Adéu a una de les discoteques pioneres del Gaixample

El local que ocupava la 'Metro' està ara en lloguer | Va obrir portes el 1989

Les restriccions per la Covid-19 passen factura a l’oci nocturn i s’emporten per davant l’ecosistema de locals LGTBI de Barcelona. La discoteca Metro del carrer Sepúlveda, una pionera del Gaixample, certifica el seu comiat després de mesos de tancament amb un vistós cartell d’una immobiliària a la façana, que l’anuncia com a “disponible”.

Aquest negoci va obrir portes el 1989 quan gairebé no hi havia establiments nocturns adreçats al públic gai a l’Eixample. La immobiliària Forcadell lloga el local que ocupava i per exemple el portal Idealista difon fotografies del seu interior buit, on encara és visible l’acolorit mural que decorava l’entrada. El local té 240 m2 repartits en dues plantes i busca nou arrendatari per 1.800 euros al mes, segons l’anunci. Una nova vida que podria no tenir res a veure amb l’ús discotequer ni la comunitat LGTBI: “Possibilitat de deixar el local diàfan”.

Josep Maria Coll, fundador de Metro, recordava fa anys en un article a Vilaweb com aquesta discoteca i el veí bar El Punto, del grup Arena, van “aconseguir posar una pedreta” per construir el futur Gayxample. Relatava que fins aleshores els locals gais es concentraven més aviat a Gràcia i Ciutat Vella, però una nova generació d’empresaris i clients volien locals més grans i de sostres alts, tot un salt d’escala que van permetre els baixos amplis de l’Eixample.

Metro era encara un clàssic de la nit barcelonina, tot i que en els darrers anys havia perdut afluència per la competència dels nous locals i noves tendències d’oci. Moltes generacions i també joves actuals la recorden com un dels seus primers locals de socialització gai-friendly. Ja des dels anys 90 hi havia també molts turistes, en ser una de les primeres referències per als visitants LGTBI de la ciutat.

La difusió a les xarxes de les primeres imatges del local amb el cartell de lloguer han desencadenat nombrosos missatges nostàlgics i de tristesa per la desaparició d’un altre local emblemàtic. Al novembre va anunciar el seu tancament un altre puntual de l’oci nocturn, la sala Tango. El grup Arena, però, ha desmentit els rumors de tancament de la resta dels seus locals, com la popular Arena Madre.

Més informació

Comentaris

    Miquel 14/04/2021 3:08 pm
    En català, i en la metàfora tòpica, la tovallola es LLENÇA, no es "tira".

Nou comentari