L’Ajuntament limita els negocis de restauració i oci al carrer Girona

Un nou pla d'usos regula quines activitats poden obrir al carrer i a quina distància les unes de les altres, per evitar la concentració de restaurants d'Enric Granados

L’Ajuntament de Barcelona limita els restaurants, bars i establiments d’oci que podran instal·lar-se a partir d’ara al carrer Girona, una de les vies emblemàtiques de la Dreta de l’Eixample. Després de la suspensió de llicències dictada ara fa un any exacte, el consistori ha aprovat de forma inicial un nou pla d’usos que regula el tipus de negocis que poden obrir i a quina distància han d’estar entre ells. L’objectiu és evitar que el carrer atregui una concentració de restaurants, com va passar en pacificar el carrer Enric Granados, una artèria comercial clau de l’Esquerra de l’Eixample. A mig termini el carrer Girona també es convertirà en un eix verd amb menys trànsit, a través d’un projecte de superilla al voltant del mercat de la Concepció. 

[r:1]

Així, no podrà haver-hi més de 5 negocis de restauració, pubs musicals, comerços amb degustació o petits supermercats en un radi de 50 metres. Tampoc es permetran més de 18 establiments “d’impacte similar” per als veïns en un radi de 100 metres. A més, les activitats de restauració i similars hauran d’estar separades per una distància lineal de 25 metres com a mínim. En el cas de les activitats musicals, serà de 400 metres en línia recta. Aquests establiments tampoc podran ser de qualsevol mida: els restaurants i pubs no podran tenir més de 300 m2, mentre que els supermercats de conveniència hauran de tenir-ne més de 150.

Altres sectors també tindran limitacions contra la gentrificació. Els gimnasos i negocis de telecomunicacions hauran d’estar a 200 metres de distància entre ells, mentre que els locals de jocs esportius i d’atraccions recreatives hauran de tenir almenys 500 m2 de superfície i una separació mínima de 400 metres lineals. Tampoc hi podrà haver més de 5 autoserveis en un radi de 50 metres ni se’n podran acumular 15 en un radi de 100. Per a la venda o lloguer de bicicletes, patinets i altres vehicles de mobilitat personal, les botigues hauran de tenir entre 100 i 500 m2 i estar separades per 200 metres entre elles. 

També hi ha una llista d’activitats il·limitades: les sales d’exhibició o d’espectacles, les ludoteques infantils, les activitats culturals, els espais per a conferències i congressos i les botigues especialitzades d’alimentació. En canvi, queden prohibits per complet els locals de jocs d’atzar, els meublés i negocis vinculats a la prostitució, els magatzems temporals i els establiments de màquines expenedores d’aliments.

La tinenta d’urbanisme Janet Sanz ha assegurat que la mesura vol evitar una “proliferació descontrolada” de l’oci i la restauració abans de la pacificació de la via, que preveu per “d’aquí uns mesos”. La limitació afecta una àrea de 96,8 hectàrees, delimitada pels carrers Roger de Llúria, Còrsega, passeig Sant Joan, ronda de Sant Pere i Pau Claris.

Més informació

Nou comentari