La Cambra de comerç espanyola acusa d’anticonstitucional la de Barcelona

La Cambra empresarial espanyola veu anticonstitucional que la Cambra de Comerç de Barcelona, liderada ara per la candidatura independentista de Joan Canadell, doni suport a una “resposta de país quan surti la sentència sobre l’1 d’Octubre. “No només no defensa l’interès general de les empreses, sinó que trenca principis constitucionals com la independència judicial i la unitat d’Espanya”, sosté en un comunicat.

L’entitat “rebutja el contingut” de la declaració que fa quatre dies la cambra barcelonina va aprovar per 33 vots a favor, 6 abstencions i 13 vots en contra. Es tracta d’un text que denuncia la “judicialització de la política” a Catalunya en els últims anys, una situació que ha provocat “inestabilitat econòmica” i “manca de seguretat jurídica” perjudicials pel teixit empresarial català. L’element presumiblement conflictiu pel sistema cameral espanyol és que també defensa que “les persones jutjades [pel referèndum de l’1 d’Octubre] van exercir drets fonamentals” reconeguts a la Declaració Universal dels Drets Humans i a la Constitució espanyola.

La Cambra barcelonina avalava així la consulta independentista de fa dos anys i advertia que no podria “restar indiferent” a la sentència. I això és el que resulta inacceptable per la Cambra espanyola: considera “lamentable” que s’hagi aprovat aquesta declaració. També troba que “no es adequat” que la Cambra vulgui fer consultes internes, la primera de les quals sobre la independència de Catalunya.​

Pel seu càrrec barceloní, Canadell és vicepresident segon de la Cambra d’Espanya i va assistir el passat dia 2 en el comitè executiu de la patronal espanyola. Ja en aquest òrgan de debat a porta tancada el president de la Cambra espanyola va renyar al barceloní preventivament i li va recordar “la necessitat de respectar la deguda lleialtat institucional” entre cambres així com la Constitució de 1978. És més, el president –que també és català– específicament li va recordar els “principis constitucionals” de la “unitat nacional”, la “monarquia parlamentària”, el “respecte a la independència judicial” i fins i tot l'”estat de les autonomies”.

Segons el comunicat, en aquell moment Canadell no va discutir les recomanacions de Bonet: “Al torn de comentaris no hi va haver cap intervenció”. La propera reunió del comitè executiu a Madrid discutirà tant la declaració sobre la “resposta de país” com les consultes internes barcelonines.

Comentaris

  d'on no n'hi ha no en raja Octubre 08, 2019 | 09:05
  el jose bonet fachanet, ja sabem que és molt fatxa, però que molt fatxa, a parir d'aquí no fa falta dir res més
  Rocacorba Octubre 09, 2019 | 07:50
  Molt be les propostes del nou president CATALA de la Cambra de Comerç, Industria i Navegaciò de Barcelona. Si al ex de freixenet, no li semble BE, es que anem MOLT BE. ENDEVANT ! FELICITATS PRESIDENT !!
  Xavier Octubre 10, 2019 | 14:18
  Als CÀTALANS, ens diuen que volem fer la independència per la via unilateral i que tenim que respectar les lleis, ells es serveixen de les lleis per fer unilateralment el que els surt de " les boles" però es clar això és la seva legalitat unilateral que aplaudeixen. SALUT I REPÚBLICA CATALANA.

Nou comentari

Més notícies

La cambra espanyola contraataca Canadell i llança una ofensiva contra el Procés

El president de l'ens, José Luis Bonet, ha enviat una carta a diferents cambres internacionals per defensar que a l'Estat espanyol no hi ha presos polítics