Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Cambra esmena l’Estat i constata que “el Procés no ha afectat a la inversió estrangera”

La Cambra de Comerç de Barcelona ha esmenat els missatges alarmistes procedents de Madrid i el primer informe elaborat pel Gabinet d’Estudis de l’ens constata que “el Procés no ha afectat significativament a la inversió estrangera”, segons ha explicat el president, Joan Canadell, que ha alertat sobre l’impacte d’aquest discurs. “Aquesta mena de missatges pot provocar efectes negatius per l’economia catalana i és important treure les pors amb informació verídica, no interpretacions”.

L’estudi monogràfic, que es basa en dades oficials del ministeri d’Indústria, es fixa en el valor de l’estoc net d’actius productius (fàbriques, maquinària, etc.) vinculat a la inversió estrangera rebuda a Catalunya entre el 2003 i el 2017 i que acumula un valor de 25.600 milions d’euros, xifra que suposa un 22,5% de tot l’Estat –a Madrid és el 17,1%– i que està per sobre de la seva contribució al PIB espanyol. “Tot i la pressió política que ha patit el país l’últim any, l’economia catalana presenta una fortalesa i una resiliència molt altes”, ha afegit Canadell.

Valor dels actius productius vinculats amb la inversió estrangera / Cambra de Comerç

Valor dels actius productius vinculats amb la inversió estrangera / Cambra de Comerç

Un estudi complementari

El cap del Gabinet d’Estudis de la Cambra de Comerç, Joan Ramon Rovira, ha matisat que el debat sobre l’impacte de la inversió estrangera a Catalunya i a Espanya es focalitza “en excés en les dades d’inversió bruta”, que no distingeix entre actius productius com les fàbriques i operacions financeres com les fusions o les adquisicions. “Comparar les dades brutes implica una volatilitat tremenda a l’hora d’interpretar-les”, ha dit.

En canvi, l’estudi de la Cambra se centra en l’estoc de la inversió neta acumulada, que no està tan afectada per la volatilitat dels fluxos bruts –on Madrid lidera clarament el total estatal– i permet identificar millor la tendència d’una economia. Pel que fa a l’ocupació derivada d’aquestes inversions productives, Catalunya també concentra el 22,5% dels llocs de treball, mentre que Madrid, per exemple, representa el 29,1% “perquè té una estructura econòmica diferent, orientada als serveis professionals, que són més intensius en mà d’obra” que el teixit productiu català, que és més industrial i exportador.  

Estabilitat al llarg dels anys

Una altra de les conclusions de l’informe el pes de Catalunya respecte al total de l’Estat pel que fa al valor d’aquests actius s’ha mantingut estable al voltant del 22% en els 15 anys analitzats i que entre el 2014 i el 2017 ha crescut de forma sostinguda fins a arribar al 22,5% actual. Aquesta recuperació està clarament associada al canvi de cicle econòmic dels últims anys.

A més, l’anàlisi d’aquest estoc net permet neutralitzar el que es coneix com “efecte seu”, que normalment afavoreix Madrid perquè moltes inversions s’assignen en funció de la seu social de la companyia, però no es té en compte on es produeix la inversió real. En el cas de Catalunya, aquest efecte subestima entre un 30% i un 40% la part de la inversió que es materialitza en actius productius i que s’assigna segons el territori on es localitzen. És a dir, que la inversió d’una empresa amb seu a Madrid i una fàbrica a Catalunya se sol computar en termes bruts a la primera i en termes nets una part també aniria a la segona.

Més notícies

Canadell respondrà només en català a les preguntes que es facin a la Cambra

Notícia: Canadell respondrà només en català a les preguntes que es facin a la Cambra
Comparteix
El president de l’ens ha assegurat que el comitè executiu ha decidit comunicar-se en català per evitar “contradiccions”
Notícia: Canadell respondrà només en català a les preguntes que es facin a la Cambra - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ¿Por qué mentís descaradamente? a juliol 24, 2019 | 20:06
    ¿Por qué mentís descaradamente? juliol 24, 2019 | 20:06
    En inversión extranjera las cifras de Cataluña retroceden. Los 2.985 millones de 2018 suponen un 12% que los 3.382 millones de 2017, pero la caída es aún mayor si se toma como referencia 2016, cuando recibió 8.273 millones brutos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa