Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El comerç del passeig de Gràcia passa a l’acció i es querella contra els lladres

Els comerciants del passeig de Gràcia han decidit ampliar el ventall d’estratègies per millorar la seguretat del carrer i han obert un nou front per plantar cara als carteristes i lladres. Fa gairebé un any l’associació Amics del Passeig de Gràcia va contractar el bufet Zegrí + de Olivar, un dels més reputats de la ciutat, perquè dissenyés una estratègia legal perquè les botigues poguessin personar-se als judicis. I ara comença a donar fruits.

De moment ja han aconseguit presentar-se com a acusació popular en un casos de delicte lleu de furt i ha presentat una querella en un altre cas similar. “Els comerciants volen estar a sobre dels judicis perquè estan preocupats i volen tenir un paper més actiu”, explica al TOT Barcelona Emilio Zegrí, un dels socis del despatx. Com a acusació popular poden demanar diligències, assistir al judici o demanar penes. “La idea és visibilitzar la preocupació i intentar que se celebrin més judicis ràpids“.

Un problema que ve de lluny

La campanya dels comerciants del passeig de Gràcia va començar amb un grup de Whatsapp on s’avisaven d’algun robatori o donaven la descripció d’un presumpte carterista per alertar la resta de botigues. Com que és un dels carrers comercials més coneguts de Barcelona, sempre ha sigut un camp de treball molt profitós per als lladres –els robatoris al descuit o per estrebada són habituals i tampoc és estrany veure un encastament de tant en tant–, però últimament les coses havien empitjorat molt.

És cert que la pressió policial dels últims mesos ha fet que aquest estiu els robatoris violents hagin caigut un 30% a Barcelona i els furts de rellotges de luxe hagin baixat un 50%. El problema, en opinió dels comerciants i de Foment del Treball, és que la justícia va massa lenta. “La sobrecàrrega dels jutjats fa que es triguin vuit mesos a fer el judici i en la majoria de casos quan arriba el dia l’acusat ni es presenta”, critica Zegrí.

La façana de la botiga Gucci de Barcelona després de l'encastament d'uns lladres aquest divendres a la matinada / S.B.

La façana de la botiga Gucci de Barcelona després de l’encastament d’uns lladres aquest divendres a la matinada / S.B.

Més agilitat judicial

L’advocat va ser l’encarregat d’elaborar l’informe que la patronal barcelonina va presentar fa un parell de setmanes per reclamar una reforma del Codi Penal per endurir les penes als lladres multirreincidents i la celebració de judicis ràpids –en 24 o 48 hores– per reduir la criminalitat. Els Amics del Passeig de Gràcia han anat un pas més enllà i han optat per presentar també batalla als tribunals. En els pròxims mesos es personaran a més casos, tot i que és una situació menys freqüent del que voldrien perquè exigeix que s’hagi detingut al lladre i, a més, és un procediment costós.

No és la primera vegada que es posa en pràctica una estratègia similar. Zegrí recorda que als anys 80 Barcelona també va viure una època molt convulsa. El descobriment de l’heroïna va ser un sotrac per la ciutat que va propiciar un augment alarmant dels atracaments a farmàcies i sucursals bancàries. Una d’aquestes entitats va decidir personar-se als judicis per assegurar-se que s’executaven les penes.

Ordres d’allunyament

La segona part de l’encàrrec al bufet Zegrí + de Olivar era estudiar la possibilitat de demanar ordres d’allunyament pels carteristes, igual que s’ha fet al metro. Aquesta opció està descartada ara per ara. “Les ordres d’allunyament són un instrument útil però que tenen les seves limitacions”, matisa l’advocat. “El metro és una xarxa que cobreix tot Barcelona i evitar que els lladres hi entrin és útil, però en un espai obert com el passeig de Gràcia l’únic que passarà és que aniran al carrer del costat”.

A l’agost el conseller d’Interior, Miquel Buch, va plantejar una mesura similar per revertir la sensació d’impunitat que tenen els lladres. La proposta de Buch era més genèrica i parlava de demanar ordres d’allunyament d’algunes zones de la ciutat, una opció que Zegrí veu més raonable. “Tindria més sentit i se’ls prohibís acostar-se a dos quilòmetres del centre de Barcelona”, explica.

Una altra opció que els comerciants del passeig de Gràcia veuen amb bons ulls és la instal·lació de càmeres de seguretat i la contractació de vigilància privada, a més de reobrir la comissaria de plaça Catalunya –que ara mateix està encallada–. El president de l’associació, Lluís Sans, va demanar al juliol que “els nous representants municipals no tornin a cometre els errors del passat” i presentin un pla de xoc contra la delinqüència tan aviat com sigui possible.

Més notícies

Foment reclama fer judicis ràpids per reduir la criminalitat a Barcelona

Notícia: Foment reclama fer judicis ràpids per reduir la criminalitat a Barcelona
Comparteix
La patronal rebutja parlar de crisi d'inseguretat, però demana mesures més contundents per frenar l'augment dels furts i els robatoris amb violència
Notícia: Foment reclama fer judicis ràpids per reduir la criminalitat a Barcelona - Mobile

Detenen els lladres que encastaven cotxes per robar a botigues de luxe al passeig de Gràcia

Notícia: Detenen els lladres que encastaven cotxes per robar a botigues de luxe al passeig de Gràcia
Comparteix
Els lladres van robar material valorat en prop d'un milió d'euros entrant tan sols a dues botigues del passeig de Gràcia
Notícia: Detenen els lladres que encastaven cotxes per robar a botigues de luxe al passeig de Gràcia - Mobile
La cruïlla entre passeig de Gràcia i Diputació. | S.B.

Els comerciants volen càmeres i vigilants de seguretat al passeig de Gràcia

Notícia: Els comerciants volen càmeres i vigilants de seguretat al passeig de Gràcia
Comparteix
Donen la benvinguda al càrrec al que serà nou tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, i reclamen la reobertura de la comissaria dels Mossos a la plaça Catalunya
Notícia: Els comerciants volen càmeres i vigilants de seguretat al passeig de Gràcia - Mobile
Els manters han tornat al passeig de Gràcia després de diversos mesos d'absència / XFDC

Els manters tornen al passeig de Gràcia i la Rambla per la temporada d’estiu

Notícia: Els manters tornen al passeig de Gràcia i la Rambla per la temporada d’estiu
Comparteix
Els operatius permanents a la plaça Catalunya i al Portal de la Pau escampen el top manta per altres punts de la ciutat
Notícia: Els manters tornen al passeig de Gràcia i la Rambla per la temporada d’estiu - Mobile

Barcelona Tech City crea un espai social al passeig de Gràcia

Notícia: Barcelona Tech City crea un espai social al passeig de Gràcia
Comparteix
L'associació crea nou espai emprenedor per fer activitats de divulgació, exposicions i 'afterworks'
Notícia: Barcelona Tech City crea un espai social al passeig de Gràcia - Mobile

El comerç del Gòtic agonitza per la massificació turística

Notícia: El comerç del Gòtic agonitza per la massificació turística
Comparteix
L'eix comercial de referència no capitalitza la massiva arribada de turistes, que travessen el barri sense pràcticament comprar-hi res
Notícia: El comerç del Gòtic agonitza per la massificació turística - Mobile

Nou comentari

Comparteix