El MWC acull la primera operació teleassistida del món gràcies al 5G

El cap del Servei de Cirurgia Gastrointestinal de l’Hospital Clínic s’ha connectat en directe des del recinte de Gran Via per fer una laparoscòpia en un quiròfan

El Mobile World Congress (MWC) ha acollit la primera operació teleassistida del món gràcies a la cobertura 5G, un sistema sense fils que permet connectar-se a internet amb gran velocitat i sense retards. El pilot ha permès que el cap de Servei de Cirurgia Gastrointestinal del Clínic, el doctor Antonio de Lacy, es connectés des del recinte firal de Gran Via amb l’equip de cirurgians, infermeres i anestesistes que estaven fent una laparoscòpia a un pacient a qui havien d’extreure part de l’intestí gros.

El doctor De Lacy ha explicat que és el “primer pas” de la cirurgia en remot, que en el futur permetrà “no només dirigir, sinó moure els instruments que s’utilitzen al quiròfan”, ha dit en declaracions recollides per l’ACN. Un dels avantatges de la connexió 5G és que especialistes de tot el món podran comentar l’operació en temps real i sense necessitat d’estar al quiròfan de forma presencial.

Un projecte col·lectiu

Aquest projecte pilot, batejat com a ‘cirurgià remot’, s’ha impulsat en el marc de 5G Barcelona, una iniciativa promoguda per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), Atos i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per convertir la ciutat en un hub digital de 5G de referència europea.

El pilot es desenvolupa a l’Hospital Clínic, institució que compta amb un bloc quirúrgic d’alta tecnologia i amb ‘Optimus’, un quiròfan hospitalari classificat com el més avançat del món. La versatilitat de la solució fa que es pugui posar en marxa en qualsevol hospital del món, fet que permet un traspàs de coneixement molt valuós en el món mèdic-quirúrgic.

Més informació

Nou comentari