La Cambra millora la previsió de creixement de l’economia catalana

L'ens eleva dues dècimes l'augment del PIB, fins al 2,3% el 2019 i el 2,1% el 2020

La Cambra de Comerç de Barcelona ha millorat la previsió de creixement de l’economia catalana, que ha tingut un comportament molt més bo de l’esperat durant la primera meitat de l’any. Segons els càlculs del Gabinet d’Estudis, el PIB català creixerà un 2,3% el 2019 –tres dècimes menys que el 2018, però dues dècimes més del que esperaven els analistes– i ha elevat la previsió fins al 2,1% per al 2020.

Amb una taxa de creixement superior al 2%, l’economia catalana es manté en una fase expansiva, però perd una mica de dinamisme respecte a anys anteriors perquè ha entrat en una fase més “madura”, ha assegurat la Cambra. Tot i això, Catalunya seguirà creixent al mateix ritme que l’Estat espanyol i molt per sobre de la Unió Europea. L’enduriment de la guerra comercial entre la Xina i els EUA i els riscos d’un Brexit dur són les principals amenaces.

Millora de la demanda interna

Els analistes de la Cambra de Comerç ha revisat a l’alça les previsions de creixement perquè la demanda interna –impulsada pel consum privat i del sector públic– ha millorat més del que estava previst. Aquest augment, unit a l’increment de la inversió dibuixen un escenari “molt positiu” perquè garanteix un PIB més dinàmic i anticipa un major increment de l’ocupació. L’ens també considera que hi ha marge per millorar els salaris.

L’estudi de la Cambra i del Laboratori AQR-Lab de la Universitat de Barcelona estima que els dos primers trimestres l’economia catalana ha crescut un 0,6% i un 0,7%, respectivament, mentre que el tercer trimestre creixerà un 0,6%, un ritme superior al de finals del 2018. A escala sectorial, l’hostaleria i el transport presenten molt bones perspectives gràcies a l’increment del turisme i de l’arribada de passatgers al Prat. La indústria, en canvi, es manté estable.

Més informació

Nou comentari