Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau es va plegar al Festival de Pedralbes amb un 37,5% d’aforament extra

El Festival Jardins de Pedralbes havia d’aplegar menys espectadors aquest estiu que en els anys previs a la pandèmia. La realitat, però, ha sigut que gairebé la meitat dels concerts han acabat tenint permís per rebre ben bé els mateixos assistents que abans de la Covid, a risc de sobrecarregar un parc monumental fràgil, admeten la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, que van donar-hi el vistiplau. També van convenir que el promotor, Concert Studio, ocupés més superfície de la que se li va atorgar en un principi.

El consistori es va avenir a revisar l’aforament el maig passat. Es va mostrar a favor encara que implicava esmenar les condicions exigides quan el concurs ja s’havia resolt. La Generalitat va resignar-se al canvi de mala gana, tal com consta en les actes de la comissió de seguiment de l’esdeveniment a les que el TOT Barcelona ha tingut accés. En les reunions, el Departament de Presidència va advertir del possible perjudici en la preservació d’espais de la finca, classificada amb la màxima catalogació patrimonial.

Malgrat que les bases de la licitació deixaven clar que la capacitat es reduïa a un màxim de 2.400 espectadors per recital, l’Ajuntament va cedir a les peticions de Concert Studio per apujar el límit. Els serveis jurídics del Consistori van trobar “interès públic” en autoritzar que es congreguessin fins a 3.300 persones en la platea de 16 dels 33 concerts de gran format programats. El festival just van finalitzar el passat cap de setmana.

Rètols dels cantants de l'última edició del Festival Jardins de Pedralbes, penjats al parc / JR
Rètols dels cantants de l’última edició del Festival Jardins de Pedralbes, penjats al parc / JR

Tot i no oposar-s’hi, la Generalitat va desmarcar-se de la decisió. Segons apareix en la transcripció d’una reunió de l’11 de maig entre la Generalitat, l’Ajuntament i els promotors, els representants de Presidència van recalcar que l’ampliació de públic atenia només a un criteri del consistori.

Les discrepàncies de la conselleria van fer que a l’acord per eixamplar l’aforament es reconegués que l’“increment suposa una major pressió sobre uns jardins catalogats i fràgils”. Es va afegir que s’hauria de “tenir molta cura en la protecció d’aquests espais”.   

Venda anticipada d’entrades

“L’impacte que pot tenir un augment de públic com el proposat, tot i que implica una major pressió, no tindrà efectes importants ni irreversibles en els jardins”, garanteix el govern local a aquest mitjà. Addueix que, en comparació, es pateix més la massificació al parc de la Ciutadella, als parcs i jardins de Montjuïc o a zones verdes d’altres barris.

Sobre les raons de l’augment, el Consistori explica que Concert Studio va començar a vendre entrades mesos abans que els requisits del concurs es coneguessin. L’empresa va pressuposar que es col·locarien tantes butaques com els altres anys que havia fet el cicle musical al parc de la Diagonal. Les 9 edicions anteriors se li van atorgar mitjançant una successió de convenis sense lliure concurrència, que l’eximien de pagar cap taxa per ocupar els jardins i de rivalitzar amb potencials competidors. Tot i que almenys una altra empresa havia mostrat interès en participar al concurs d’enguany, finalment només Concert Studio s’hi ha presentat.

Uns cables als jardins de Pedrables, durant la celebració del festival / JR
Uns cables als jardins de Pedrables, durant la celebració del festival / JR

Al comprovar que el plec de prescripcions escurçava el nombre d’espectadors, els organitzadors van comunicar que ja havien venut fins a un miler de tiquets de més per a algunes actuacions, comenta l’Ajuntament. En un primer moment, la comissió de seguiment no va mostrar-se gens inclinada a aprovar l’increment d’afluència que suggeria l’empresa. El va titllar de “tema delicat”, segons s’anota a l’acta de la comissió del 30 de març.

“La licitació dona un límit molt clar i canviar-ho pot suposar un problema jurídic”, es transcriu. Al mateix document, la comissió indica que es tractava d’“un increment d’aforament molt significatiu”. Per avalar-lo, caldria “acreditar quins concerts van iniciar la venda d’entrades prèvies al 2022 o en una contractació anterior”, va concloure.

Retrets del Govern al promotor

Set dels espectacles per als que Concert Studio sol·licitava acomodar més públic s’havien ajornat el 2020 i el 2021. Eren els únics en què la comissió veia factible fer una concessió a l’empresa. La Generalitat va reiterar que no era admissible fer-la amb els altres nou, en cap cas suspesos en les edicions alterades per la Covid. En aquests 9, els passis es van comercialitzar abans que l’administració comuniqués el nombre d’assistents permès al festival.

En tot cas, l’Ajuntament diu que va creure convenient consentir més espectadors perquè l’empresa va acreditar que els preus de les entrades eren més assequibles amb l’aforament ampliat. A més, ressalta que Concert Studio va alertar que, de no haver-hi cap modificació, hauria d’anul·lar els passis, amb les conseqüents queixes dels compradors afectats.

Contenidors als jardins de Pedralbes, durant el festival / JR
Contenidors als jardins de Pedralbes, durant el festival / JR

En canvi, la Generalitat va recriminar a l’empresa que posés les entrades en circulació quan no s’havia definit quantes places podia ofertar per espectacle. Representants de Presidència ho van retreure al gerent de Concert Studio, Martín Pérez, en la comissió del 19 d’abril.

“El problema és que ha pres unes decisions comercials que no podia prendre”, va etzibar el subdirector general d’Obres i Serveis de Presidència, Josep Girabal, a Pérez, que es queixava que la comissió funcionava “com un tribunal”. Va confessar que sentia que no es feia res del que requeria.

“El que no pot ser és que exposi el que vol i esperi que s’accepti tot”, va reblar el càrrec de la Generalitat. El Departament de Presidència s’ha negat a respondre la majoria de preguntes que el TOT Barcelona li ha adreçat. Per la seva banda, Concert Studio no n’ha contestat cap.  

Impàs en la propietat

En la comissió, el Departament de Presidència va subratllar el seu paper encara accessori en la gestió del parc, que es troba en un impàs pel que fa a la propietat. La Generalitat va formalitzar el febrer passat que assumia la titularitat del palau i els jardins de Pedrables, que li havia traspassat Barcelona sense cost però a canvi de les obres que el Govern va sufragar a Glòries. De totes maneres, la conselleria emfatitza que els termes del concurs han continuat en mans de l’Ajuntament.

Instal·lacions del Festival Jardins de Pedralbes / JR
Instal·lacions del Festival Jardins de Pedralbes / JR

A l’espera de passar a ser el màxim responsable de la finca, el Govern va evidenciar que no combregava amb el fet que l’aforament hagi crescut un 37,5% sobre la planificació. La Generalitat va remarcar que haver apujat part dels concerts a 3.300 places “no ha de servir com a precedent de futures edicions”, quan ja durà el timó.

En canvi, no s’han plasmat divergències entre la Generalitat i l’Ajuntament a l’hora de cedir més terreny per al ‘village’ i altres serveis del festival, que s’han escampat més enllà de les zones reservades d’inici. L’Associació de Veïns de Zona Universitària –crítica amb l’ocupació extensa durant mesos d’un parc públic i catalogat– calcula que el festival va acabar desplegat sobre uns 11.100 metres quadrats, un 92% més dels 5.796 metres quadrats que se li confiaven d’inici.

L’Ajuntament destaca que les bases de l’esdeveniment deixaven una escletxa oberta perquè guanyés més espai. Al·lega que les ampliacions contribuïen a reduir la massificació. Per contra, l’associació de veïns assegura que s’han ocupat terrenys malmesos que no s’havien recobrat encara de danys de l’edició de 2021. El Consistori recorda que el promotor ha de dipositar una garantia per reparar possibles desperfectes. “Tenim la sort que aquests jardins acostumen a ser poc freqüentats durant l’any i tenen temps més que suficient per recuperar-se”, sosté.

Més notícies
Públic a l'escenari principal del festival Jardins de Pedralbes / AR

El Festival de Pedralbes conquereix els jardins amb un lloguer ‘low cost’

Notícia: El Festival de Pedralbes conquereix els jardins amb un lloguer ‘low cost’
Comparteix
L'Ajuntament concedeix una rebaixa àmplia al cicle de concerts, que paga una taxa per primer cop per ocupar el parc després de 10 edicions
Un moment de l'actuació de James Blunt al festival Jardins de Pedralbes / Guillem Roset (ACN)

El Festival Jardins de Pedralbes esgota entrades pels tres primers concerts

Notícia: El Festival Jardins de Pedralbes esgota entrades pels tres primers concerts
Comparteix
El cantautor britànic James Blunt va donar el tret de sortida a un cicle que enguany s'allargarà fins al 24 de juliol
Una imatge d'arxiu del Palau Güell / Diputació de Barcelona

Nits de somni, nits de música, nits del Palau Güell

Notícia: Nits de somni, nits de música, nits del Palau Güell
Comparteix
Coneixes el Palau Güell? Descobreix-lo tot gaudint de música en directe
Tindrà lloc el 9 de juliol a les 21h al Palau de la Música i cal comprar entrada

Concert de cloenda del 57è Festival Internacional de Cant Coral de Barcelona

Notícia: Concert de cloenda del 57è Festival Internacional de Cant Coral de Barcelona
Comparteix
Tindrà lloc el 9 de juliol a les 21h al Palau de la Música i cal comprar entrada

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Àcrata. a juliol 28, 2022 | 07:54
  Àcrata. juliol 28, 2022 | 07:54
  I doncs, per a què s'han fet les lleis, sinó per a infringir-les?.
 2. Icona del comentari de: Àcrata. a juliol 28, 2022 | 07:54
  Àcrata. juliol 28, 2022 | 07:54
  I doncs, per a què s'han fet les lleis, sinó per a infringir-les?.
 3. Icona del comentari de: mala peça a juliol 28, 2022 | 09:00
  mala peça juliol 28, 2022 | 09:00
  la kolau és un perill públic
 4. Icona del comentari de: mn a juliol 28, 2022 | 09:26
  mn juliol 28, 2022 | 09:26
  colau, miserable inútil vividora mentidera i botiflera, es una rata més de la plaça Catalunya

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa