Pressió política al PSC perquè desencalli l’Hermitage

El tinent d'alcaldia Joan Subirats assegura que ha parlat del projecte amb la presidenta del Port, Mercè Conesa

L’oposició municipal ha reclamat explicacions novament al govern d’Ada Colau sobre la filial del museu Hermitage que un grup d’inversors vol instal·lar al Port de Barcelona. El consistori s’oposa al projecte, si més no en la ubicació proposada, però encara no ha tancat la porta formalment. L’últim capítol del serial ha estat una compareixença del tinent d’alcaldia de cultura Joan Subirats (Bcomú), a petició de Barcelona pel Canvi (BpC). L’oposició apuja la pressió al govern, en especial al PSC, per desencallar d’una vegada la iniciativa cultural amb una negociació de noves condicions amb els inversors privats.

Subirats ha defensat que ja ha parlat amb la presidenta del Port, Mercè Conesa, que les darreres setmanes ha advertit en públic que lluitaria pel projecte. No ha desvetllat, però, si han aproximat posicions. Tot i que ha reiterat predisposició a “parlar” del projecte amb els seus impulsors, ha reconegut que fa molts mesos que no s’hi reuneix perquè no li han demanat cap nova reunió. L’oposició li ha reclamat que convoqui ell als inversors i Cs fins i tot s’ha ofert a muntar-li una reunió.

Subirats ha insistit que, segons la llei catalana de museus de 1990, el projecte presentat no es correspondria a un “museu” sinó a una “sala d’exposicions” perquè té ànim de lucre i no disposaria d’una col·lecció permanent d’obres d’art fins almenys 2032. Aquesta distinció és clau per al conveni urbanístic que ha de vehicular la ubicació portuària, que és sòl públic. Segons el tinent d’alcaldia la filial de l’Hermitage no suposaria “una aportació significativa al model cultural propi” de Barcelona, sinó que “té una lògica immobiliària” com a “safety box” per avalar als inversors. 

Eva Parera (Bpc) s’ha desesperat amb la ambigüitat municipal sobre el projecte: “Que no es vol el projecte, doncs es diu i s’assumeixen les conseqüències. I si es vol, es treballa una solució”. Ha atribuït “l’equidistància” del govern bipartit a discrepàncies entre els dos socis: “Hi ha una part d’aquest govern que no vol el projecte perquè porta associada la paraula turisme i una altra part que sí que el vol però no és valenta”. Cs i PP han recollit també aquest guant, preguntant “on és el PSC” en aquesta qüestió. “Si la inversió no surt bé, no ens hi haurem jugat els diners dels ciutadans i la ciutat es quedarà un edifici magnífic”, ha reblat Parera.

Més informació

Nou comentari