Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
“Estic d’il·legal”: restauradors rebels amplien les terrasses farts d’esperar el permís municipal

Han obert aquesta setmana i treballen amb l’empenta de qui porta mesos aturat. Són pare, mare i filla i entre els tres porten el restaurant Els Barrils, situat a la cruïlla entre els carrers Mallorca i Aribau. És un negoci amb mig segle d’història i la il·lusió i el bon humor es mantenen intactes. “Hem deixat el local net i preparat per als clients”, diu el pare, que es mostra content de poder tornar a rebre clients després de tres mesos.

El seu retorn a la normalitat, però, ve acompanyat, com en molts altres casos, d’una promesa incomplerta. Concretament, la del permís per ampliar les terrasses perquè els restauradors puguin acollir més clients i, alhora, es mantingui la distància física de dos metres. Fa tres setmanes que van sol·licitar un increment d’espai per poder passar de les quatre taules actuals, les que li han quedat amb la reducció per poder-les tenir a prou distància les unes de les altres, a tenir-ne set. L’Ajuntament de Barcelona va situar en unes dues setmanes el termini de resposta a peticions d’aquest tipus. “Entenem el col·lapse, però s’haurien d’agilitzar els tràmits”, expressa el pare.

El seu cas és complex, ja que l’espai addicional s’haurà de ser al xamfrà, on normalment hi ha cotxes aparcats. De totes maneres, per a ells és clau tenir més espai ja que, segons admet el pare, han hagut de rebutjar clients perquè no tenien lloc per a ells. Amb tot, han decidit tenir paciència, tot i que altres han escollit el risc.

Aquesta és la conseqüència del retard en el tràmit dels permisos d’ampliació de terrasses, reconegut pel consistori. El govern d’Ada Colau ha xifrat en 2.500 les peticions rebudes fins ara, que estan en mans d’un equip de 70 persones, i el Gremi de Restauració les eleva a 3.000. A Barcelona hi ha 9.500 locals de restauració i 5.500 tenen terrassa. “Anem tard”, va concedir la regidora de Comerç, Montserrat Ballarín (PSC), en la comissió d’Economia de dimecres passat. En tot cas, Ballarín va exposar que “tothom” tindrà resposta i que, en cas de no rebre contestació en el termini de 15 dies, no s’entén que és una negativa.

Dades recollides per ERC mostren que el 94% dels establiments encara no havien rebut resposta el 16 de juny. Fonts republicanes en contacte amb el sector consultades pel TOT Barcelona sostenen que el retard s’hauria pogut evitar si s’hagués permès demanar les ampliacions setmanes abans de l’inici del desconfinament.

Davant el col·lapse dels permisos, els restauradors adopten postures diferents. N’hi ha que, com el restaurant Els Barrils, esperen a rebre la confirmació municipal. D’altres, però, es veuen forçats a vulnerar el límit de taules i, tot i no tenir una resposta de l’Ajuntament, decideixen ampliar igualment les terrasses. Dos restaurants visitats per aquest diari admeten que han tirat pel dret sense esperar al consistori. Demanen mantenir l’anonimat per por a les sancions.

El risc: “Estic d’il·legal”

Un d’ells, ubicat a l’Esquerra de l’Eixample, ha posat una taula més a les que té normalment. No ha esperat a la resposta positiva del consistori després de quatre setmanes d’esperar. La represa de l’activitat està sent lenta i no es pot permetre deixar marxar clients perquè no té espai. “Podent estar tranquil, he d’estar inquiet”, es queixa el propietari d’aquest restaurant sobre la falta de resposta i sobre el risc de multa que suposa ampliar la terrassa sense el permís.

El que aquest local ha sol·licitat és una ampliació que li permeti posar totes les taules possibles. “Posaré tantes com em deixin”, comenta. Pel que fa a la taula extra que ha instal·lat sense esperar el permís municipal, detalla que ha consensuat la decisió amb els veïns del voltant per assegurar-se que ningú estava molest. Aquest restaurant va obrir el primer dia que va poder, el 25 de maig. “El sector està tocat”, adverteix.

Un restaurant situat als voltants de l’hospital Clínic és conscient del que està fent amb la terrassa: “Estic d’il·legal”. El propietari del negoci suma, a estones, una taula a les que té habitualment. “Quan s’omplen les que ja tinc, n’afegeixo una”, narra. “Me la jugo, perquè si no més val plegar”, confessa. Va tramitar el permís fa tres setmanes i encara no ha rebut resposta. Paral·lelament, mostra el seu enuig quan parla de la plataforma en línia habilitada per sol·licitar ampliacions de terrasses. “El sistema cau quan hi entres i hi ha errors a l’hora de penjar els arxius que et demana”, enumera.

Sumat a la falta dels clients habituals, la manca d’espai a la terrassa ha obligat aquest establiment a rebutjar comensals. Han tingut la sort, això sí, que el propietari del local els ha ajornat el 50% del lloguer d’abril i maig. Expressa, també, que li hagués agradat que les sol·licituds s’haguessin pogut tramitar abans.

La paciència: els “bons minyons”

Un altre grup dels afectats per la lentitud en la tramitació de les terrasses són els “bons minyons”, com ho defineix el responsable d’un bar que prefereix no fer pública la seva identitat. En el seu cas, no havien reclamat ampliar el nombre de taules, sinó simplement recuperar la mateixa quantitat que en tenia abans: sis. “Vam pensar que així seria més fàcil la gestió”, afirma el propietari. Per aconseguir-ho van treballar en un pla detallat que garantia les distàncies i no complicava la mobilitat, ja que el bar està ubicat en un carrer molt ample, encaixonat entre edificis i on gairebé no passa gent.

El dijous passat expiraven els 15 dies hàbils que l’Ajuntament havia promès que es prendria, com a màxim, per respondre’ls. Ara, l’amo d’aquest bar ja ni tan sols espera resposta. “Amb la fase 3 ja puc posar 5 taules de les 6 que tenia habitualment. Així que ja gairebé ho he recuperat tot. El que ningú no em tornarà són aquestes setmanes que per nosaltres eren clau” , conclou.

En Renato es troba en la mateixa conjuntura que el restaurant Els Barrils i, com ells, és un bon minyó. Ell és l’encarregat de la pizzeria Gusto, al carrer Rosselló número 108, i també té previst posar més taules de la terrassa al xamfrà. Espera, però, la resposta de l’Ajuntament per tirar-ho endavant. Aquest negoci, que va reobrir el 25 de maig i que té 15 anys de recorregut, no ha hagut de rebutjar clients per falta d’espai. La represa, amb tot, està anant a mig gas. “Ahir, per exemple, va estar molt fluix”, exemplifica en Renato.

Per últim, estan els que sí que han rebut una resposta positiva. Un exemple és L’Escale, al carrer Viladomat 200. Els encarregats precisen que la van rebre el 8 de juny, i que gràcies a això han pogut ampliar la terrassa amb una taula més.

El Gremi de Restauració vol rapidesa

El Gremi de Restauració ha expressat que l’escenari “ideal” seria complir amb els 15 dies promesos inicialment, tot i que s’ha mostrat comprensiu amb el col·lapse. “Podem arribar a comprendre que la tramitació de les sol·licituds s’allargui lleugerament per sobre dels 15 dies si les respostes són majoritàriament positives”, ha declarat el director del gremi, Roger Pallarols.

Malgrat tot, Pallarols ha considerat que “cal agilitzar la tramitació al màxim”. A més, ha apostat per allargar l’ampliació de terrasses més enllà d’aquest any.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa