Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Més de 2 milions d’euros públics en un any per sostenir el Primavera Sound
  • CA

El Primavera Sound i l’Ajuntament de Barcelona no amaguen que travessen una crisi amorosa amb resolució incerta. Els organitzadors del festival multitudinari declaren no sentir-se prou estimats pel govern de l’alcaldessa Ada Colau i, al mateix temps, regalen protagonisme en el recinte del Fòrum a la líder madrilenya Isabel Díaz-Ayuso per anar escalfant motors per a l’edició de 2023, partida entre Barcelona i Madrid.

Desconcertat, el consistori contesta que no entén on és el problema que amenaça amb un trencament que faci marxar el cicle de concerts de la ciutat on va néixer. El tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, ha enfatitzat que, per ara, els promotors no han formulat cap exigència econòmica, si bé un dels directors de l’esdeveniment, Gabi Ruiz, ha retret no haver ingressat cap subvenció municipal enguany. En tot cas, l’organització de l’espectacle musical ha continuat rebent fons públics.

Subvencions i avals de l’Estat, la Generalitat i l’Ajuntament

Segons dades públiques del Ministeri d’Hisenda, el Primavera Sound ha acaparat més de 2,2 milions d’euros, sumant avals i ajudes al llarg de l’últim any abans de la reentrée d’aquest 2022, ampliada a dos caps de setmana per a disgust dels veïns que es queixen del soroll estrident. La plataforma veïnal Stop Concerts anuncia una demanda imminent contra la proliferació d’espectacles de masses al Fòrum.

Durant els darrers 12 mesos, el festival ha rebut tant avals de l’Estat per poder-se finançar pal·liant els efectes de la crisi pandèmica com, també, subvencions de la Generalitat i de l’Ajuntament. És cert que cap ajut del consistori té data de 2022, però el Primavera Sound sí que en va cobrar sis de municipals entre setembre i desembre de 2021, fora de les dates habituals del festival. El programa d’actuacions va anul·lar-se l’any passat per segon cop consecutiu pel risc de contagis de Covid. Va compensar-se amb un cicle molt més reduït, les Nits del Fòrum, amb 26 concerts amb públic limitat i disseminats entre juliol i setembre.

Públic al Primavera Sound 2022 / Pere Francesch / ACN
Públic al Primavera Sound 2022 / Pere Francesch / ACN

L’Ajuntament paga 183.000 euros

Les aportacions de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona des de juny de 2021 al Primavera Sound s’eleven plegades a 447.589,62 euros. El consistori va aprovar transferir 183.000 euros a la societat promotora en diferents concessions el 2021. L’ajuda més quantiosa que va percebre va pujar a 100.000 euros, atorgats dins de la convocatòria general de subvencions del consistori.

A més, l’Ajuntament li va abonar 64.000 euros pels concerts programats al Fòrum i a l’Anella Olímpica l’any passat, amb què es va compensar la cancel·lació del festival. Els responsables de l’esdeveniment també van aconseguir 17.000 euros dividits en tres pagaments del programa municipal Crea feina i altres 2.000 per a manteniment de l’activitat d’empreses vinculades al turisme i l’oci a Barcelona.

A banda, la Generalitat també ha apuntalat el Primavera Sound amb diners públics aquest últim any. L’empresa responsable va percebre 264.589,62 euros del Govern català en set ajuts adjudicats entre juliol i novembre de 2021. El Govern tampoc no ha formalitzat cap subvenció de moment a favor del xou de concerts aquest 2022.

L’Institut Català de les Empreses Culturals ha sufragat totes les ajudes de la Generalitat al Primavera Sound durant l’últim any. Sis han sigut resoltes a favor de la societat promotora de l’esdeveniment en concursos en què ha competit amb altres aspirants.

Queda a banda una altra subvenció, aquesta exclosa de concurrència pública i d’ajudicació directa, amb què la Generalitat va traspassar 180.000 euros als organitzadors per al Primavera Pro 2021, les jornades al CCCB per a professionals del sector musical. És la de dotació més alta que l’executiu català ha assignat als impulsors de la cita musical en els últims 12 mesos.

El cantant de Fontaines DC durant un concert del Primavera Sound 2022 / Violeta Gumà / ACN
El cantant de Fontaines DC durant un concert del Primavera Sound 2022 / Violeta Gumà / ACN

1,8 milions d’euros en garanties

A banda, el Govern de l’Estat ha emparat els organitzadors amb tres garanties de l’Institut de Crèdit Oficial aquest 2022. Sumen en total 1,8 milions d’euros en avals de l’ICO, lliurats entre març i maig, en l’avantsala de l’edició amb què el festival ha retornat a Barcelona i que culminarà el pròxim cap de setmana.

L’import més elevat ascendeix a 840.000 euros. Les altres dues garanties pugen a 560.000 i 400.000 euros, respectivament.

El Primavera Sound també va nodrir-se d’ingressos públics durant els dos anys en què les actuacions es van suspendre per la pandèmia. Comptant quantitats lliurades pel Govern espanyol, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, els organitzadors van amassar 922.066 euros entre 2020 i 2021. També va comptar amb la protecció de 2 milions d’euros en avals ICO estatals.

L’esdeveniment també va cobrar fons de les administracions abans que la Covid s’estengués i impedís la celebració de dues edicions dels d’actuacions. Com el TOT Barcelona va informar el desembre passat, el Primavera Sound va percebre 1,6 milions en ajuts públics entre 2017 i 2020. La quantia inclou també transferències de l’Ajuntament, que va auxiliar l’organització amb 477.000 euros durant el mateix període.

Més notícies
Espectadors davant d'un escenari del Primavera Sound / David Zorrakino / Europa Press
Demanda imminent contra el soroll i l’acumulació de concerts al Fòrum
Notícia: Demanda imminent contra el soroll i l’acumulació de concerts al Fòrum
Comparteix
Les aglomeracions i el soroll del Primavera Sound desborden les queixes més enllà del voltant del recinte
El regidor de Presidència, Jordi Martí, en una imatge d'arxiu / ACN
Martí ignora què vol el Primavera Sound per quedar-se a Barcelona
Notícia: Martí ignora què vol el Primavera Sound per quedar-se a Barcelona
Comparteix
El tinent d'alcalde diu que "no s'acaba d'entendre quin és el problema" entre l'Ajuntament i els organitzadors
Cua d'entrada en la primera jornada del Primavera Sound de 2022 / Violeta Gumà / ACN
La plataforma anti Primavera Sound: “Tant de bo marxi de Barcelona”
Notícia: La plataforma anti Primavera Sound: “Tant de bo marxi de Barcelona”
Comparteix
Stop Concerts recull el malestar veïnal pel retorn del festival i tem que reapareguin les molèsties per soroll i botellots
Durant l'estrena del Primavera Sound es van viure força aglomeracions / ACN
Les llargues cues a barres i lavabos marquen l’estrena del Primavera Sound
Notícia: Les llargues cues a barres i lavabos marquen l’estrena del Primavera Sound
Comparteix
Les queixes pel "descontrol" general en l'organització desllueixen la primera jornada del festival

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Qui vulgui festes que se les pagui a juny 08, 2022 | 21:44
    Qui vulgui festes que se les pagui juny 08, 2022 | 21:44
    Aquesta merda sorollosa del Primavera Sound que la vagin a fotre a Madrid , juntament amb els JJOO d'hivern i la conya aquella de la vela que no sé com es diu, les curses de Montmeló i tots els esdeveniments subvencionats amb diner públic per omplir butxaques privades
    • Icona del comentari de: IvanER a juny 09, 2022 | 13:22
      IvanER juny 09, 2022 | 13:22
      Sou una colla d'ignorants!!!
  2. Icona del comentari de: roc a juny 08, 2022 | 21:58
    roc juny 08, 2022 | 21:58
    cal??
  3. Icona del comentari de: Economista a juny 08, 2022 | 22:39
    Economista juny 08, 2022 | 22:39
    Fora, què vagi a Madrid.
  4. Icona del comentari de: Jaume a juny 08, 2022 | 23:02
    Jaume juny 08, 2022 | 23:02
    I encara hem de suportar la prepotència,que vaigin a Madrid i ja s'ho trobaran, ara després que els bombin.
  5. Icona del comentari de: Una a juny 09, 2022 | 01:14
    Una juny 09, 2022 | 01:14
    Tret d'algun artista, la majoria hipsters sense veu ni gràcia, i les veïnes a pagar. Colla de pijos narcisistes
  6. Icona del comentari de: Ricard a juny 09, 2022 | 08:00
    Ricard juny 09, 2022 | 08:00
    Cal afegir-hi les despeses per serveis municipals extraordinaris i les molèsties als veïns (cabdals), i cal restar-hi el negoci generat a la ciutat. La situació és si fa no fa la mateixa que amb les subvencions a altres esdeveniments com al circuit de Catalunya.
  7. Icona del comentari de: Joanka a juny 09, 2022 | 10:01
    Joanka juny 09, 2022 | 10:01
    Aquests individus aquí ens costen molts calers i a sobre són uns desagraïts. Ara ..no perdeu de vista que si es van a madrid la despesa la repartiran entre tots els espanyolets i a sobre de serà més gran la despesa ja que allá no s'estan de dilapidar diners de tots. Això si a Barcelona estalviarem sorolls, molésties i la part proporcional de la despessa a la ciutat serà més petita.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa