Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ENQUESTA | Falten biblioteques públiques a Barcelona?  
  • CA

A Barcelona hi ha barris que no tenen biblioteca ni llibreries. Passa a la Vall d’Hebron, Baró de Viver, el Congrés i els Indians, Marina del Prat Vermell, Can Peguera, la Bordeta, la Font d’en Fargues, el Coll, la Salut, la Teixonera, Vallcarca i els Penitents, la Trinitat Nova, Torre Baró i Verdum. La dada no fa justícia al recent èxit de Sant Jordi, en què la multitud va tornar a omplir els carrers i es van tornar a assolir les xifres de vendes de llibres prèvies a la pandèmia malgrat el temps advers de la jornada.

A 33 dels 73 barris de la capital no disposen de biblioteca pública i a 25 no existeix cap llibreria. El cas més extrem és el de Vall d’Hebron, on viuen unes 6.000 persones: per no tenir, no té ni tan sols cap quiosc. L’últim va tancar fa un parell d’anys. “Si volem accedir a la cultura hem de sortir del nostre barri. Aquí no podem comprar llibres, no tenim accés a llibres en préstec d’una biblioteca i no tenim cap quiosc per comprar el diari“, es queixen a l’Associació de Veïns de la Vall d’Hebron, on fa anys que el teixit social reivindica que es repari el greuge.

Per tot plegat, us preguntem si cal construir més biblioteques públiques a Barcelona o si les 40 que disposa ara la ciutat són suficients per assortir de llibres i de cultura a tota la població.

QuizMaker

La lectura va gaudir d’una revifada durant el confinament per la pandèmia de la Covid i, a més de Sant Jordi, altres esdeveniments populars que atrauen multituds, com el Saló del Manga o el Còmic Barcelona, desmotren que els llibres continuen gaudint d’un públic nombrós i que les noves generacions també en gaudeixen. Tot i així, el nombre de biblioteques públiques no ha crescut gaire a Barcelona els últims anys. El Pla de Biblioteques 1998-2010 preveia que n’hi haguessin 40, just el nombre d’equipaments que Barcelona comptabilitza ara.

L’última s’inaugura els pròxims dies al districte de Sant Martí. La nova biblioteca Gabriel García Márquez substitueix l’antiga biblioteca de Sant Martí de Provençals. No obstant, queden altres de pendents. No hi ha data per a l’obertura de la biblioteca projectada al solar on hi havia la fàbrica La Ideal Plástica Flor, a la Prosperitat. Amb trres anys de retard va començar a construir-se la nova biblioteca de Sarrià, que es preveu enllestir la tardor de 2023. La biblioteca del Besòs-Maresme a l’antic cinema Pere IV trigarà encara més i no s’espera que obri portes fins al setembre de 2024. Aquest barri tampoc té llibreria generalista, només compta amb la del museu de les Ciències Naturals, a l’edifici Fòrum.

Més notícies
L'Institut d'Estudis Catalans va organitzar, per la Diada de Sant Jordi, un itinerari comentat al jardí Mercè Rodoreda.
Jardins secrets que no et pots perdre a Barcelona
Notícia: Jardins secrets que no et pots perdre a Barcelona
Comparteix
Petites illes naturals on respirar tranquil·litat per tornar a la vida diària amb energia renovada
Els populars encants efímers de roba segona mà i objectes curiosos recuperen la seva força després de dos anys de pandèmia
Els ‘flea markets’ tornen a Barcelona
Notícia: Els ‘flea markets’ tornen a Barcelona
Comparteix
Els populars encants efímers de roba segona mà i objectes curiosos recuperen la seva força després de dos anys de pandèmia
Pintada feixista a la Biblioteca Sant Gervasi - Joan Maragall / @aginacabre (Twitter)
Pintada feixista en una biblioteca: “Menys llibres i més Espanya Vox”
Notícia: Pintada feixista en una biblioteca: “Menys llibres i més Espanya Vox”
Comparteix
El missatge ha aparegut aquest dijous al matí a la Biblioteca Sant Gervasi - Joan Maragall
Una de les exposicions del MACBA / Mar Martí (ACN)
Mes de 100.000 persones participen a la Nit dels Museus
Notícia: Mes de 100.000 persones participen a la Nit dels Museus
Comparteix
El MNAC i el MUHBA han estat els dos espais que han acollit més visitants

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Yoel a maig 30, 2022 | 20:05
    Yoel maig 30, 2022 | 20:05
    S'obren biblioteques... Sobren museus... Estem al segle XXI.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa