L’obertura de noves botigues al carrer Girona, restringida

Aprovat el pla especial per a la Dreta de l'Eixample dos anys després de suspendre llicències d'activitat

El ple de l’Ajuntament ha aprovat aquest divendres el Pla especial urbanístic que ordena quin tipus de comerços podran obrir a partir d’ara al carrer Girona, dos anys després de la congelació de llicències. El govern municipal d’Ada Colau i Jaume Collboni vol convertir el carrer en un “eix verd” amb més espai per passejar però va decidir restringir els futurs comerços perquè no visqui un boom de terrasses com va passar en pacificar el carrer Enric Granados.

El pla ja va rebre una primera llum verda al febrer, just abans de la pandèmia, i s’aprova ara definitivament sense gaires canvis. Així, no podrà haver-hi més de 5 negocis de restauració, pubs musicals, comerços amb degustació o petits supermercats en un radi de 50 metres. Tampoc es permetran més de 18 establiments “d’impacte similar” per als veïns en un radi de 100 metres. A més, les activitats de restauració i similars hauran d’estar separades per una distància lineal de 25 metres com a mínim. En el cas de les activitats musicals, serà de 400 metres en línia recta. Aquests establiments tampoc podran ser de qualsevol mida: els restaurants i pubs no podran tenir més de 300 m2, mentre que les botigues d’alimentació amb degustació hauran de tenir-ne menys de 150.

La mesura s’ha aprovat amb el vot a favor del govern (BComú i PSC) i del grup d’ERC. En canvi, JxCat, Cs i PP s’han abstingut i la formació de Manuel Valls ha estat l’única que ha votat en contra. El pla no només afecta el carrer Girona, sinó gran part de la Dreta de l’Eixample: 100 hectàrees que inclouen trams de 19 vies diferents.

Àmbit d'afectació del pla especial del carre Girona / Ajuntament de Barcelona
Àmbit d’afectació del pla especial del carre Girona / Ajuntament de Barcelona

La tinenta d’alcaldia Janet Sanz ha augurat que la restricció permetrà “un creixement controlat de l’activitat econòmica” d’entre el 10% i el 15% amb nou comerç “equilibrat i aterrat al territori”. El pla està pensat abans de la crisi del coronavirus, que colpeja especialment els botiguers, i detectava un “augment substancial” d’obertures que volia modular per evitar la gentrificació.

L’oposició ha alertat que el moment econòmic ha canviat i el problema ara són els tancaments. ERC ha lamentat que el pla no concreti la transformació en eix verd, mentre que JxCat ha criticat l’urbanisme tàctic aplicat per generar un espai públic de baixa qualitat. Cs ha temut que els “bons propòsits” del pla produeixin una disminució del comerç; el PP ha criticat una “regulació excessiva” que culpa certs sectors com la restauració dels problemes de convivència; i Valls ha defensat que el pla hauria de fer una “reflexió” sobre “el que vindrà econòmicament a causa de la pandèmia.

Més informació

Nou comentari