Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Dues imatges per explicar la desaparició d’un dels últims barris obrers

Barcelona està sent testimoni aquests darrers mesos de la desaparició d’un dels seus barris obrers històrics. Les excavadores estan reduint a runes els últims edificis supervivents del Camp de la Creu, un petit reducte industrial ubicat al districte de les Corts que està veient com desapareixen a passes agegantades moltes de les construccions centenàries que encara resistien a la zona.

Enderroc rere enderroc, el veïnat assisteix impotent a la pèrdua d’una part del patrimoni arquitectònic local i de la memòria històrica del barri, que sembla condemnat a homogeneïtzar-se, eliminant la singularitat que aportaven aquestes construccions. Tot plegat s’emmarca en el projecte de reforma de la Colònia Castells, un microbarri de casetes baixes fundat l’any 1923 dins del mateix Camp de la Creu, on s’allotjaven les famílies dels treballadors d’una desapareguda fàbrica de la zona. La iniciativa municipal preveu l’enderrocament de gairebé la meitat dels habitatges de la colònia, només en sobreviuran onze, per convertir l’espai en un parc verd amb una zona d’horts urbans.

La Colònia Castells a Les Corts / Jordi Play
La Colònia Castells a Les Corts / Jordi Play

Denúncia veïnal per salvar els darrers vestigis

La plataforma Salvem el Camp de la Creu fa temps que lluita per evitar que les excavadores esborrin del mapa els darrers vestigis d’aquest passat obrer. Aquesta agrupació veïnal no ha aconseguit per ara aturar els enderrocs planejats, però no deixa passar cap oportunitat per denunciar la situació amb l’esperança de poder salvar el màxim nombre possible d’edificis històrics.

En aquest context, la plataforma ha compartit aquesta setmana una publicació amb dues fotografies on es pot veure l’abans i el després d’un dels carrers afectats per aquestes demolicions. “La vida i la mort d’un barri de Barcelona. La memòria obrera de les Corts està sent esborrada per culpa de l’Ajuntament i de les marionetes del districte de les Corts”, es pot llegir en la publicació, que va acompanyada d’una imatge de la via amb les construccions dempeus i d’una altra del mateix carrer amb bona part dels edificis enderrocats o en procés d’enderroc.

Adeu traumàtic a la petita caseta de color grana

Un dels enderrocs recents més traumàtics va ser el de la petita caseta de color grana ubicada en el número 4 de la plaça del Carme. Aquesta construcció gairebé centenària va acabar reduïda a runa el passat mes de juliol, però en l’imaginari col·lectiu dels veïns de les Corts encara perviu el seu record com una de les finques més singulars de la zona. Com amb altres construccions dels voltants, el consistori es va negar finalment a atorgar l’indult a aquest edifici amb prop de 86 anys d’història, esborrant per sempre un dels elements de la tradicional imatge de la placeta del Carme, on recentment s’hi ha restaurat la vella font central.

Cal recordar que la mateixa situació ja es va viure l’octubre del 2022, quan els operaris van retirar el cap de moltó que presidia la finca ubicada en el carrer de Montnegre, 44-46. En aquest cas, però, l’Ajuntament sí que va remarcar abans de l’inici dels treballs que la figura ornamental seria traslladada a l’Arxiu de les Corts per evitar que es perdés amb l’enderroc de la finca i va precisar que la retirada la duria a terme una brigada especial per tal de respectar al màxim els elements patrimonials.

Camp de la Creu. Les Corts.
El cap de moltó del Camp de la Creu en una imatge d’arxiu / Jordi Play

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa