Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Pimec es venja de Foment en les eleccions a la Cambra
  • CA

La pau que van signar fa uns mesos Pimec i Foment del Treball ha durat poc. Les eleccions a la Cambra de Comerç ha revifat la vella pugna de les dues grans patronals catalanes, que han estat gairebé dues dècades enfrontades per la representativitat empresarial a òrgans mixtes amb l’administració pública. I aquesta vegada ha estat Pimec qui ha obtingut una petita venjança després d’endur-se 4 dels 6 escons del ple de la Cambra que quedaven per assignar gràcies a la complicitat de la candidatura independentista d’Eines de País, que disposa de majoria a l’ens.

El resultat de la votació estava gairebé decidit abans que s’obrissin les urnes perquè Eines de País havia negociat directament amb els diversos candidats per saber quins eren els seus plans per a la Cambra. Des d’un primer moment Joan Canadell i el seu equip ja van avisar que no funcionarien “per quotes” i que se sentien lliures de triar aquells candidats que millor s’ajustessin al seu full de ruta, que implica portar la Cambra cap al sobiranisme però sempre defensant els interessos de totes les empreses. Fins a quin punt arribaran, està per veure.

[r:1]

El dilema de les llistes separades

Tradicionalment, les dues grans patronals s’havien repartit els escons que els corresponien a parts iguals, però en aquestes eleccions van decidir anar per separat. El president de Pimec, Josep González, va oferir a Foment la possibilitat de presentar una llista conjunta –opció que hauria fet innecessària la votació d’avui–, però Josep Sánchez Llibre ho va rebutjar. Un “error”, tal com ho qualifiquen des de Pimec, que ara disposa d’una representativitat del 66% a la Cambra, molt per sobre del que li correspondria si es miren els acords del passat mes de març.

La patronal de les pimes considera que s’ha trencat la unitat d’acció aconseguida fa només tres mesos, quan van pactar amb Foment i el Departament de Treball que la representativitat de les organitzacions empresarials a òrgans mixtes seria del 42% per Pimec i del 58% per Foment. Segons González, la decisió es va prendre “argumentant una falsa neutralitat” i ha assegurat que Foment esperava “la victòria d’una altra candidatura”, que no ha mencionat, esperant obtenir més escons. Amb tota probabilitat és la de Carles Tusquets, que es presentava de la mà de grans empreses com Seat, Telefónica, FCC o Aigües de Barcelona i que va ser la gran derrotada de la nit electoral en obtenir només 3 escons.

Foment manté la seva decisió i accepta el resultat

Un cop publicats els resultats, Foment del Treball ha reaccionat amb esportivitat i ha defensat la seva decisió de no presentar una llista conjunta encara que això hagi significat perdre un escó respecte a les eleccions del 2010. La patronal que dirigeix Sánchez Llibre ha assegurat que, si no es va arribar a un acord, va ser per “preservar la independència” dels representants i per “assegurar l’elecció dels candidats”.

A més, l’organització ha assegurat que Jaume Roura i Anna Cornadó, els dos candidats que han estat escollits a proposta de Foment, no tindran “cap mena de condició” i “disposaran de plena llibertat dins la Cambra” per votar allò que considerin convenient a cada moment. També ha manifestat la intenció de “continuar col·laborant amb lleialtat institucional” entre les dues entitats, en un clar missatge conciliador cap a Eines de País, que el 17 de juny formalitzarà la seva victòria electoral nomenant el comitè executiu de la Cambra.

Més notícies
Eines de País dona un toc d’atenció a Foment i aposta per Pimec al ple de la Cambra
Notícia: Eines de País dona un toc d’atenció a Foment i aposta per Pimec al ple de la Cambra
Comparteix
Les votacions dels sis escons que faltaven per assignar han donat 4 seients a la patronal de les pimes i només 2 a Foment
Eines de País tanca el nou govern de la Cambra amb una representant de l’ANC
Notícia: Eines de País tanca el nou govern de la Cambra amb una representant de l’ANC
Comparteix
Montse Soler, membre del secretariat de l'Assemblea, serà vocal d'un comitè executiu on finalment no hi serà Joan Font (Bonpreu)
El president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell, en una entrevista amb el TOT Barcelona / XFDC
Joan Canadell reivindica el “discurs” de la Cambra davant la crítica del Cercle d’Economia a Torra
Notícia: Joan Canadell reivindica el “discurs” de la Cambra davant la crítica del Cercle d’Economia a Torra
Comparteix
El president de l'òrgan recorda que el Cercle representa 1.250 socis "i prou"
Primera reunió entre Eines de País i la Cambra de Comerç per preparar el traspàs de poder
Notícia: Primera reunió entre Eines de País i la Cambra de Comerç per preparar el traspàs de poder
Comparteix
L'encara president, Miquel Valls, s'ha reunit amb els portaveus de la candidatura independentista per garantir una "bona transició"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa