Govern municipal i ERC, contra les macrocuines en entorns veïnals però sense solucions

La ciutat de Barcelona començar a dibuixar una majoria política en contra del fenomen de les macrocruines fantasma que es volen establir a la capital catalana en entorns veïnals. El posicionament ha arribat després que hagin sortit a la llum dos projectes en obres, un a les Corts i un altre a Sant Martí, per instaurar-hi una mena de fàbriques de menjar a domicili a tocar d’edificis residencials. Ràpidament, les iniciatives van indignar els veïns. I ara han estat el govern municipal i la principal formació de l’oposició els que s’han mostrat en contra d’aquests projectes en marxa. “Aquest tipus de negoci hauria d’estar fora del que és l’àmbit poblacional”, ha subratllat el regidor del districte de Sant Martí, David Escudé.

Encara més lluny ha anat la número dos d’Esquerra Republicana al consistori, Elisenda Alamany, que s’ha mostrat directament en contra de la proposta de negoci. La regidora ho ha justificat apuntant que és “un projecte basat en la precarització del seu personal laboral” i en el fet que “canvia el paisatge de la ciutat en pro d’un negoci que va en detriment del comerç de proximitat”. A més, Alamany ha assenyalat que l’excepcionalitat de la pandèmia ha afavorit que sorgissin aquests projectes ràpidament, però ha posat en dubte que tinguin un futur sòlid. “No li auguro gaires èxits”, ha apuntat la representants dels republicans.

Tanmateix, cap dels regidors ha pogut aclarir si hi ha alguna via per frenar aquestes propostes que poden acabar situant desenes de cuines a tocar de balcons i finestres. Els veïns, de fet, ja preparen mobilitzacions, després d’alarmar-se pel possible efecte dels fums, les olors, el soroll i l’enrenou de riders de Glovo, Just Eat o Deliveroo que s’hi podria donar. Reclamen a l’administració que faci un pas endavant i no permeti els projectes.

Responsabilitats creuades

Ara bé, en una primera valoració, els polítics han optat per llançar la pilota a la teulada on no governen. Elisenda Alamany ha assegurat que “així com el govern de la Generalitat pot establir quins requisits ha de tenir un habitatge, sí que és una matèria urbanística municipal establir si allò es pot fer o no“, en referència a les macrocuines fantasma. En aquest sentit, ha anunciat que a la propera comissió d’Ecologia i Urbanisme presentaran una iniciativa per demanar al govern d’Ada Colau “quin és el marge i la capacitat” de què disposa per “aturar” el projecte.

Per contra, el regidor del govern municipal, David Escudé, ha negat que sigui competència de l’Ajuntament decidir “si un determinat tipus de negoci és legítim” i que, per ara, el màxim que poden fer és garantir que estan fent-se les obres tal com figurava en els projectes proposats per l’empresa. Alhora, ha expressat que “la llei és ben clara i la competència en la regulació d’aquest tipus d’establiments és de la conselleria” —tot i que ha lamentat no tenir un interlocutor clar “a l’altra banda de la plaça Sant Jaume” per la situació actual d’impàs entre governs a la Generalitat. “Estaria bé que les forces que estan representades en el Parlament de Catalunya i, per tant, les que tenen capacitat per legislar” entomessin el repte de limitar els espais on es poden establir les dark kitchen en massa, ha remarcat Escudé.

De moment, però, la macrocuina fantasma que es vol establir a un interior d’illa adjacent al Mercat de Sant Martí segueix amb les obres en marxa. En l’altre cas, la preparació de desenes de cuines a la zona del Camp Nou es va aturar per problemes amb la llicència, però es preveu que puguin reprendre les obres quan resolguin els detalls. Davant d’això, ha nascut el moviment de Veïns Afectats per les Cuines Fantasma i ja preparen una mobilització el pròxim dijous a les 20h a la plaça de les Palmeres, a la Verneda.

Comentaris

    Pere Març 10, 2021 | 08:47
    En tot cas, la responsabilitat és nostra com a societat. Si no es demanessin Glovos o similars, no existirien aquestes cuines.

Nou comentari