Pressió inspectora contra les dues macrocuines fantasma en marxa a Barcelona

El projecte de les Corts s'ha aturat per excés d'alçada però el de Sant Martí prossegueix les obres

La construcció de dos grans obradors de menjar a domicili a Barcelona, més coneguts com a macrocuines fantasma o dark kitchens, preocupa a veïns i consistori. El govern d’Ada Colau ha reconegut aquest dimarts a la comissió d’urbanisme, arran dels requeriments de JxCat i ERC, que pràcticament no té eines jurídiques per evitar l’obertura d’aquest tipus de negocis en espais controvertits o que previsiblement generaran molèsties a l’entorn immediat. Així, ha emprès una campanya d’inspeccions com a eina de pressió als impulsors mentre no arribi una regulació específica.

Les inspeccions als dos projectes en marxa han tingut resultats diferents. Les obres per construir un conjunt de 40 cuines al carrer Felipe de Paz 10 (Les Corts) s’han aturat en comprovar l’Ajuntament que els promotors excedien l’edificabilitat permesa. Tot i que la parcel·la té planta baixa i primer pis, només és legal el nivell situat a peu de carrer. 

En canvi, el projecte del carrer Puigcerdà 204 (Sant Martí) amb 19 cuines segueix en marxa. La tinenta d’alcaldia Janet Sanz ha assegurat que el districte hi fa inspeccions setmanals per comprovar que s’ajusta al comunicat d’obres presentat però de moment no ha detectat cap incompliment. Com ja va avançar aquest diari, els promotors “no disposen de comunicat d’activitat per començar a funcionar”, ha recordat Sanz, pel que no entraria en funcionament a curt termini.

Sanz ha proposat “desenvolupar un pla de xoc” sobre macrocuines per regular el sector i garantir que els obradors no generin problemes de convivència. Ha suggerit crear un grup de treball amb govern i oposició municipal per modificar les normatives de la ciutat que calgui i també ha demanat la col·laboració també del Govern i el Parlament perquè les macrocuines quedin fora de la nova llei de facilitació de l’activitat econòmica i en canvi s’inclogui un epígraf especial a la llei ja existent d’impacte ambiental.

Més informació

Nou comentari