Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Restauradors i PDECat, en contra de la suspensió de llicències al carrer Girona
  • CA

El Gremi de Restauració de Barcelona no veu justificada la suspensió de llicències que ha dictat l’equip de govern d’Ada Colau per al carrer Girona, com a mesura preventiva contra la gentrificació abans de pacificar aquesta artèria de la Dreta de l’Eixample. La mesura també ha disgustat al PDECat, el major grup de l’oposició, mentre que l’associació de veïns de la zona en canvi celebra la prohibició. Com ja va avançar el TOT Barcelona, el veto va entrar en vigor divendres i durarà un any, prorrogable fins a un màxim de dos. L’àmbit d’actuació inclou gairebé 50 illes de cases perquè s’estén de Roger de Llúria a passeig Sant Joan. Avui l’ha anunciat oficialment la tinenta d’alcaldia Janet Sanz, que ha detallat que el proper mandat s’elaborarà un pla d’usos per restringir els negocis del carrer i evitar la proliferació de restaurants, queixes veïnals i pujades de preu com les que hi ha hagut al carrer Enric Granados. 

Els restauradors valoren “molt negativament” la suspensió: “No hi ha cap conflicte de convivència entre la restauració i l’entorn del carrer Girona, és una mesura electoralista que només suposa un nou fre a l’activitat econòmica de Barcelona”, censura Roger Pallarols, portaveu del Gremi de Restauració de Barcelona. L’entitat manté un pols polític i judicial amb el consistori per l’ordenança de terrasses i no descarta que el carrer Girona sigui un nou front de batalla el proper mandat: “Si s’aprova un Pla d’Usos i creiem que contravé la legalitat com el de Ciutat Vella, el portarem a tribunals”, avisa.

“L’Ajuntament utilitza plantejaments urbanístics per fer regulacions comercials i la justícia ja li ha recordat vàries vegades a l’Ajuntament que les normatives europees impedeixen intervenir així el mercat”, afegeix Pallarols, que considera “molt poc democràtic insistir” en governar en aquesta direcció. Segons el Gremi, les suspensions de llicències “envien el missatge que no és segur invertir a Barcelona” perquè abans de tramitar el permís municipal les empreses poden haver ja “adquirit compromisos”. “Cal dinamitzar l’economia de la ciutat creant complicitats, no paralitzar-la amb l’encadenament continuat de suspensions i plans d’usos”, critica.

[r:1]

Pel partit de Xavier Trias, a quatre mesos de les eleccions municipals “no es poden prendre aquestes decisions que tenen un impacte tan important a la ciutat”. La regidora adscrita al districte de l’Eixample, Francina Vila, ha reclamat al govern municipal “un procés transparent de diàleg i conèixer el projecte pel carrer Girona, si és que n’hi ha”. “Quan veurem el carrer Girona pacificat? En aquest mandat no. Novament un anunci que és una incertesa…”, ha criticat. “A l’Eixample ja hem patit la mala planificació del govern municipal: suspenen les llicències d’obres i d’activitat d’un conjunt de solars, que a dia d’avui encara en desconeixem l’ús i el projecte concret que hi ha darrera de molts d’ells”, ha recriminat. 

Àmbit de suspensió de llicències d'oci i restauració a l'entorn del carrer Girona / Ajuntament de Barcelona

Àmbit de suspensió de llicències d’oci i restauració a l’entorn del carrer Girona / Ajuntament de Barcelona

En canvi, Jaume Artigas, president de l’Associació de Veïns de la Dreta de l’Eixample, ha ressaltat al TOT Barcelona que es tracta d’una “mesura consensuada” amb els comerciants del carrer i de l’entorn. “Tenim tot un any per davant per redactar el futur pla d’usos i evitar processos especulatius i concentracions excessives de locals com a Enric Granados”, celebra. Durant més d’un any, explica, el grup impulsor de la futura superilla del carrer Girona ha treballat en els passos a seguir per pacificar la zona sense gentrificar-la. En el grup hi ha representats d’entitats de comerciants i de veïns, com CorEixample, els paradistes del Mercat de la Concepció, l’AVV Dreta de l’Eixample i l’Assocciació de Veïns i Amics del Passeig Sant Joan.

Sanz: “Tenim ja massa experiències negatives”

El govern municipal ha defensat en roda de premsa la iniciativa: “Ara podrem parlar sense motxilles sobre la regulació dels nous usos i com volem que sigui el carrer Girona, que és un eix estratègic de connexió de l’Eixample amb Ciutat Vella i Gràcia”, ha assenyalat la tinenta responsable d’Urbanisme, Janet Sanz. “Abans de qualsevol transformació urbanística calen actuacions per preservar el caràcter d’aquest espai, perquè tenim ja massa experiències negatives, com el que ha passat a Enric Granados”, ha sostingut. A l’Eixample, segons Sanz, “hi ha riscos evidents d’especulació i expulsió de veïns” que fan necessàries “mesures preventives” com la suspensió de llicències.

Segons el consistori, la suspensió de llicències de restauració a tot el barri de Sant Antoni marca el camí a seguir: “Sant Antoni segueix sent Sant Antoni”. “L’objectiu sempre és guanyar espai públic sense repercutir negatvament en la vida quotidiana i assegurant l’equilibri entre els diferents tipus de comerços i negocis”, ha afegit. Sanz ha reconegut que la futura pacificació permetrà també corregir el carril bici del carrer Girona, “un dels primers bidireccionals” que es van construir a la ciutat: “És una mica contraintuïtiu en alguns punts i genera conflicte amb els vianants”.

Més notícies
Barcelona prohibeix obrir nous restaurants al carrer Girona
Notícia: Barcelona prohibeix obrir nous restaurants al carrer Girona
Comparteix
El govern d'Ada Colau aprova sense preavís una suspensió de llicències d'un any en aquesta artèria de l'Eixample, que aspira a pacificar com Enric Granados
La reserva del 30% d’habitatge protegit dispara la demanda de llicències a Barcelona
Notícia: La reserva del 30% d’habitatge protegit dispara la demanda de llicències a Barcelona
Comparteix
A la segona meitat del 2018 es va triplicar el nombre de peticions, que suposen la construcció de gairebé 1.400 pisos nous
Òscar Andreu: “M’han fet fora del meu pis de Sant Antoni per convertir-lo en un ‘meublé'”
Notícia: Òscar Andreu: “M’han fet fora del meu pis de Sant Antoni per convertir-lo en un ‘meublé'”
Comparteix
L'humorista demana que Barcelona decideixi si vol ser la capital d'un estat o una ciutat de segona classe a Espanya
Els jutjats de ronda Sant Pere busquen propietari després de dues subhastes fallides
Notícia: Els jutjats de ronda Sant Pere busquen propietari després de dues subhastes fallides
Comparteix
Els veïns de la Dreta de l’Eixample demanen a l'Ajuntament que compri l'edifici i el converteixi en habitatge assistit per a gent gran
“La gentrificació amenaça ara les empreses de Barcelona”: el que diu la premsa econòmica
Notícia: “La gentrificació amenaça ara les empreses de Barcelona”: el que diu la premsa econòmica
Comparteix
"Els comerços, preocupats per com pot afectar el 21-D un dels millors dies de vendes de l'any", titula el 'Via Empresa'

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa