El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) rehabilitarà els frisos de Pablo Picasso a les 3 façanes de la seu barcelonina de l’entitat, a la plaça Nova. Són unes grans peces il·lustrades amb esgrafiats de l’autor malagueny, que l’artista noruec Carl Nesjar va traspassar a formigó amb la tècnica de sorra a pressió el 1962. Ara, gràcies a un conveni amb la Fundació del Banc Sabadell, es restauraran perquè tornin a lluir com nous.

Per al COAC, és una oportunitat per tornar a oferir a la societat un patrimoni cultural obert a la ciutat: “La seva rehabilitació respon a un exercici de responsabilitat envers el patrimoni i conservació de la nostra història”. El pas dels anys i l’exposició exterior havien causat danys als frisos. El conveni amb la fundació bancària també contempla la col·laboració en l’exposició que està organitzant el COAC per al 2023 amb motiu de l’Any Picasso, que commemorarà el 50è aniversari de la mort del pintor (1881-1973). L’acord, sosté el COAC, “ajudarà a crear sinergies entre ambdues entitats per a la cura i difusió del valor patrimonial dels edificis i maximitzar així la contribució a la societat”.

La degana del COAC, Assumpció Puig, i el president de la Fundació Banc Sabadell, Miquel Molins, davant dels esgrafiats de Picasso / COAC
La degana del COAC, Assumpció Puig, i el president de la Fundació Banc Sabadell, Miquel Molins, davant dels esgrafiats de Picasso / COAC

Centre Obert d’Arquitectura

A més, la intervenció als frisos és part del projecte per habilitar els espais d’accés públic d’aquest edifici de la plaça Nova com a Centre Obert d’Arquitectura. Ja funciona des d’octubre, amb la vocació de convertir-se en un espai de coneixement i cultura arquitectònics per al públic general i un estímul a la recerca.

Precisament aquest dimarts ha presentat la programació per a la primavera-estiu del 2022, que inclou com a activitat destacada un cicle de visites a la Biblioteca del COAC. Unboxing The Library busca acostar al gran públic i posar en valor les més de 180.000 referències que conserva aquesta biblioteca especialitzada a Barcelona. Amb més de 180.000 llibres i revistes, és un dels centres documentals d’aquest gènere més importants d’Europa. La primera sessió, Japonismes, viatjarà fins al Japó per conèixer l’arquitectura de la regió i la de Kazuo Shinoraha de la mà de l’arquitecte Igor Urdampilleta.

La programació del Centre Obert s’estén a totes les seus territorials del COAC i proposa cercar respostes al canvi climàtic, a les mancances i desigualtats socials, i ser agents actius del canvi. Una altra proposta destacada és l’exposició ‘Col·leccions: Fernando Higueras’, una retrospectiva sobre la figura i obra de l’arquitecte madrileny. S’inaugurarà el proper 26 de maig a l’Espai Picasso de la seu de Barcelona i mostrarà dibuixos, documents, fotografies i maquetes de l’autor, Premi Nacional d’Arquitectura el 1961, que malgrat no tenir cap projecte realitzat a Catalunya, va donar el seu fons documental a l’Arxiu Històric del COAC l’any 2000.

També al maig hi ha un cita important a l’agenda barcelonina: l’estrena del Festival d’Arquitectures de Barcelona, entre el 5 i el 15 de maig. Inclourà el programa 10 Districtes, 10 Festes d’Arquitectura, un conjunt d’iniciatives per reflexionar i debatre sobre els temes d’interès i actualitat relacionats amb l’espai urbà i l’arquitectura dels districtes de la ciutat de Barcelona. També tindrà lloc l’acte El valor de les idees que organitza el Grup Obert de Dones Arquitectes en el marc del cicle Les Dones Fem.

D’altra banda, la nova edició d’Arquitectura a les Aules ofereix tallers i xerrades perquè alumnes dels centres educatius de primària i secundària del Barcelonès aprenguin a observar, pensar i actuar seguint el fil de l’arquitectura del seu entorn més immediat. Més de 80 centres educatius participaran en l’edició d’enguany, amb l’assessorament de més de 100 arquitectes.

Nou comentari

Comparteix