Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Foment reclama fer judicis ràpids per reduir la criminalitat a Barcelona
  • CA

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha reclamat a les administracions que es posin les piles per lluitar contra la inseguretat que viu Barcelona i ha proposat, entre altres mesures, la reforma del Codi Penal per endurir les penes a la multireincidència en els petits furts i la celebració de judicis ràpids per reduir la criminalitat. Tot i això, la patronal ha rebutjat parlar de crisi i ha intentat fugir de l’alarmisme: “Barcelona és una ciutat segura que té els problemes propis d’una gran metròpoli”, ha assegurat Sánchez Llibre.

La proposta, adreçada a totes les administracions i òrgans judicials, pretén ser “realista”, segons ha insistit l’advocat penalista Emilio Zegrí, que ha estat l’encarregat d’elaborar el document aprovat per la junta directiva de Foment. Pel que fa als judicis ràpids, Zegrí ha explicat que no cal cap reforma legislativa i que la instrucció i el judici es poden fer entre 24 i 72 hores des de la detenció del presumpte delinqüent, una rapidesa que garantiria la presència dels testimonis i de les víctimes, que moltes vegades són turistes.

Gairebé un any per celebrar un judici

També evitaria el problema d’acordar o no la presó provisional i reduiria substancialment els tempos judicials, ja que actualment un judici d’aquestes característiques pot trigar entre 8 i 11 mesos a celebrar-se. Segons Zegrí, els judicis ràpids podrien servir tant pels furts com pels robatoris amb violència, ja que moltes vegades els lladres són detinguts in fraganti. L’advocat considera que la gravetat de les penes no és un element dissuasiu tan efectiu com la rapidesa dels judicis i la certesa d’una sentència condemnatòria.

En paral·lel, la patronal proposa reformar el Codi Penal per corregir les deficiències del redactat que van portar al Tribunal Suprem a anul·lar una part de l’anterior reforma, que convertia la falta de furt (robatori d’objectes valorats en menys de 400 euros) en un delicte lleu i introduïa un agreujament per multireincidència que permetia condemnar l’infractor a una pena d’entre 1 i 3 anys de presó. El 2017 l’alt tribunal va considerar que s’havia intentat agafar una drecera per endurir les penes sense respectar el principi de proporcionalitat.  

Més notícies
Maragall critica la “política espectacle” de les batudes policials
Notícia: Maragall critica la “política espectacle” de les batudes policials
Comparteix
El líder municipal d’ERC reclama una “justícia més àgil, propera i capaç” per fer front a l’augment de la criminalitat
Reunions paral·leles de Generalitat i Estat sobre seguretat a Barcelona
Notícia: Reunions paral·leles de Generalitat i Estat sobre seguretat a Barcelona
Comparteix
Interior convoca la primera reunió del pla Barcelona Ciutat Segura i el ministeri de Justícia reuneix a la judicatura

Comentaris

  1. Icona del comentari de: kiko a setembre 03, 2019 | 14:32
    kiko setembre 03, 2019 | 14:32
    També podriem fer judicis rapids a empresaris que abusin els drets dels treballadors i contractin i paguin en negre, d´aquesta manera es reduidira la criminalitat d´aquest sector que sembla no te fi i esta molt estes.
  2. Icona del comentari de: Esther a setembre 03, 2019 | 17:54
    Esther setembre 03, 2019 | 17:54
    Empresarios explotadores , cancer social , organizacion criminal .

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa