Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Ajuntament i UB pacten obrir més als veïns el Pavelló de la República
  • CA

El govern d’Ada Colau i la Universitat de Barcelona han acordat obrir una nova etapa al Pavelló de la República, un edifici racionalista tan singular com poc conegut per la majoria de barcelonins. És al barri de la Vall d’Hebron i acull una prestigiosa biblioteca sobre la Guerra Civil. Les dues institucions han pactat que a partir d’ara conciliï aquest ús amb activitats culturals i socials de proximitat.

L’edifici es va construir pels Jocs Olímpics i és una rèplica quasi idèntica del que van dissenyar Josep Lluís Sert i Luis Lacasa el 1937 per a l’Exposició Internacional de París amb l’objectiu d’explicar al món la barbàrie de la Guerra Civil espanyola. L’original contenia quadres com el Guernika de Pablo Picasso, que des de 2002 està reproduït a escala real en una de les parets exteriors.

Enguany ha vençut el conveni original del 1993 amb què l’Ajuntament cedia la gestió de l’espai a la Universitat de Barcelona. I, aprofitant la necessitat d’un nou document, el govern municipal ha pressionat per una major obertura de l’equipament: “S’ha fet una feina acadèmica meravellosa, però el conveni anterior ja preveia una obertura a la ciutadania que no s’ha aconseguit del tot”, valoren fonts municipals al TOT Barcelona. “Amb aquest esperit s’ha inclòs ara al conveni l’Institut Municipal de Cultura (ICUB) per buscar noves fórmules d’apropar-se al territori”, afegeixen. Fonts del districte lamenten, en aquest sentit, que avui per avui “si traslladessis el pavelló a l’altra punta de la ciutat, la vida dels veïns seguiria igual”.

L’executiu de Barcelona en Comú ha aprovat aquest abril una pròrroga del conveni vell fins al 31 de desembre. El segon semestre d’any, ja al nou mandat, preveu negociar amb la UB un document definitiu que concreti com afavorir la relació amb l’entorn. La institució docent es mostra més prudent i recorda que el conveni-pont “està pendent de signatura”, però reconeix que “va en aquesta línia” de més porositat.

Pel que fa a les activitats, l’Ajuntament assegura que està “obert a pensar-les amb el veïnat”, per exemple organitzant actes amb les associacions de veïns, el centre de recursos per a entitats Torre Jussana o el Casal de Barri de Can Travi. A més, és clar, de la pròpia UB. La institució, per la seva banda, suggereix que es creï un filtre per encaixar bé la programació: “Qui faria les propostes seria l’Ajuntament i una comissió paritària en determinaria la idoneïtat per al tipus d’espai que compartirien amb les activitats habituals de la UB al Pavelló”.

L’estiu i tardor de 2017 ja hi va haver una primera experiència d’usos mixtes, arran del 80è aniversari de la construcció del pavelló original i el 25è de la rèplica. El consistori va rehabilitar la reproducció del Guernika i durant uns mesos l’equipament va acollir concerts, portes obertes i activitats culturals. A més, des d’aleshores oneja una bandera tricolor republicana en una de les astes de l’edifici. L’edifici també acull visites guiades per al públic general, que gestiona el col·lectiu d’arquitectes El Globus Vermell, sempre que hi ha un grup que ho demana. Les properes són els divendres 10 i 17 de maig.

La icònica escultura pop art 'Els mistos' de Claes Oldenburg i Coosje van Bruggen / Ajuntament de Barcelona

La icònica escultura pop art ‘Els mistos’ de Claes Oldenburg i Coosje van Bruggen / Ajuntament de Barcelona

El Pavelló de la República està just al costat de la famosa escultura Els Mistos de Claes Oldenburg i Coosje van Bruggen. Les dues obres formaven part de la “nova Vall d’Hebron” impulsada per l’Ajuntament de Pasqual Maragall, a remolc d’una petita vila olímpica destinada als periodistes internacionals que cobririen els Jocs. El projecte volia rellançar aquest racó perifèric de Barcelona, però no va aconseguir recosir-lo del tot a la resta de la ciutat. Grans blocs a quatre vents, un descampat que fa d’aparcament i marges de vegetació silvestre envolten encara avui la biblioteca republicana.

La biblioteca que aixopluga el pavelló és un dels arxius de referència sobre la Segona República, la Guerra Civil, l’exili, el Franquisme i la Transició a la Democràcia. Oficialment s’anomena Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI) i disposa de més de 150.000 títols de llibres i opuscles i més de 10.000 títols de revistes. Una de les col·leccions més atractives per al gran públic és la de cartells de la Guerra Civil, que és una de les més extenses d’Espanya. També té una notable secció sobre la sovietisme, Segona Guerra Mundial i història del segle XX.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa