar diverses mesures” per mantenir les operacions a Barcelona però que segueixen amb la intenció de tancar i obrir negociacions per al procés de retirada.

Segons Nissan, en els propers mesos ha de prendre “decisions difícils” de forma “decisiva i sense compromís” per “racionalitzar el negoci” i “reorganitzar on no s’esperen retorns suficients”. Uchida ha confirmat que mantindran la presència a Sunderland, al Regne Unit.

El president de Nissan Europa, Gianluca De Ficchy, ha justificat la proposta de tancar les plantes de la marca a Catalunya per la baixa producció, que actualment se situa en el 20% i que estava que encara caigués més en els pròxims mesos. En una roda de premsa telemàtica, De Ficchy ha assegurat que és una decisió “molt difícil” i ha tancat la porta a revertir la situació de la planta de la Zona Franca, de la qual ha dit que “exigia grans inversions per posar-se al dia” perquè fos “més competitiva”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa