Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Colònia Castells, en guàrdia per la imminent entrada d’excavadores

El moviment veïnal de les Corts es posa en guàrdia per la imminent entrada d’excavadores a la Colònia Castells. L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que diluns començaran les obres per urbanitzar el parc que es preveu encabir en els terrenys de l’antic microbarri de casetes baixes, on s’allotjaven les famílies dels treballadors d’una desapareguda fàbrica de la zona.

Com una relíquia de la història obrera de la ciutat, en queden una vintena d’habitatges, dos d’ells encara habitats. L’Ajuntament anuncia que mantindrà en peu 11 cases. El consistori explica que es transformaran per “ubicar instal·lacions de servei de la zona verda i dels horts urbans”, a banda d’altres usos que posposa concretar fins que es rehabilitin, segons informa en un comunicat.

La proposta no convenç a la plataforma Salvem el Camp de la Creu-Colònia Castells, que s’oposa al pla de parc dissenyat pel consistori i creu que no hi ha prou garantia que els domicilis que ara s’indulten no acabin un dia sent enderrocats. El col·lectiu tem que es desvirtuï el passat de la zona, en què es feia molta vida al carrer, i quedi sepultat per una gran zona verda impersonal, que no faci més d’intercanviador entre carrers. L’últim intent del moviment veïnal perquè el pla urbanístic respecti el traçat dels passatges que configuraven el barri ha estat desestimat.

Petició per preservar els passatges

La presidenta de l’Associació de Veïns de les Corts, Adela Agelet, va reclamar de nou en una audiència pública al districte de les Corts que no s’esborri la trama dels passatges, que s’han conservat tot i l’enderroc de bona part de l’antiga colònia. El disseny del parc municipal només preserva un dels vials, el del passatge Piera, on part dels habitatges seguiran dempeus. El regidor de les Corts, Joan Ramon Riera (PSC), va respondre que el projecte ja no té marxa enrere tal com està concebut.

Una inscripció a la Colònia Castells, a les Corts / Jordi Play
Una inscripció a la Colònia Castells, a les Corts / Jordi Play

“El regidor va dir que els passatges eren vells i que, com el projecte està decidit i el tiren endavant, volen que les màquines entrin a partir de dilluns”, indica Agelet en conversa amb el TOT Barcelona. Per a la plataforma Salvem el Camp de la Creu-Colònia Castells, el govern municipal contravé una mesura recent que va anunciar per estendre la salvaguarda de vestigis i immobles que siguin exponents obrers, populars i identitaris dels barris, relegats fins ara en el catàleg municipal.

Retret a l’Ajuntament

“La mesura de govern Barcelona, ciutat patrimoni va sortir l’abril passat, amb una colla de noves apreciacions per reconèixer que el patrimoni no són només els grans monuments o edificis urbans, sinó també elements de petit format que han estat importants en la història veïnal. Vam pensar que era la nostra oportunitat per protegir els passatges, una figura menor que era important en el dia a dia de la Colònia Castells però, a la primera ocasió, l’Ajuntament s’ha desdit de la seva mesura”, retreu Agelet.

La presidenta de l’Associació de Veïns de les Corts apunta que el moviment veïnal que ha sorgit al voltant de l’antic petit barri farà palès el seu malestar amb el projecte. “Estem furiosos perquè l’Ajuntament ignori la seva pròpia normativa. L’administració se la salta en la primera mesura per protegir un element de petit format, dient que corregir ara el projecte costaria cèntims”, es queixa la dirigent veïnal.

Plaça central i horts comunitaris

Darrerament, els veïns havien vist operaris fent marques al terra de la colònia, dins dels treballs preliminars de les obres que arrencaran aquesta pròxima setmana. L’Ajuntament pagarà uns tres milions d’euros per la construcció del parc, de 9.600 metres quadrats i que s’encaixarà entre els carrers Entença, Taquígraf Serra, Equador i Montnegre.

Una casa tapiada a la Colònia Castells, a les Corts / Jordi Play
Una casa tapiada a la Colònia Castells, a les Corts / Jordi Play

El consistori remarca que la futura zona verda tindrà com a eix una plaça central i l’envoltaran horts comunitaris, una zona de jocs infantils, un circuit dedicat a la salut i a la gent gran. S’hi plantaran arbres i parterres.

Per contra, la plataforma Salvem el Camp de la Creu-Colònia Castells sosté que l’Ajuntament ha menystingut la protecció de la memòria històrica. Les al·legacions que el grup va presentar al respecte van ser desestimades. L’organització ha avisat a l’Ajuntament en un missatge a les xarxes socials aquest dissabte que trobarà les persones que l’integren “alçades a les Corts” contra les obres.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Colau comunisme Putinesc a juny 25, 2022 | 14:37
  Colau comunisme Putinesc juny 25, 2022 | 14:37
  Colau una NUÑEZ I Navarro COM CAL, Extrema dreta real, stalinisme putinesc
  • Icona del comentari de: Daniel Yebra a juny 27, 2022 | 18:47
   Daniel Yebra juny 27, 2022 | 18:47
   S'ha fet consulta veinal, es preserva la memoria, s'amplia el verd, peró alguns mai volem que es faci res.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa