Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La reserva del 30% d’habitatge protegit dispara la demanda de llicències a Barcelona

La norma de reservar un 30% de les noves promocions o rehabilitacions a pisos socials de l’Ajuntament de Barcelona ha disparat les peticions de llicència d’obra al segon semestre del 2018, segons les dades publicades pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. La normativa anunciada per Ada Colau al juny va entrar en vigor al novembre i durant aquest període els constructors i promotors han incrementat les peticions per tal d’obviar l’obligació de reservar habitatges a ús social. D’aquesta manera el Col·legi va rebre el triple de sol·licituds, que suposen la contrucció de gairebé 1.400 pisos nous.

Tot i aquest increment, el Col·legi indica que a la capital catalana hi ha un 20% menys de superfície visada el 2018 que l’any anterior. La baixada està motivada per la caiguda dels projectes de més de 10.000 metres quadrats, que disminueixen un 54%. En el tercer trimestre del 2018, la superfície visada a Barcelona ciutat va ser especialment baixa, amb nivells similars als anys 2012-13, quan la crisi va tocar fons.

[r:1]

Encara que a Barcelona com a demarcació ha caigut, Catalunya va tancar el 2018 amb projectes per 14.515 habitatges nous, un 29% més que l’any anterior. Les dades indiquen que l’any passat la superfície visada, la que es dedica a edificacions i rehabilitacions, va ser un 15,2% més que el 2017, amb 4,5 milions de metres quadrats, però encara se situa molt per sota, un 44%, dels nivells, per exemple, del 1993. A més, els arquitectes alerten que la majoria dels projectes que impulsen el creixement de la superfície visada, un 63%, són de gran envergadura, de més de 10.000 metres quadrats. Pels experts, això demostra la concentració de la feina en pocs professionals, els que promouen projectes de grans dimensions.

[r:2]

La xifra de 14.515 habitatges nous, tot i que és un 29% més alta que la del 2017, és encara lluny dels 26.300 que, segons l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, són necessaris cada any pel període 2020-2024 per fer front a les necessitat del país.

Si bé pugen els projectes per habitatges nous, els que no són per habitatge continuen de baixa, tot i que menys que en anys anteriors. El que més cau és el sector de comerç, amb un 40% menys de projectes, seguit d’oficines (-22%) i indústria (-18%).

Més notícies

L’aplicació selectiva del 30% per a habitatge protegit desencalla l’acord

Notícia: L’aplicació selectiva del 30% per a habitatge protegit desencalla l’acord
Comparteix
Els projectes en solars comprats el primer semestre de 2016 quedaran exempts si resulten inviables amb la reserva de sostre | Entrarà en vigor la propera setmana
Notícia: L’aplicació selectiva del 30% per a habitatge protegit desencalla l’acord - Mobile

Lluís Marsà: “La reserva del 30% d’habitatge protegit acabarà al Suprem”

Notícia: Lluís Marsà: “La reserva del 30% d’habitatge protegit acabarà al Suprem”
Comparteix
El president de l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE) assegura que la nova normativa amenaça de paralitzar el sector en els pròxims anys
Notícia: Lluís Marsà: “La reserva del 30% d’habitatge protegit acabarà al Suprem” - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa