Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El nou Passatge de les Arts, al rescat de la Rambla i del Principal
  • CA

La remodelació anunciada per al Teatre Principal té com a principal novetat la creació del Passatge de les Arts, una drecera que comunicarà la Rambla amb el carrer Lancaster i que aspira a revitalitzar els dos carrers. Es tracta d’un interstici actualment sense cap ús pràctic, que després de la reforma actuarà com a espai de relació entre la via pública i els diferents escenaris del teatre més antic de Barcelona.

I és que aquest espai avui desaprofitat connecta les 6 sales que componen l’emblemàtic equipament: Teatre Principal, Teatre Latino, Cúpula Venus, frontó Jai-Alai, Espai Rambles i Espai Lancaster-Petit Frontó. El nou passatge pretén relligar-les millor i contribuir a la dinamització del passeig en coincidir amb reforma municipal de la Rambla, que comença el 2022 després de 6 anys d’espera. El carrer Lancaster és perpendicular a la Rambla: separat per només 77 metres, queda fora de la seva àrea d’influència i ha patit una important degradació. De fet moltes de les seves finques són municipals, després de veure’s immerses en un polèmic cas de mobbing.

El nou passatge de les Arts “conformarà un pas obert que anirà des de la Rambla fins al carrer Lancaster, de forma que es podrà travessar encara que no vagis a les sales”, detalla al TOT Barcelona l’arquitecte Enric Batlle. És soci fundador de Batlleiroig Arquitectura, el despatx a qui la propietat de l’immoble ha encarregat la reforma.

Illa de cases on hi ha el Teatre Principal, entre la Rambla i el carrer Lancaster / Google Maps

Batlle incideix que, tot i la funció pràctica que tindrà el Passatge de les Arts, la rehabilitació d’aquest pas obeeix la voluntat de conservació del teatre. Ha de contribuir a harmonitzar les diferents peces, que a base de reformes han perdut la cohesió. “Les coses que se li han anat afegint al llarg del temps al Principal són molt insòlites, cada peça és del seu pare i de la seva mare i per això no lliguen”, sosté. 

El teatre, que el segle passat havia acollit òperes, concerts, cinema, balls, actes socials i fins i tot exhibicions de frontó i pilota basca, ara allotjarà arts immersives de gran format. També programarà funcions de teatre, mantenint el caràcter d’aquests espais tan dispars. “Quan introduïm altres usos en un edifici patrimonial sempre hi ha el debat de si n’alteraran o no l’essència, però de fet els edificis són vius”, defensa. 

A hores d’ara l’edifici es troba immers en fase prèvia de neteja, abans de començar les obres. La remodelació d’aquest teatre erigit al segle XVI és una notícia molt esperada a Ciutat Vella. Tot i haver patit dos grans incendis i moltes vicissituds, va estar en actiu fins al 2006. Un grup empresarial el va reobrir el 2013, però va tornar a abaixar el teló el febrer de 2017. Aquest nou intent de tornar-li l’esplendor preveu una ambiciosa rehabilitació amb estrena el 2024.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa