Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Primer diumenge de comerços oberts: “Ha de ser fumut” pels treballadors

Barcelona ha estrenat aquest diumenge el nou horari comercial que permet a les botigues de bona part de la ciutat obrir tots els festius durant quatre mesos, fins al 15 de setembre. A partir de migdia, les botigues del Portal de l’Àngel han començat a aixecar les persianes, molts dels vianants han mostrat la seva sorpresa i han optat per entrar a donar una ullada. “Pels turistes és interessant, però pels treballadors ha de ser fumut haver de treballar en diumenge“, ha assenyalat la Filomena, resident a Berna, però que ha vingut a passar uns dies a Barcelona. “Estic en un hotel d’aquí al centre, he baixat per passeig de Gràcia i he vist que a les 12 hores obrien les botigues. I ho he aprofitat”, ha continuat la Filomena.

La Pilar també ha volgut treure benefici d’aquest primer diumenge de botigues obertes per donar una volta i comprar unes vambes que necessitava. “Per part meva em va molt bé. El dissabte m’agrada més anar a passejar i fer una activitat d’oci i avui aprofito per anar a comprar”, ha reconegut la veïna de Barcelona, que igualment ha mostrat els seus dubtes i empatia amb els treballadors de les botigues de grans marques. “Entenc el personal que haurà de treballar en diumenge, a mi no m’agradaria gens ni mica. De fet, no li agrada a ningú”, ha puntualitzat la Pilar. L’Alícia i la Kàtia, mare i filla catalanes, però amb residència a Vitòria, s’han mostrat sorpreses per l’obertura de botigues en diumenge.

“No sabíem que obrien els comerços i ara hem vist que aixecaven persianes i hem entrat a una botiga de sabates”, ha explicat la Kàtia, que no veu amb mals ulls aquest nou horari comercial. “A mi no em sembla malament. Per la gent que treballa de dilluns a divendres, és una bona oportunitat per poder fer les compres en cap de setmana”, ha reflexionat en veu alta la jove. “Doncs jo penso al revés, no em sembla gaire bé. De dilluns a dissabte ja hi ha prou temps per fer les compres i el diumenge hauria de ser per descansar”, ha respost l’Alícia. “Necessitava fer una compra d’urgència, uns mitjons, i he tingut sort que les botigues estaven obertes”, ha comentat en Domingo, un turista de Madrid.

Una treballadora de Portal de l’Àngel: “Un diumenge és sagrat i ja no el tenim”

No obstant això, el turista madrileny també s’ha solidaritzat amb els treballadors. “Jo també em queixaria si em fan venir a treballar un diumenge. Ja sé que això és la política de les empreses, però estarien millor a casa seva amb la família“, ha constatat el Domingo. De fet, la Bàrbara, una treballadora d’una botiga de cosmètics del Portal de l’Àngel, ha volgut posar de manifest el malestar de molts empleats de grans marques per aquesta ampliació d’horari comercial. “Per les persones que tenen un contracte com el meu ha estat un disgust. El diumenge era un dia que teníem sempre lliure i ara ens ho han tret”, ha corroborat la treballadora.

“En el nostre cas, el mànager ens dona l’opció de lliurar els dissabtes i es farà el que es pugui a nivell de conciliació. Però un diumenge és sagrat i ja no el tenim”, ha conclòs amb recança la Bàrbara.

Pacte entre totes les parts

Obrir en diumenge ha estat possible per l’acord entre la Fundació Barcelona Comerç, Barcelona Oberta, PIMEC Comerç, Foment del Treball, l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED), UGT, CCOO i l’Ajuntament de Barcelona. Així, no hi haurà un sol dia -a menys que l’empresa ho desitgi- on els establiments estiguin tancats als districtes de Ciutat Vella i l’Eixample i als barris del Poble-sec, la Font de la Guatlla, Hostafrancs, Sants, les Corts, Sant Gervasi-Galvany, la Vila de Gràcia, la Salut, el Camp d’en Grassot, el Baix Guinardó, el Parc i la Llacuna del Poblenou, la Vila Olímpica del Poblenou, el Poblenou, Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou, així com una part dels barris de Vallcarca i els Penitents i del Putxet i el Farró.

Més notícies
Cues a l'exterior del Macba per celebrar la Nit dels Museus / ACN

El cap de setmana ideal a Barcelona: 14 i 15 de maig

Notícia: El cap de setmana ideal a Barcelona: 14 i 15 de maig
Comparteix
Què fer a Barcelona per gaudir del dissabte i diumenge al matí, tarda i nit
Notícia: El cap de setmana ideal a Barcelona: 14 i 15 de maig - Mobile
Joves i vianants al Passeig de Gràcia de Barcelona / Jordi Play

El moviment veïnal diu ‘no’ a obrir els comerços els diumenges

Notícia: El moviment veïnal diu ‘no’ a obrir els comerços els diumenges
Comparteix
"La mesura només beneficia el gran comerç" i és "desastrosa" per veïns i treballadors, assegura la FAVB
Notícia: El moviment veïnal diu ‘no’ a obrir els comerços els diumenges - Mobile
Escales mecàniques al centre comercial Glòries / Vicente Zambrano

Quatre mesos de marató comercial: aquest diumenge ja obren les botigues

Notícia: Quatre mesos de marató comercial: aquest diumenge ja obren les botigues
Comparteix
La nova normativa municipal permet obrir els diumenges en zones comercials entre el 15 de maig i el 15 de setembre
Notícia: Quatre mesos de marató comercial: aquest diumenge ja obren les botigues - Mobile
Protesta contra l'obertura de diumenges i festius

Indignació entre treballadores de grans cadenes per l’obertura en diumenge

Notícia: Indignació entre treballadores de grans cadenes per l’obertura en diumenge
Comparteix
Els empleats critiquen que la voluntarietat de l'horari no és real i que dificulta la conciliació familiar
Notícia: Indignació entre treballadores de grans cadenes per l’obertura en diumenge - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a maig 15, 2022 | 16:42
    Ricard maig 15, 2022 | 16:42
    "ha de ser fumut"? No. "deu ser fumut". Mercès.
  2. Icona del comentari de: MD a maig 17, 2022 | 17:36
    MD maig 17, 2022 | 17:36
    Poca empatía...

Nou comentari

Comparteix