Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Restauradors i conservadors de patrimoni recomanen a Maragall crear ajudes pel sector privat

Una vintena d’experts en patrimoni arquitectònic han desgranat aquest dilluns a la tarda al candidat d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall, les polítiques municipals que reclama el sector. Professionals de la restauració artística, docents universitaris i fins i tot tècnics de l’Ajuntament i d’altres administracions –a títol personal– han coincidit en la urgència d’articular un departament dins del consistori que unifiqui la interlocució i previngui pèrdues irreversibles. I han posat el focus, també, en la manca d’acompanyament als petits propietaris que volen rehabilitar un immoble d’interès patrimonial. Diversos arquitectes presents han exposat com, en rebre encàrrecs de botiguers, veïns o inversors han d’emprendre una peregrinació per les diferents àrees involucrades –Urbanisme, Cultura, Memòria, Paisatge Urbà, Seguretat…– i posar ells d’acord a tècnics que tenen criteris dispars.

En absència d’una finestreta única o un ens de referència, sovint l’ajuntament els adreça simplement al telèfon genèric 010 d’atenció ciutadana. Demanen, doncs, una interlocució més fàcil i àgil i un servei d’orientació per als particulars que afronten una intervenció. Molt sovint, alerten, els petits propietaris veuen el valor històric-artístic del seu immoble com una trava i una nosa en lloc d’un actiu revaloritzador. En canvi els grans inversors tiren pel dret sense un seguiment estricte per part del consistori, com ha passat en desenes de finques de Ciutat Vella i l’Eixample reconvertides en franquícies de moda internacional.

Al parer dels restauradors, cal impulsar una línia d’ajudes econòmiques i d’assessorament que impulsi a la rehabilitació i eviti que els edificis d’interès es degradin o es rehabilitin destralerament. La trobada l’ha acollit precisament un dels espais privats ‘salvats’ per l’interès personal de la seva propietària, l’arquitecta Valentina Asinari, que ha recuperat per iniciativa pròpia el pati interior d’un antic hostal de la Ribera amb elements romànics, gòtics i barrocs. Altres edificis de la mateixa tipologia han tingut menys sort, amb intervencions agressives que han passat desapercebudes al poder públic. “És una loteria”, han advertit els presents.

Maragall ha aprofitat l’ocasió per validar propostes del seu programa, com un fons públic per subvencionar rehabilitacions privades d’eficiència energètica. Els professionals l’han vist amb bons ulls però han fet èmfasi en la flexibilitat dels requisits: no tots els terrats admeten plaques solars i de vegades la millor intervenció són sistemes passius com l’aïllament de doble vidre a les finestres. Igualment s’ha posat sobre la taula la creació d’un Institut Municipal de Patrimoni que aglutini als tècnics ara disseminats per diferents departaments, així com fonts de finançament pròpies per al nou ens. Una de les fórmules de major consens ha estat assignar a la restauració del patrimoni l’1% de les taxes que ja paga tota construcció d’obra nova –una reserva ja prevista a la Carta Municipal però que no s’aplica– a imatge i semblança de l’1% Cultural que gestiona el govern de l’Estat.

Més notícies

Ajuntament i UB pacten obrir més als veïns el Pavelló de la República

Notícia: Ajuntament i UB pacten obrir més als veïns el Pavelló de la República
Comparteix
Un nou conveni buscarà més interrelació amb l'entorn amb activitats culturals i socials | L'edifici, construït pels Jocs Olímpics, és una rèplica de l'original de 1937
Notícia: Ajuntament i UB pacten obrir més als veïns el Pavelló de la República - Mobile

Verdum rescata la memòria del safareig com a símbol de les precàries Cases del Governador

Notícia: Verdum rescata la memòria del safareig com a símbol de les precàries Cases del Governador
Comparteix
Veïns i historiador demanen senyalitzar amb una placa aquest espai enderrocat als anys 90, on les dones feien vida social mentre rentaven roba
Notícia: Verdum rescata la memòria del safareig com a símbol de les precàries Cases del Governador - Mobile

Localitzades a Barcelona dues escultures robades de parcs i jardins de Roma

Notícia: Localitzades a Barcelona dues escultures robades de parcs i jardins de Roma
Comparteix
Es tracta d'un bust romà del segle II, amagat en un antiquari, i una escultura de marbre de la Villa Borghese italiana | Una tercera obra, localitzada a Madrid
Notícia: Localitzades a Barcelona dues escultures robades de parcs i jardins de Roma - Mobile

La Fabra i Coats estrenarà un centre d’interpretació del Treball el pròxim mandat

Notícia: La Fabra i Coats estrenarà un centre d’interpretació del Treball el pròxim mandat
Comparteix
L’Ajuntament encarrega el projecte bàsic d’obres per rehabilitar la nau que ocuparà l’espai, integrat a la xarxa del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA)
Notícia: La Fabra i Coats estrenarà un centre d’interpretació del Treball el pròxim mandat - Mobile

Nou comentari

Comparteix