La restauració ha trobat en les semiterrasses a la façana un salvavides davant la caiguda d’ingressos per la crisi del coronavirus. Molts locals han reciclat vestíbuls o aparadors per col·locar bancs o ampliar les taules a l’aire lliure, esquivant les restriccions per la Covid-19 i la taxa municipal per l’ús de la vorera. Ja n’hi havia abans de la pandèmia però des de la desescalada als carrers de Barcelona se’n veuen cada cop més, combinades amb les terrasses ampliades a la calçada que ha autoritzat l’Ajuntament.
Les semiterrasses permeten els clients gaudir de l’aire fresc i del sol –i també fumar, en molts casos– com si es tractés d’una terrassa normal, tot i que de fet ocupen part de la superfície del local privat i no ocupen espai públic. L’escletxa legal que les empara i l’èxit de públic fan pensar que aquesta tendència ha vingut per quedar-se.
Un dels restaurants que s’ha beneficiat d’aquesta possibilitat és el Dora Tapes i Bar, situat al carrer Provença amb Pau Claris. Els propietaris han decidit situar tres taules extres aprofitant l’espai de la façana, tocant els finestrals, i l’àmplia zona al costat de l’entrada al local. El responsable confirma al TOT Barcelona que aquestes taules s’han instal·lat arran la pandèmia per poder compensar la pèrdua de taules, per complir amb les mesures i per oferir una terrassa més atractiva que incrementi l’afluència de clients.
Semiterrasses a l’entrada
El paradigma de les semiterrasses és el model del restaurant San Viernes, situat al carrer Cartagena entre Mallorca i València. Des que els propietaris van reformar el local van decidir destinar la part davantera, l’entrada al local, per situar-hi taules que donin la sensació de ser al carrer. La propietària explica que fins i tot van col·locar llambordes semblants a les del carrer per augmentar la sensació d’estar a una terrassa però a cobert. L’espai forma part del local però els clients poden gaudir de la sensació de l’aire corrent i els sopars a la fresca. “El que més demana la gent és seure en aquestes taules, ja que tenen l’ambient del carrer a tocar però amb més tranquil·litat”, conclou la responsable de l’establiment.
El restaurant Buenas Migas, situat molt a prop de Sagrada Família, és un altre exemple de l’ús de l’espai per col·locar taules que facin la funció de semiterrassa. Aquest conegut local obre les finestres que donen al carrer i utilitza l’espai que guanyen per situar dues cadires i una taula on els clients poden gaudir de l’aire fresc mentre prenen un refresc. Un dels cambrers assegura que durant altres estius es situava una taula a la façana, però que aquest any s’han afegit altres per “oferir els clients la tranquil·litat que necessiten ara”.
Els restauradors s’aferren a l’ampliació de terrasses
Segons fonts del Gremi de Restauració de Barcelona no hi ha constància que actualment hi hagi més establiments que aprofiten aquests espais, però recomanen “aprofitar la mesura d’ampliació de terrasses que va proposar el Gremi i que l’Ajuntament està concedint”. Les dades que gestiona el Gremi parlen de 2.000 locals de restauració que ja s’han beneficiat d’aquesta mesura, tot i que la tinent d’alcaldia Janet Sanz portava la xifra fins als 4.000 durant la Comissió d’Ecologia, Mobilitat i Urbanisme del passat 14 de setembre.
El gremi insisteix en la necessitat “d’apostar per les terrasses com a espais de consum preferents mentre no hi hagi vacuna”, tot i que assegura que s’ha cridat l’atenció a l’Ajuntament sobre aspectes de la mesura que s’han de rectificar. Un dels punts que no han funcionat adequadament ha estat la gestió d’expedients: “Encara hi ha restauradors que van presentar una petició al maig i no han rebut resposta”. Fonts del gremi lamenten també “l’alt volum de denegacions a districtes com Ciutat Vella i Gràcia”, ja que consideren que s’han al·legat motius poc versemblants “com ara una forta afluència de persones quan la realitat és que els carrers estan deserts”.
Un dels restaurants que encara no han rebut resposta del consistori és el Mixto, situat al carrer Rosselló. L’amo del local es queixa que l’Ajuntament no hagi aprovat encara el seu permís de terrassa i mostra al TOT Barcelona que l’únic lloc que pot utilitzar com a terrassa –i l’única taula del local que està ocupada– és un petit banc amb capacitat per a tres persones situat aprofitant l’espai de la façana.
Un sector gairebé ferit de mort
Des del gremi recalquen que el problema del sector no és només la factura del confinament –molt elevada per la combinació de la falta de clients i les despeses fixes que s’havien de continuar pagant–, sinó que s’hi suma que encara ara el deute de les empreses segueix incrementant. “Encarem la tardor més difícil després d’un any sense cap alegria: ni Mobile ni Setmana Santa, tampoc no hi ha hagut temporada d’estiu i no hi haurà congressos durant la tardor”, lamenten des del gremi.
El sector s’aferra ara a les terrasses com si d’un salvavides es tractés. Per això no és estrany que les semiterrasses hagin sorgit per captar nous clients i suavitzar els efectes de la crisi de la Covid19.