El Dominical de Sant Antoni guanya el pols a l’Ajuntament: reobre al complet i al carrer

El 28 de juny torna el popular mercat de llibres i col·leccionisme

El mercat dominical de Sant Antoni tornarà a obrir el proper diumenge, 28 de juny, amb tots els paradistes i el seu format de sempre a peu de carrer. La popular fira de llibres i col·leccionisme mantenia un pols amb l’Ajuntament de Barcelona pel format de la tornada a la feina, que ha endarrerit força la reobertura però que finalment han guanyat els venedors.

El consistori proposava, per complir amb les restriccions de l’estat d’alarma, que les parades fessin dos torns –un diumenge sí, un no– o bé es repartissin entre la vorera i el fossar subterrani del mercat. Els llibreters no volien perdre la visibilitat que els dona el carrer ni reduir l’activitat econòmica, ja molt precària. Després de 16 setmanes tancats, explicaven angoixats al TOT Barcelona, no podien permetre’s treballar només dos dies al mes.

La discrepància ha convertit el dominical en l’únic dels 4 mercats no alimentaris de Barcelona que no ha obert encara, després dels retorns –també amb incidències– dels Encants de les Glòries i dels de Sant Antoni i de les floristes de la Rambla. Dimecres passat l’oposició també va pressionar el govern d’Ada Colau per accelerar la reobertura d’aquesta fira amb 80 anys d’història i molt estimada pels barcelonins, però que ha passat de 250 a 74 parades en només 12 anys.

Finalment el mercat ha aconseguit el permís, que ha de validar el Procicat de la Generalitat, però després que hagin acabat totes les fases de desescalada. L’associació de paradistes avança que els propers dies de mercat l’horari serà de 8h a 15h i les parades es distribuiran per tot el perímetre del mercat. Cada marquesina tindrà una única entrada i una única sortida per controlar l’aforament del Mercat i el carrer Tamarit estarà tallat al trànsit durant l’horari del mercat.

Ubicació de les parades en el nou format del mercat dominical de Sant Antoni

Malgrat que celebren poder obrir de nou, també assenyalen que les condicions de seguretat seran “estrictes” i “inevitablement afectaran la viabilitat de la majoria de comerços del Mercat”. És més, sostenen que les mesures que ha decidit l’Institut Municipal de Mercats “seran, clarament, més severes que les imposades per la resta d’establiments de l’Estat”. “Hem d’agrair el comportament diametralment oposat al govern que hem trobat en els grups municipals de l’oposició, que han estat al nostre costat”, afegeixen. “El nostre Mercat és un dels més antics i més grans d’Europa dins del sector cultural, però si no el cuidem, acabarà desapareixent”, lamenten.

Més informació

Comentaris

    Pere Benach 22/06/2020 9:32 am
    Dominical és un nom de buròcrates. Són els Encants de Sant Antoni. Tothom sap que els diumenges hi venen llibres de segona ma, antics, etc... es canvien cromos i han fet forat els videojocs.

Nou comentari