Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Denuncien la destrossa de bigues centenàries de la Fabra i Coats
  • CA

Les xarxes socials han bullit davant una suposada pèrdua del patrimoni industrial de la fàbrica Fabra i Coats de Barcelona. La usuària de Twitter Claudia Casanova ha lamentat que les bigues centenàries de l’antiga fàbrica tèxtil hagin aparegut en un contenidor d’obres. “Quina justificació té aquesta destrossa del patrimoni arquitectònic i industrial?”, s’ha preguntat, mentre ha interpel·lat directament al compte que el districte de Sant Andreu té en aquesta mateixa xarxa social. “Com voleu que confiem en gestors que, un cop i un altre, demostren que no saben preservar la nostra ciutat?”, ha seguit.

“Una vergonya”, ha denunciat Casanova, que ha rebut molt suport en aquesta xarxa social. “Soc l’única que quan es destrossa el patrimoni català somiquejo i sento que quelcom meu s’acaba de trinxar?”, s’ha preguntat una altra internauta. “Cap justificació!”, ha expressat visiblement molest un altre, que ha denunciat “manca de control, poca o nul·la gestió del patrimoni, desconeixement tècnic total”. “Tot el que toquen va a pitjor”, ha conclòs.

En la mateixa línia s’ha expressat el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, una organització dedicada a l’estudi, difusió i defensa de la història i del patrimoni de Sant Andreu del Palomar. “Seria d’agrair que abans d’engegar operacions que malmeten el patrimoni -en aquest cas industrial- de Sant Andreu, es fes públic i es demanés assessorament”, han demanat. “La política de fets consumats mai dona bons resultats i provoca malestar i sentiment d’impotència entre el veïnat”, han afegit.

“De les imatges es desprèn que la fusta, que sembla de pi de melis, està ben conservada i sense corcs”, argumenta aquesta entitat. “Adequar els nous projectes al patrimoni preexistent hauria de ser d’obligat compliment”, rebla.

No obstant, el consistori explica que “actualment s’estan realitzant les obres de la Nau L de Fabra i Coats, corresponents al “Projecte de l’escola de música i finalització de la fàbrica de creació a la nau central del recinte de Fabra i Coats”. El projecte fa referència a la rehabilitació de la Nau nord, l’escala exterior adossada a la façana de ponent, la torre adossada a la Nau est i tota la part ponent de la Nau Central.”A més, apunta que considera important afavorir la reutilització de materials de les obres, com, de fet ja es fa en aquesta amb elements com les teules de la coberta desmuntada i els paviments de les diferents plantes. En el cas de les bigues, donades les característiques i complexitat dels elements, això no s’ha pogut produir”.

Finalment, el consistori exposa que per tal de garantir que, a partir d’ara, en qualsevol obra pública es valori la reutilització dels materials l’Ajuntament ja està treballant un protocol intern propi que garanteixi que en el procés de planificació i execució de qualsevol obra pública es valori, en tots els casos, la reutilització dels materials.

No és la primera polèmica per obres públiques al recinte de l’antiga textil Coats Fabra. El 2017 el CEII va denunciar també la pèrdua d’un moll de càrrega singular que sobrevivia en una de les naus i que va quedar totalment trinxat durant les obres per condicionar-la i que acollís l’institut públic Martí Pous. Era l’últim dels 5 que havia tingut la fàbrica fins a la seva adquisició municipal. La mateixa intervenció va retirar també el paviment de llambordes de fusta de la planta baixa.

Més notícies
La degana del COAC, Assumpció Puig, i el president de la Fundació Banc Sabadell, Miquel Molins, davant dels esgrafiats de Picasso / COAC
El COAC rehabilita els esgrafiats de Picasso a la plaça Nova
Notícia: El COAC rehabilita els esgrafiats de Picasso a la plaça Nova
Comparteix
El Col·legi d'Arquitectes de Catalunya també obre la seva rica biblioteca a la ciutadania amb l'activitat 'Unboxing The Library'
El Ricard i la Carme van ser els últims masovers de la Granja Ritz CEDIDA
Els últims guardians de la Granja Ritz de Vallbona
Notícia: Els últims guardians de la Granja Ritz de Vallbona
Comparteix
Els Colomina-Melendres van fer de masovers del recinte, propietat de la família Tarragó, entre el 1949 i el 1992
Passeig de Gràcia, 103, on s'ubicarà la cafeteria IDEALISTA
La cafeteria que obrirà en una finca històrica del passeig de Gràcia
Notícia: La cafeteria que obrirà en una finca històrica del passeig de Gràcia
Comparteix
Starbucks obrirà un establiment al número 103 del passeig més luxós de la ciutat
porta de fusta de l'antic Palau Reial Menor
Per què hi ha una capa de ciment a la porta de l’antic Palau Reial Menor?
Notícia: Per què hi ha una capa de ciment a la porta de l’antic Palau Reial Menor?
Comparteix
Després d'un acte vandàlic, la presència de ciment a la porta crea polèmica a lez xarxes. L'Ajuntament explica per què

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Delfí Artós a març 22, 2022 | 16:16
    Delfí Artós març 22, 2022 | 16:16
    Perquè fan tantes destrosses al patrimoni arquitectònic i cultural del municipi de Barcelona els darrers mesos i anys ? Sense anar gaire lluny en el temps, recordem entre altres els següents danys irreparables, la zona dels safareigs d'Horta, un mur medieval del Poble Sec, en una façana un anunci de rajoles d'una antiga botiga de St Andreu (no les varen ni conservar per a reproduir-les en una altre indret), ara aquestes encavallades de l'antiga fàbrica Fabra&Coats. Qui n'és el responsable de tanta ignomínia ? Diguem prou !

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa