Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Indignació entre treballadores de grans cadenes per l’obertura en diumenge

La nova normativa municipal que ara permet obrir diumenges i festius de maig a setembre ha despertat indignació entre les treballadores de grans cadenes, que es mobilitzen contra la reorganització del calendari comercial. La mesura, aprovada per l’Ajuntament amb suport dels dos grans sindicats, patronals i les entitats de comerciants, entra en vigor just aquest cap de setmana.

Més d’una cinquantena de persones ja va manifestar-se el passat 22 d’abril, amb pancartes que resaven “no és creació d’ocupació, sinó precarització de la plantilla” i “sindicats, ens heu venut”. En l’actualitat, el grup està organitzant una altra protesta a escala estatal de cara al 3 de juny. No s’haurà d’esperar dues setmanes, però, per veure la gent sortir al carrer, ja que Comissions Obreres (CCOO) ha anunciat aquest divendres que manté la vaga del diumenge a les llibreries de la Casa del Llibre per “la falta de voluntat de la direcció”.

Manifestació del 22 d’abril contra l’obertura de diumenges i festius

I és que, tot i que la militància dels sindicats va expressar la seva reticència a l’inici de les negociacions, i encara ara no té una opinió unànime i granítica a favor, la posició oficial ha prevalgut. “Després d’un debat, vam acordar que el millor era adherir-se per estar dins l’acord i de la comissió de seguiment, precisament per vetllar pel seu compliment”, assegura Esteban Sanabria, secretari de Polítiques Sindicals de Serveis de Comissions Obreres. 

S’adherien, això sí, amb la condició que treballar diumenges i festius fos voluntari i que es contractés més personal. Malgrat tot, els treballadors assenyalen que les garanties laborals no es traslladen a la pràctica. 

La voluntarietat, en dubte

Segons fonts municipals, “aquest acord social, que s’aplica sempre que el conveni col·lectiu de cada empresa no estableixi unes altres condicions, determina que la prestació de serveis per part de les persones treballadores en els nous dies d’obertura tindrà caràcter voluntari”. Això no obstant, la mesura és poc efectiva perquè les multinacionals ja contemplen diumenges i festius en els seus convenis. “Si el teu contracte ja és d’entrada de dilluns a diumenge, com és en el cas de la majoria, estàs venut”, adverteix Héctor Rustarazo, treballador del suport tècnic d’Apple.

Mikaela Crisu, dependenta del Zara de Portal de l’Àngel des de fa 13 anys, critica que s’ha generat una doble escala laboral. Per la seva antiguitat, a diferència de moltes companyes, no s’ha vist afectada per la nova normativa: “Els contractes anteriors a 2014 són de dilluns a dissabte i a partir d’aleshores ja s’incloïa diumenge, així que els antics sí que poden escollir, però els treballadors que tenen un contracte posterior a 2014, no”. La seva companya Eva Marín, per exemple, que fa vuit anys treballa a la botiga, va saber dimarts passat que treballaria aquest diumenge: “Ningú em va preguntar, vaig trobar-m’ho al meu horari”. “No té cap sentit perquè totes fem la mateixa feina”.

Inditex, per la seva banda, s’aferra a la validesa de l’acord per sobre de malestars individuals. En declaracions al TOT Barcelona, una portaveu de Zara valora que “després d’un arbitratge amb sindicats, independentment del caràcter voluntari, si la normativa pactada permet l’obertura de diumenges, transcendeix el testimoni d’un treballador”. 

No tots els sindicats de les tendes del grup s’han adherit a l’acord. Fetico, la Confederació Sindical Independent amb majoria a Massimo Dutti, encara està en procés de negociació: “Falta una última reunió, així que la plantilla pot veure’s afectada perquè encara no s’ha ratificat l’acord”. Les seves demandes als representants de la marca segueixen la mateixa línia que les de CCOO: voluntarietat, contractació de personal per aquests diumenges, acumulació de descansos de qualitat pels festius treballats, i/o opció d’ampliar les hores dels treballadors a jornada parcial. 

Un cop a la conciliació

Tomás Calvo, secretari de Finances i Administració de la Federació Estatal de l’Hostaleria, Alimentació i Comerç de la CGT, critica que l’acord, “a banda de beneficiar només a les multinacionals, significa un cop a la conciliació familiar i laboral”. 

L’Eva té contracte de dilluns a diumenge i ja treballava els cinc festius a l’any que fins ara obrien, però el nou calendari comercial suposa un gran canvi. La dependenta de Zara critica que ningú li ha preguntat la seva disponibilitat: “Jo els diumenges els dedico a passar temps amb la meva filla”. De la mateixa forma, explica, aquesta problemàtica s’estén a altres empleats d’H&M, El Corte Inglés, o Intimissimi, entre molts altres que va conèixer a la manifestació del 22 d’abril. 

La Laia Hidalgo, empleada d’Intimissimi, confirma les seves paraules: “Haurien de contractar més personal, com ara estudiants, per treballar els diumenges perquè moltes de les que treballem entre setmana tenim fills o família”. D’altra banda, adverteix, el nou calendari és incompatible amb l’horari infantil: “Els nens tenen lliure dissabte i diumenge, no dimecres, i això també els afectarà a ells”.

Contractacions precàries

Davant les queixes, l’Ajuntament justifica que “va condicionar l’obertura dels festius a l’existència de l’acord social per garantir la creació d’ocupació i vetllar pels drets de les persones treballadores del sector”. “Ens consta que s’està arribant a pactes d’empresa per garantir el compliment de la voluntarietat i altres elements de l’acord social”, asseguren fonts municipals. Tanmateix, segons Tomás Calvo, de la CGT, “les contractacions, si es fan, seran de jornada parcial, no completa, el que es tradueix en més precarietat”. 

CCOO exigeix el compliment de l’acord i assegura que, en cas que no es donin les garanties pactades, prendrien mesures: “En quatre anys no podrem estar més a l’acord”. És més, no descarten recórrer a la justícia: “Si hem d’anar a tribunals, hi anirem”, afirmen amb contundència.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Tourist GO HOME a maig 14, 2022 | 23:10
  Tourist GO HOME maig 14, 2022 | 23:10
  Som esclaus, gracias Colau de los ricos
 2. Icona del comentari de: Anònim a maig 14, 2022 | 23:44
  Anònim maig 14, 2022 | 23:44
  Hipocritas. Pero sí que quieren ir a un restaurante a comer los domingos. ¿ Y dónde está la conciliación familiar de los que trabajan en la hostelería ? Hala, si no os gusta, a buscar trabajo en otro sítio.
 3. Icona del comentari de: Vendetta a maig 15, 2022 | 01:14
  Vendetta maig 15, 2022 | 01:14
  Am la independencia aixo no pasara
 4. Icona del comentari de: David Pons (Kuala Lumpur) a maig 15, 2022 | 04:49
  David Pons (Kuala Lumpur) maig 15, 2022 | 04:49
  I aquesta gent, quant surten a passejar un diumenge, suposo que no esperen trobar gent treballant de sectors com: mèdic, assistencial, transport públic, policia, restauració, bars, cafeteries, cinemes, museus, seguretat privada, neteja, periodistes... El món era feiner de dilluns a divendres fa 200 anys. Avui en dia, ja no. I per què Barcelona ha de ser la única ciutat del món que tanqui els caps de setmana? Hi ha molta gent que prefereix treballar el cap de setmana i gaudir de dos dies de descans entre setmana, per anar tranquil·lament a la platja, al cinema, a sopar o a caminar entre setmana, sense aglomeracions!
 5. Icona del comentari de: ciutadà a maig 15, 2022 | 08:34
  ciutadà maig 15, 2022 | 08:34
  Inqüalificable. Si algú pensava que l'esclavatge ja no existia aquí té la prova del contrari. Tanmateix els treballadors tenen armes al seu abast, heus aquí uns exemples: vagues de cel - meticulositat extrema que avorreixi els clients- treball lent, errades que compliquin les vendes, etc.
  • Icona del comentari de: David Pons (Kuala Lumpur) a maig 15, 2022 | 11:06
   David Pons (Kuala Lumpur) maig 15, 2022 | 11:06
   Si els treballadors fan això, els clients anirem a un altre establiment, les vendes baixaran, i l’empresari acomiadarà gent. O es pensa vostè que si hi anem un diumenge i ens tracten malament ens guardarem els diners i hi tornarem l’endemà a gastar-los al mateix comerç? Santa inocència…
 6. Icona del comentari de: anonim a maig 16, 2022 | 01:16
  anonim maig 16, 2022 | 01:16
  Aquest mitjar, amb censura els mssatges, sou uns talibans

Nou comentari

Comparteix