Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els Premis Ciutat de Barcelona, reconvertits en 225 beques per a creadors
  • CA

El tinent d’alcalde de Cultura de Barcelona, Joan Subirats, ha anunciat que els Premis Ciutat de Barcelona es convertiran amb caràcter “excepcional” en “ajudes a la creació”. Dins d’un paquet de mesures global, ha precisat que aquestes ajudes es materialitzaran en 225 beques a la creació en l’àmbit de la recerca, la cultura i l’educació.

És la proposta que ha fet el Consell de Cultura, que programa i organitza anualment els guardons. La quantia va “molt més enllà” de la dotació dels premis tradicionals. Les beques es convocaran abans de finals d’any i es podran desenvolupar els processos creatius al llarg de 2021.

Pel que fa a les beques, Subirats ha afegit que tindran una dotació total de 3 milions d’euros, podran ser de 10.000 euros per beca-projecte i de 6.000 euros per beca de suport a la creació. A més, s’han establert diferents línies de suport en funció de l’àmbit d’actuació (educació, cultura o ciència) que en conjunt es divideix en 15 modalitats, com per exemple innovació als centres culturals, projectes d’innovació i creació musical i creació de propostes innovadores de divulgació científica.

Tauletes per a escolars confinats

Subirats també ha anunciat aquest dijous 8 noves mesures en l’àmbit cultural i educatiu, com una partida de 825.000 euros perquè les biblioteques i el Consorci d’Educació comprin tauletes per als alumnes confinats. Les mesures sumen 6,19 milions d’euros, provinents del nou Fons Covid de 90 milions d’euros per pal·liar la crisi del coronavirus. Aquest paquet d’ajudes se suma als 3,5 milions del primer i segon pla de xoc aprovat abans de l’estiu.

Subirats ha assumit que durant tot el curs hi haurà un 2% “constant” d’alumnes confinats arran dels brots de Covid-19, “i és importantíssim mantenir la connexió en línia” amb els centres. D’aquesta manera, els 825.000 es dedicarà a la compra d’aquestes tauletes per garantir l’accés a recursos educatius digitals. La mesura s’adreça a aquells alumnes més vulnerables obligats a seguir la docència des del seu domicili, per causa d’un confinament no voluntari, o per facilitar l’accés als recursos educatius disponibles en línia.

Compra d’obres d’art per al Macba

El tinent d’alcalde ha anunciat també “dues mesures especialment noves i significatives” relacionades amb la promoció de l’àmbit visual. “Necessitem reforçar la compra d’obra artística dels pintors i creadors“, ha afirmat, un problema que s’intentarà apaivagar amb l’impuls d’una compra de 600.000 euros a través del Macba per la compra d’obra artística de creadors de les dues últimes generacions “que han quedat fora del mercat”. Això es farà a través de l’adquisició a les galeries i als mateixos artistes, i les obres adquirides s’incorporaran als fons del Macba.

La segona mesura destacada prové de les converses amb el Liceu, el Palau de la Música i l’Auditori, que han traslladat a l’Ajuntament “la necessitat de seguir treballant en la creació de música contemporània i d’òpera”. D’aquesta manera, s’habilitarà un programa amb aquests tres equipaments per impulsar un sistema d’ajuts per a la promoció artística dels músics. Seran 350.000 euros destinats “a la promoció de joves compositors” en aquest àmbit.

Per altra banda, Subirats ha assenyalat que “s’ha detectat que els centres patrimonials no estaven ben preparats per l’esforç en línia”, de manera que destinarà 172.000 euros per “reforçar” la tecnologia digital d’aquests centres. Aquest paquet vol ajudar-los a generar contingut digital i a la millora de l’equipament tecnològic dels centres patrimonials, per a una millor comunicació i difusió, per exemple amb la filmació i fotografia 360º de les exposicions permanents; adquisició d’equipament tecnològic per a la producció i difusió en línia, i millora de la connexió a internet.

Un milió per a escoles bressol

Subirats ha anunciat una altra mesura per import d’un milió d’euros a les escoles bressol municipals consistent a reforçar l’acollida de l’inici de curs per part de les educadores que garanteixi el manteniment de la qualitat del servei en el context de la pandèmia.

També en el terreny educatiu, l’Ajuntament ha impulsat el projecte ‘Tardes enriquides’ de reforç escolar a infants en barris amb major índex de desigualtat. El programa dotat amb un pressupost de 150.000 euros s’adreça als infants de 2n i 3r de primària de les escoles d’aquests territoris. Finalment, una darrera mesura serà el reforç de la xarxa de casals comunitaris, als quals es destinaran 50.000 euros per a les despeses de gestió i dinamització.

Resultats lents del Bonus Cultura

Sobre els resultats del Bonus Cultura de l’Ajuntament, Subirats ha instat a esperar a finals d’any, ja que si bé la seva marxa “va una mica més lenta” del que imaginaven. Creuen que pot ser un bon aliat dels regals de Nadal, per exemple en la compra d’entrades a espectacles o de llibres. De cada 40 euros, el consumidor en posa 30 i l’Ajuntament li’n regala 10. “El problema és si tens 30 euros per gastar en cultura”, ha admès el tinent d’alcaldia.

Preguntat sobre l’afectació de les noves mesures del Govern per lluitar contra la covid-19, Subirats ha considerat que “a diferència del que va passar altres vegades, a l’hora de presentar aquestes mesures s’ha tingut molt en compte l’experiència acumulada en l’àmbit de la cultura”. A parer seu, a l’estiu es va posar de manifest que la cultura és segura. Ha lamentat que la reducció de l’aforament del 70% al 50%, fa “evident que posa molt en dificultat les sales de teatre”. A banda, ha celebrat que la Biennal de Pensament es va programar directament el 50% en lloc de fer-ho al 70%, de manera que es podrà seguir fent fins diumenge.

Més notícies
Escultures grecoromanes a l'exposició 'Art i mite. Els deus del Prado', al Caixaforum Barcelona / Pau Cortina - ACN
El CaixaForum es passeja pels “déus” del Museu del Prado
Notícia: El CaixaForum es passeja pels “déus” del Museu del Prado
Comparteix
Una exposició excepcional repassa la mitologia grecoromana amb grans noms de la història de l'art
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb el regidors de l'Ajuntament a l'ofrena floral a Lluís Companys / Europa Press
Barcelona recorda el llegat de Companys en el 80 aniversari del seu afusellament
Notícia: Barcelona recorda el llegat de Companys en el 80 aniversari del seu afusellament
Comparteix
Àmplia representació política a l'ofrena floral al Castell de Montjuïc
El Teatre Lliure reprèn les funcions d''El quadern daurat', l'exitosa adaptació de Carlota Subirós de la novel·la homònima de Doris Lessing / Sílvia Poch
Nora Navas torna al Lliure amb ‘El quadern daurat’
Notícia: Nora Navas torna al Lliure amb ‘El quadern daurat’
Comparteix
El teatre de Montjuïc reprograma l'adaptació de la novel·la de Doris Lessing, amb direcció de Carlota Subirós
Vista aèria de Collserola i els espais verds metropolitans / IAAC - Jon Tugores
Barcelona serà Ciutat Europea del Bosc 2022
Notícia: Barcelona serà Ciutat Europea del Bosc 2022
Comparteix
L'European Forest Institute concedeix a l'àrea metropolitana l'organització d'una gran trobada internacional

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa