Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La meitat dels contractes d’abril a Barcelona són indefinits
  • CA

Bones xifres econòmiques. Excepcionals en 20 anys d’història, de fet. Barcelona ha aconseguit que a l’abril la meitat de contractes de feina siguin indefinits. Al quart mes de l’any 2022, el darrer amb xifres, s’han firmat 70.079 contractes, dels quals 36.835 han estat temporals i 33.244 indefinits, segons les xifres del departament d’Empresa i Treball de la Generalitat i que recull el departament d’Estadística de l’Ajuntament de la capital catalana. Això suposa un augment del 200% en un any en la contractació sense durada determinada.

El mes d’abril acostuma a ser dolent a nivell de contractació laboral. De fet, respecte del mes de març, l’anterior, s’han signat 21.120 contractes menys, fet que suposa un descens del 23%. De totes maneres, si comparem l’abril d’enguany amb el del 2021, l’augment és del 24,5%. Sigui com sigui, suposa una xifra anterior l’abril del 2019, abans de l’esclat de la pandèmia de la covid-19. Aleshores es van signar 95.835 contractes -81.971 temporals i 13.864 indefinits-, un 26,9% més que ara.

Augment del 27% dels contractes indefinits en només un any

Per tipologies, històricament i al llarg dels últims 20 anys han predominat els contractes temporals per sobre dels indefinits. De mitjana, han fregat el 85-90% dels contractes totals que se signen mes a mes a la capital catalana, mentre que el 10-15% restant han estat indefinits. Ara bé, des que al 3 de febrer d'enguany el Congrés dels Diputats aprovés la reforma laboral del govern espanyol, impulsada pel ministeri de Treball, que lidera la vicepresidenta Yolanda Díaz (Unides Podem), s'ha disparat aquesta xifra. De fet, aquesta dada no és excepcional a Barcelona, sinó que es dona també a Catalunya i a la resta de territoris de l'Estat, on també per primer cop la meitat dels contractes han estat de caràcter indefinit.

A la capital catalana, en percentatge, els contractes sense durada determinada han assolit 47,4% respecte del total. Això suposa 11 punts més que el mes anterior, el primer amb la reforma laboral en vigor i un increment del 27% respecte d'ara fa poc més d'un any, quan es van donar a conèixer les dades de l'abril de 2021 -amb un 19,9% de contractes indefinits-.

Els contractes de treball temporals ofereixen a l'empresa major flexibilitat a l'hora de modificar la plantilla i suposa una menor despesa per la companyia, en cas que hagi d'acomiadar abans d'hora el treballador. Al mateix temps, fa que l'empleat tingui unes condicions de treball més precàries, partint per la durada del contracte, que és limitada.

Per contra, els contractes indefinits permeten a les persones gaudir d'una major estabilitat laboral i poder desenvolupar projecte de futur -bé siguin laborals, bé siguin personals- més a llar termini. A més, suposa un requisit indispensable per, entre altres, sol·licitar un crèdit al banc per sol·licitar una hipoteca per poder adquirir un habitatge.

El perill de tot plegat, la inflació

Que la contractació sigui indefinida no ho és tot, perquè les condicions del contracte poden variar molt, començant pels salaris, les jornades de feina, els plusos i els convenis interns de la companyia o del sector en el que es desenvolupa la feina. A més, cal tenir present que la inflació està desbocada i que això suposa una progressiva pèrdua del poder adquisitiu de la societat, ja que mentre la cistella de la compra s'encareix -també ho fa la gasolina, l'habitatge, els subministraments bàsics, etc.-, els sous no augmenten al mateix ritme. Ni de lluny. L'índex de preus del consum (IPC), l'eina que mesura l'evolució dels preus, indica que el març de 2022 tot s'ha encarit, de mitjana, un 9,1% respecte del mateix mes de l'any passat.

Més notícies
L'Ajuntament ofereix ajuts a empreses que contractin aturats, en especial de col·lectius vulnerables / Jordi Play
Ajuts de fins a 8.000 euros a Barcelona per contractar aturats
Notícia: Ajuts de fins a 8.000 euros a Barcelona per contractar aturats
Comparteix
L'Ajuntament destina dos milions d'euros per fomentar l'augment de plantilles
Un treballador de Mercabarna col·loca producte a una de les parades de fruites i verdures / Ethan López (ACN)
L’afiliació a la seguretat social a Barcelona se situa en màxims històrics
Notícia: L’afiliació a la seguretat social a Barcelona se situa en màxims històrics
Comparteix
Al març es registren 1.149.432 persones cotitzant, la segona millor dada en 19 anys i un 5,2% més que fa 12 mesos
Treballadors de la cooperativa TEB Sant Andreu, que ofereix feina a persones amb discapacitat intel·lectual, treballen a les plantes que té la companyia a Sant Andreu del Palomar / Jordi Play
Barcelona consolida la creació de feina amb xifres d’atur precrisi del 2008
Notícia: Barcelona consolida la creació de feina amb xifres d’atur precrisi del 2008
Comparteix
A la capital catalana hi ha 64.060 persones sense ocupació, menys que quan va esclatar la bombolla immobiliària, quan n'eren 65.356
Per primer cop a Barcelona un de cada tres contractes signat és indefinit / Pixabay
Els contractes indefinits creixen un 160% en un any a Barcelona
Notícia: Els contractes indefinits creixen un 160% en un any a Barcelona
Comparteix
L'Ajuntament celebra les xifres econòmiques i ho atribueix a la reforma laboral, mentre els experts demanen cautela

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa