Les cambres catalanes defensen Canadell de l’atac de la Cambra espanyola

El Consell de Cambres censura les crítiques de l’ens que presideix José Luis Bonet, que va titllar de “lamentable” el posicionament de Barcelona sobre la sentència de l’1-O

Les 13 cambres de comerç de Catalunya han tancat files amb Joan Canadell per les crítiques que va rebre per part de la Cambra de Comerç d’Espanya, que va titllar de “lamentable” la decisió del ple de Barcelona de donar suport a una resposta unitària a la sentència de l’1-O. Segons ha pogut saber el TOT Barcelona, el Consell de Cambres, que es va reunir aquest dijous, va aprovar per unanimitat defensar Canadell davant el que es considera un atac “intolerable” i “fora de lloc”.

Fonts presents a la reunió del consell han explicat a aquest diari que hi ha malestar amb l’actitud de la Cambra de Comerç d’Espanya i, en especial, del seu president, José Luis Bonet. L’expresident de Freixenet, un reconegut antiindependentista, va decidir enviar el comunicat sense ni tan sols parlar primer amb Canadell, que és vicepresident segon de l’ens i amb el qual sempre havia mantingut una actitud cordial i de respecte mutu.

Lleialtat institucional i mitges veritats

En el seu comunicat, la Cambra de Comerç d’Espanya retreia a Canadell que no fes cap comentari quan el mateix Bonet, durant el comitè del passat 2 d’octubre, va fer un al·legat en favor de la “deguda lleialtat institucional” que han de mostrar totes les cambres de comerç amb els principis constitucionals de democràcia, unitat nacional o monarquia parlamentària, entre d’altres. Canadell no va fer cap comentari perquè encara no s’havia decidit el posicionament respecte a la sentència i volia avançar esdeveniments.

També ha causat certa estranyesa que Bonet no hagi fet cap menció a la Cambra de Terrassa, que va aprovar un comunicat molt més dur que el de Barcelona. L’ens que presideix Ramon Talamàs va aprovar trencar llaços amb totes les institucions de l’Estat i fins i tot va demanar l’absolució dels presos polítics. La declaració de la Cambra de Barcelona, en canvi, era molt més suau i defensava la necessitat de donar una resposta unitària però sempre sota el lideratge de la societat civil.

Posicionament comú

En una entrevista recent amb aquest diari, el mateix Canadell va reconèixer que el comitè executiu de la Cambra de Barcelona, format exclusivament per membres d’Eines de País, havia decidit rebaixar el to per intentar que la resta de cambres catalanes s’hi sumessin, conscients que no totes tenen un posicionament tan favorable a la independència de Catalunya. “Vam prioritzar ser més suaus per buscar la màxima unitat entre les cambres”, va justificar Canadell.

A la reunió del Consell de Cambres hi van assistir els 13 presidents malgrat que en teoria només calia la presència dels sis que formen part del comitè executiu. Aquesta primera trobada va servir per posar en marxa les diferents comissions de treball –ordenació del territori, formació, internacionalització, turisme i indústria– i per començar a crear les bases de la proposta que presentaran al departament d’Empresa per la nova Llei de Cambres.

Més informació

Comentaris

  odisea 11/10/2019 3:53 pm
  A ver si poco a poco hechamos el franquismo y recuperamos la democracia si nos dejan.
  joan CT 11/10/2019 2:34 pm
  Tota aquesta casta pro IBEX es impresentable. Es creuen els posseïdors de la veritat i la seva maldat com a persones es infinita. STOP IBEX!
  enric 11/10/2019 1:23 pm
  El sr. Bonet és creu que tots els empresaris sóm tant franquistes com ell. Què equivocat està. La majoria donem suport al Sr Canadell.

Nou comentari