El Port de Barcelona ha enviat 182 tones de medicaments i productes bàsics, com aliments, roba i calçat, a Ucraïna, després de la invasió de Rússia a aquest país de l’Est, una decisió presa pel seu president, Vladímir Putin, el 24 de febrer. Les aportacions de material per al poble ucraïnès s’han fet a través d’entitats i associacions. Voluntaris del Port i el Banc d’Aliments són els encarregats de gestionar la recepció del material, mentre que Open Arms es fa càrrec de la recollida i l’entrega.
Des del Port de Barcelona han cedit un magatzem de 1.800 metres quadrats per poder donar resposta a l’emergència generada pel conflicte. El hub es va posar en funcionament a inicis del mes de març a petició del consolat ucraïnès davant l’allau d’ajuda humanitària. El Port assegura que per optimitzar l’ajuda és més “adient” fer donacions econòmiques. No obstant això, afirmen que l’objectiu del hub és fer una gestió “eficaç” de les aportacions.
Fins ara, han sortit catorze camions amb rumb a Ucraïna. Tot i això, el Port de Barcelona ha anunciat que en els pròxims dies començarà a sortir el material també per avió. Amb això, els responsables del hub han assenyalat que la plataforma logística continuarà donant resposta a l’emergència generada per la invasió russa “durant el temps que calgui”.
Risc de “col·lapse”
A finals de mes el Port ha viscut un període de tensió. El president de la institució, Damià Calvet, ha advertit de risc de “col·lapse”, davant la vaga de transportistes. Calvet ha assegurat que estan “al límit de la capacitat”, que ha xifrat en un 90%, i ha afirmat que es pot produir un tap que afecti seriosament a l’economia, tal com ha dit en una entrevista al programa de ràdio No ho sé, dirigit per Agnès Marquès a RAC1.