La Cambra de Comerç de Barcelona ha millorat la previsió de creixement de l’economia catalana, que ha tingut un comportament molt més bo de l’esperat durant la primera meitat de l’any. Segons els càlculs del Gabinet d’Estudis, el PIB català creixerà un 2,3% el 2019 –tres dècimes menys que el 2018, però dues dècimes més del que esperaven els analistes– i ha elevat la previsió fins al 2,1% per al 2020.

Amb una taxa de creixement superior al 2%, l’economia catalana es manté en una fase expansiva, però perd una mica de dinamisme respecte a anys anteriors perquè ha entrat en una fase més “madura”, ha assegurat la Cambra. Tot i això, Catalunya seguirà creixent al mateix ritme que l’Estat espanyol i molt per sobre de la Unió Europea. L’enduriment de la guerra comercial entre la Xina i els EUA i els riscos d’un Brexit dur són les principals amenaces.

Millora de la demanda interna

Els analistes de la Cambra de Comerç ha revisat a l’alça les previsions de creixement perquè la demanda interna –impulsada pel consum privat i del sector públic– ha millorat més del que estava previst. Aquest augment, unit a l’increment de la inversió dibuixen un escenari “molt positiu” perquè garanteix un PIB més dinàmic i anticipa un major increment de l’ocupació. L’ens també considera que hi ha marge per millorar els salaris.

L’estudi de la Cambra i del Laboratori AQR-Lab de la Universitat de Barcelona estima que els dos primers trimestres l’economia catalana ha crescut un 0,6% i un 0,7%, respectivament, mentre que el tercer trimestre creixerà un 0,6%, un ritme superior al de finals del 2018. A escala sectorial, l’hostaleria i el transport presenten molt bones perspectives gràcies a l’increment del turisme i de l’arribada de passatgers al Prat. La indústria, en canvi, es manté estable.

Nou comentari

Més notícies

Buch convida la FAVB, el Barça i la Cambra a participar en el pla de seguretat de Barcelona

La carta forma part de l'estratègia que el Departament d'Interior va proposar en el marc de la Junta de Seguretat Local que es va celebrar la setmana passada

Canadell respondrà només en català a les preguntes que es facin a la Cambra

El president de l’ens ha assegurat que el comitè executiu ha decidit comunicar-se en català per evitar “contradiccions”

La Cambra esmena l’Estat i constata que “el Procés no ha afectat a la inversió estrangera”

Catalunya lidera la inversió productiva estrangera, que al 2017 acumulava un valor de 25.600 milions d’euros

Empresa rebutja la suspensió del ple de constitució de la Cambra demanada per Tusquets

La conselleria no ha entrat en el fons de la qüestió i té dos mesos per resoldre el recurs d'alçada