Les cambres catalanes defensen Canadell de l’atac de la Cambra espanyola

Les 13 cambres de comerç de Catalunya han tancat files amb Joan Canadell per les crítiques que va rebre per part de la Cambra de Comerç d’Espanya, que va titllar de “lamentable” la decisió del ple de Barcelona de donar suport a una resposta unitària a la sentència de l’1-O. Segons ha pogut saber el TOT Barcelona, el Consell de Cambres, que es va reunir aquest dijous, va aprovar per unanimitat defensar Canadell davant el que es considera un atac “intolerable” i “fora de lloc”.

Fonts presents a la reunió del consell han explicat a aquest diari que hi ha malestar amb l’actitud de la Cambra de Comerç d’Espanya i, en especial, del seu president, José Luis Bonet. L’expresident de Freixenet, un reconegut antiindependentista, va decidir enviar el comunicat sense ni tan sols parlar primer amb Canadell, que és vicepresident segon de l’ens i amb el qual sempre havia mantingut una actitud cordial i de respecte mutu.

Lleialtat institucional i mitges veritats

En el seu comunicat, la Cambra de Comerç d’Espanya retreia a Canadell que no fes cap comentari quan el mateix Bonet, durant el comitè del passat 2 d’octubre, va fer un al·legat en favor de la “deguda lleialtat institucional” que han de mostrar totes les cambres de comerç amb els principis constitucionals de democràcia, unitat nacional o monarquia parlamentària, entre d’altres. Canadell no va fer cap comentari perquè encara no s’havia decidit el posicionament respecte a la sentència i volia avançar esdeveniments.

També ha causat certa estranyesa que Bonet no hagi fet cap menció a la Cambra de Terrassa, que va aprovar un comunicat molt més dur que el de Barcelona. L’ens que presideix Ramon Talamàs va aprovar trencar llaços amb totes les institucions de l’Estat i fins i tot va demanar l’absolució dels presos polítics. La declaració de la Cambra de Barcelona, en canvi, era molt més suau i defensava la necessitat de donar una resposta unitària però sempre sota el lideratge de la societat civil.

Posicionament comú

En una entrevista recent amb aquest diari, el mateix Canadell va reconèixer que el comitè executiu de la Cambra de Barcelona, format exclusivament per membres d’Eines de País, havia decidit rebaixar el to per intentar que la resta de cambres catalanes s’hi sumessin, conscients que no totes tenen un posicionament tan favorable a la independència de Catalunya. “Vam prioritzar ser més suaus per buscar la màxima unitat entre les cambres”, va justificar Canadell.

A la reunió del Consell de Cambres hi van assistir els 13 presidents malgrat que en teoria només calia la presència dels sis que formen part del comitè executiu. Aquesta primera trobada va servir per posar en marxa les diferents comissions de treball –ordenació del territori, formació, internacionalització, turisme i indústria– i per començar a crear les bases de la proposta que presentaran al departament d’Empresa per la nova Llei de Cambres.

Comentaris

  enric Octubre 11, 2019 | 13:23
  El sr. Bonet és creu que tots els empresaris sóm tant franquistes com ell. Què equivocat està. La majoria donem suport al Sr Canadell.
  joan CT Octubre 11, 2019 | 14:34
  Tota aquesta casta pro IBEX es impresentable. Es creuen els posseïdors de la veritat i la seva maldat com a persones es infinita. STOP IBEX!
  odisea Octubre 11, 2019 | 15:53
  A ver si poco a poco hechamos el franquismo y recuperamos la democracia si nos dejan.

Nou comentari

Més notícies

La conselleria tomba el recurs dels perdedors de la Cambra contra Canadell

Empresa desestima la petició de les candidatures de l'establishment de Tusquets i Macià, que van denunciar irregularitats en el procés electoral

Canadell: “Una aturada de país només té sentit si marca un abans i un després”

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona reacciona al comunicat de l'espanyola: "He de parlar tranquil·lament amb el senyor Bonet"

La Cambra de comerç espanyola acusa d’anticonstitucional la de Barcelona

"Trenca principis constitucionals com la independència judicial i la unitat d'Espanya", sosté la patronal estatal

La segona consulta de la Cambra preguntarà sobre la contractació de personal qualificat

La primera va superar en tres dies la participació en l'enquesta de 2012