Ha sigut l’únic exponent visible a Barcelona que, durant els últims mesos, ha recordat a milers de persones la fita que va fer vibrar la ciutat i que va canviar-la fa just ara 30 anys. El cartell vintage dels Jocs Olímpics de 1992 de la parada de metro de Jaume I, aparegut per sorpresa el febrer passat, va adquirir una dimensió imprevista: descobert sota un plafó publicitari arrencat del mur que dona a les vies en sentit Trinitat Nova, l’antic anunci ha vingut a compensar la manca d’homenatges per l’efemèride, que l’Ajuntament commemorarà la setmana que ve amb un acte discret. Després de gairebé cinc mesos en què ha restat a la vista dels passatgers, el rètol ha tornat a quedar ocult.
Des de fa alguns dies, la propaganda olímpica s’amaga de nou, ara sota unes lones blanques. Uns retalls de paper força precaris tapen les restes del cartell, obra del prestigiós dissenyador gràfic América Sánchez.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) explica al TOT Barcelona que l’anunci s’ha cobert per protegir-lo de pintades o altres hipotètiques destrosses que facin malbé el pòster, que ha convidat els barcelonins a la nostàlgia. Altres fonts, però, asseguren a aquest mitjà que el rètol es va tapar després que els temors es complissin i un gran grafit -de colors blau i blanc, precisen- es pintés al tram inferior de la paret on penja la relíquia olímpica.
Segons aquesta versió dels fets, part del cartell va arribar a quedar tacat pel ‘tag’, una firma de grafiter de grans dimensions, com altres que proliferen per la ciutat, en algun cas també sobre patrimoni de la Barcelona històrica. En tot cas, les lones impedeixen comprovar si el vestigi de Barcelona 92 ha estat danyat.
Tornat a consultar per aquest diari, TMB no aclareix si és cert que un grafit ha alterat l’anunci. De totes formes, la comparació entre fotografies preses en diferents dates deixa intuir que part del mur s’ha netejat, com si s’hagués esborrat una taca a les rajoles sobre les que s’enganxen les dues peces en què el rètol es divideix.

Indultar el pòster o deixar-lo perdre?
Sigui com sigui, el pòster s’ha embolcallat mentre l’Ajutament dirimeix què en fa, si el preserva o deixa que torni a quedar sepultat sota el pròxim panell de publicitat que s’hi instal·li. El govern municipal s’ha referit aquesta setmana al cartell retro, abans de l’imminent aniversari de la inauguració dels Jocs de 1992, el pròxim 25 de juliol.
A instàncies d’una pregunta d’ERC, el tinent d’alcalde Cultura, Jordi Martí, va contestar que conservar la relíquia gràfica reapareguda al metro topa amb “un problema”, degut a l’estat deficient que presentava ja quan es va produir la troballa. “En primer lloc, no és l’original, es va haver de tallar per adaptar-lo a les mides dels suports d’aquell moment. I està molt afectat”, va diagnosticar el tinent d’alcalde.
Martí va comentar que equips de l’Ajuntament han estudiat i documentat el rètol i ara queda pendent resoldre si es salvaguarda. “Però és molt possible que no es pugui ni retirar, perquè la humitat de la paret ha fet que el paper es vagi malmetent amb el pas dels temps”, va avisar el membre del govern local.

“Una raresa excepcional”
El pòster que ha gaudit d’una segona vida es va enganxar a l’andana de Jaume I cap a mitjans del anys 80 del segle passat, quan Barcelona havia presentat candidatura per complir el vell somni de ser designada seu dels Jocs. També s’han cobert altres dos anuncis de dècades enrere, que també han sobreviscut al pas del temps, emparedats darrere d’unes cartelleres: un publicita els llapis de colors Pelikan i l’altre, una cadena de botigues de mobles, Mueblistas Reunidos.
En paral·lel, fonts d’ERC asseguren que han contactat amb la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat per poder salvar els cartells i comprovar en quin estat es troben. El partit vol que es valorin opcions per conservar-lo, si bé diu que seria ideal que puguessin subsistir visibles on són. “Tenen la peculiaritat que s’ha conservat al lloc on van ser col·locats i, per tant, són una raresa excepcional que, al nostre entendre, cal preservar”, va defensar la regidora republicana Elisenda Alamany en la comissió de Drets Socials, Cultura i Esports del passat dimarts.

En tot cas, no resulta fàcil mantenir els rètols a l’andana de Jaume I. La paret s’ofereix com a suport publicitari. TMB admet que és probable que una empresa vulgui tornar a fer-ne ús.
Més enllà de la singularitat que la propaganda de Barcelona 92 hagi resistit a l’estació, la peça no és inèdita en el patrimoni municipal. ERC assenyala que el Museu del Disseny posseeix cartells de l’època preolímpica, mentre que el govern local afegeix que el treball d’América Sánchez està “ultrarepresentat” en les col·leccions de disseny.