Nora Navas torna al Lliure amb ‘El quadern daurat’

El teatre de Montjuïc reprograma l'adaptació de la novel·la de Doris Lessing, amb direcció de Carlota Subirós

L’obra El quadern daurat, l’adaptació de Carlota Subirós de la novel·la homònima de Doris Lessing (Premi Nobel de Literatura 2007 i Premi Internacional de Catalunya 1999), torna a la Sala Fabià Puigserver del Teatre Lliure del 16 d’octubre al 8 de novembre. Es tracta de la primera versió teatral que s’ha fet d’aquesta obra, considerada una de les grans novel·les del segle XX. Després d’una setmana en cartell, la pandèmia de la COVID-19 va obligar a la cancel·lació de l’espectacle, que es representa ara amb alguns canvis. D’una banda, la Carlota Olcina substituirà la Marta Ossó en el paper d’Ella i Marc Tarrida, en Guillem Barbosa en el de Tommy. El muntatge, a més, redueix la seva durada a 2 hores per la supressió de la mitja part, com recomanen els nous protocols de prevenció de la pandèmia.

Nora Navas interpreta Anna Wulf, l’alter ego de Lessing, una dona lliure, escriptora, mare divorciada i militant comunista, que deixa testimoni del seu moment vital en quatre quaderns de quatre colors diferents: el negre, el dedica a l’escriptura i la memòria; el vermell, a les reflexions polítiques; el groc és un esborrany d’una novel·la d’amor i el blau, un diari personal en què documenta les seves sessions de psicoanàlisi. És un cinquè quadern, però, el de color daurat, el que acaba donant títol a la novel·la i a l’espectacle. El quadern daurat és aquell que recull totes les crisis de la protagonista l’escriptura del qual li permetrà renéixer.

'El quadern daurat' torna a la Sala Fabià Puigserver del Teatre Lliure del 16 d'octubre al 8 de novembre / Sílvia Poch
‘El quadern daurat’ torna a la Sala Fabià Puigserver del Teatre Lliure del 16 d’octubre al 8 de novembre / Sílvia Poch

En conjunt, és el retrat fragmentat de la vida d’una dona compromesa durant els anys 50, en plena Guerra Freda i amb l’aparició del feminisme al rerefons. L’obra aborda temes com la maternitat, la decadència moral, els valors, la independència personal… L’espectacle parla d’una dona que entra en crisi amb cada aspecte de la seva vida i intenta posar ordre en tot el caos buscant la veritat. Wulf –de soltera Anna Freeman– és una ànima lliure, o que lluita per ser-ho i per controlar i canalitzar el patiment que arrossega pel caos interior que sent que viu. I la seva manera de fer-ho és escrivint.

“No us podeu perdre El quadern daurat, que és una adaptació teatral única, perquè ni a Anglaterra l’han fet, d’una de les novel·les més importants del segle XX, que no només parla de dones, de feminisme, de política, sinó també de la creació, del caos i d’allò en què tots ens sentim involucrats, que és la vida”, assegura Nora Navas, en aquest vídeo en què també parlen del muntatge la directora i altres actors.

Pel que fa a l’escenografia, l’escenari juga amb el concepte d’habitació pròpia, les parets de la qual són les pàgines dels quaderns que l’Anna Wulf escriu. És a través de la llum i el color que s’ha pogut fer una traducció plàstica dels diferents quaderns. La interpretació a escena es combina amb material audiovisual que donarà vida el contingut del quadern negre.

Una dona que busca viure l’amor i la llibertat sexual

Carlota Subirós va llegir la novel·la quan tenia poc més de 30 anys i va quedar atrapada al “magma de totes les seves capes superposades”. “S’anava fent cada vegada més forta la sensació que estava assistint al desplegament d’una intimitat com mai no havia trobat en la literatura“, confessa la directora, que porta de nou a un escenari aquesta obra que la va trasbalsar. De fet El quadern daurat és la segona obra de l’escriptora britànica que Subirós adapta al teatre ja que, el 2008, va estrenar Jugar amb un tigre, també al Teatre Lliure. Manté l’estructura fragmentada de la novel·la i funciona com un calidoscopi en el qual es barregen les històries dels quatre quaderns.

Nova Navas protagonitza 'El quadern daurat', adaptació de Carlota Subirós de la novel·la de Doris Lessing / Sílvia Poch
Nova Navas protagonitza ‘El quadern daurat’, adaptació de Carlota Subirós de la novel·la de Doris Lessing / Sílvia Poch

“Anna Wulf és una consciència ardent que necessita donar sentit a la seva vida a través de l’escriptura. A finals dels anys 50 del segle XX, es troba en plena crisi vital, política, amorosa, artística, existencial”, explica Subirós. El context en què passa tot això, en el de l’època que vivia Lessing, situa la protagonista com a mare que puja sola la seva filla, en una època en què el divorci encara tenia un fort estigma social. “És una dona que busca aferrissadament viure l’amor i la llibertat sexual des d’una vivència intensament compromesa. És una persona que s’enfronta obertament amb la creixent fragmentació i desintegració de la vida, en un moment d’extrema tensió política i personal”, conclou la directora de l’obra.

Els actors

Amb Nora Navas –que ha treballat amb directors com Xavier Albertí, Lluís Pasqual, Carol López i Joan Ollé a més de molts altres–, interpreten El quadern daurat actors com Javier Beltrán, Marc Tarrida, Mia Esteve, Montse Esteve, Jordi Figueras, Carlota Olcina, Fèlix Pons, Vanessa Segura i Anna Güell, entre molts d’altres, ja que es tracta d’una obra amb un ampli repartiment de 18 actors i actrius.

Nou comentari