El Port de Barcelona està preparat per abastir el mercat italià amb vaixells de gas liquat de manera “immediata”, segons ha assegurat el president de la institució, Damià Calvet, en una atenció als mitjans de comunicació aquest dijous. Calvet ha fet aquest anunci en uns moments en què Europa està buscant alternatives per reduir la dependència energètica de Rússia, arran del conflicte a Ucraïna. L’operativa de l’enclavament permetria enviar bucs llançadora de mida petita cap als ports de La Spezia i de Gènova, segons ha dit el president de l’autoritat portuària, Damià Calvet.
El port també planteja connectar-se amb la península Itàlica a través d’un gasoducte marítim subterrani, però és un projecte a “mitjà termini” perquè requeria “anys” de tramitació. “El gasoducte és un projecte que només en tramitació i execució duraria bastants anys, però seria una manera de teixir més xarxa i garantir més vies de subministrament”, ha assegurat Calvet, que ha afirmat que, com més vies d’abastiment es generin hi haurà menys dependència de mercats concerts.
Segons Calvet, la infraestructura subterrània permetria “tenir més garantia de subministrament” de gas a Europa perquè es facilitaria el transport del gas liquat, que s’hauria de regasificar a la planta d’Enagás de Barcelona, que és la més gran d’Europa continental.
182 tones de productes bàsics a Ucraïna
D’altra banda, el Port ha enviat 182 tones de medicaments i productes bàsics, com aliments, roba i calçat, a Ucraïna, després de la invasió de Rússia a aquest país de l’Est, una decisió presa pel seu president, Vladímir Putin, el 24 de febrer. Les aportacions de material per al poble ucraïnès s’han fet a través d’entitats i associacions. Voluntaris del Port i el Banc d’Aliments són els encarregats de gestionar la recepció del material, mentre que Open Arms es fa càrrec de la recollida i l’entrega.