Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Bruce Springsteen torna a una Barcelona que ja lidera gires mundials
  • CA

L’esplanada que dona pas a les piscines Picornell s’ha omplert de fans del Bruce Springsteen aquest dijous les 8 h del matí, els mateixos que han tornat a les 14 h i a les 20 h. És gent com l’Eva, en Ferran o la Magela, fans incondicionals del cantant nord-americà que fa una setmana que apareixen per Montjuïc tres cops al dia per no perdre el seu lloc a la cua. Ells mateixos s’autogestionen. “Si vens, t’apuntem a la llista i et farem venir cada dia en tres torns diferents si no vols perdre el teu lloc”, explica la Magela, que aquest any ha aconseguit entrades per veure el ‘boss’ en deu escenaris diferents.

Els fans mantenen que aquest sistema, que funciona així a tots els països on actua el de Nova Jersei, serveix “per evitar acampades sense sentit”. L’equip de Bruce Springsteen s’apropa dies abans del concert per conèixer-los i, llavors, “els passem la llista i ells agafaran les regnes”. En anys anteriors, la cua havia arribat a ser de més de 2.000 persones. Enguany, però, la situació és diferent perquè la pista estarà dividia entre els que tenen entrades per a l’opció davantera i els de darrere. “Abans, si no t’apuntaves a la cua, quedaves molt enrere. Ara hi haurà gent que entre la primera i la sisena fila no veurà tanta diferència i hauran decidit estalviar-se la cua”, comenta en Ferran. No és el cas de la Magela, que s’ha tornat a apuntar perquè considera que l’Springsteen sembla que actuï “al teu costat”. I és clar, a primera fila, “encara més”.

Els fans concentrats a Montjuïc mostren l'ordre en què accediran a l'estadi | Gabriel González
Els fans concentrats a Montjuïc mostren l’ordre en què accediran a l’estadi | Gabriel González

La senzillesa del ‘boss’

Bruce Springsteen farà vibrar l’Estadi Olímpic Lluís Companys tant divendres com diumenge en els seus primers concerts de gran format després de la pandèmia, l’estrena de la gira europea i els únics que farà a l’Estat. La promotora del concert, Doctor Music, ja ha avisat que l’americà ve a tot gas i que s’espera un espectacle “llarg i de gran format”. De fet, aquest és el motiu pel qual Springsteen no actuarà un tercer cop a Catalunya. La mateixa productora va avisar que era impossible somiar amb una tercera data perquè els 30 tràilers que carreguen amb el muntatge de l’espectacle no arribarien a temps a Dublín, la següent parada de la gira.

Qui també estarà present divendres a Montjuïc, però a la tribuna de premsa, és el crític musical Jordi Bianciotto, que ha tingut la fortuna de veure’l relativament aviat als Estats Units. Somriu quan el TOT li explica què opinen els fans de Bruce Springsteen: “Normal, és l’artista de gran format més anti-gran format”. El crític explica que l’americà, a diferència dels principals músics que estan triomfant ara, defuig les grans performances: “Una de les gires que actualment causa més sensació als Estats Units és la de la Taylor Swift, que compta amb un gran cos de ball i un espectacle descomunal. Bruce Springsteen és tot el contrari. És d’una senzillesa sorprenent. Ell, la seva guitarra i la banda“.

Barcelona, parada obligatòria

Que Bruce Springsteen està enamorat de Barcelona no és cap sorpresa. Molts fans diuen que el concert d’Amnistia Internacional al Camp Nou l’any 1988 va significar per al nord-americà un abans i un després. Si més no, les dades parlen per elles mateixes. Springsteen haurà actuat, amb el doble concert d’aquesta setmana, en 22 ocasions a Barcelona. És el doble que a la segona ciutat estatal del rànquing, Madrid, que l’ha vist 10 vegades en directe. Tampoc és anecdòtic que decideixi obrir aquesta gira a Catalunya, així com tampoc ho és que ho fes en altres grans ocasions, com en el retorn de la seva ja inseparable The E Street Band el 1999.

L'Estadi Olímpic, aquesta setmana durant els preparatius del concert de Bruce Springsteen | Gabriel González
L’Estadi Olímpic es prepara per rebre Bruce Springsteen aquesta setmana | Gabriel González

Springsteen no és l’únic que veu Barcelona amb bons ulls. Coldplay actuarà aquest estiu en quatre ocasions a la capital catalana, per cap a la resta de l’Estat. I Madonna, Beyoncé, Harry Styles o Elton John també hi faran parada. El productor musical Miguel Zamarripa explica al TOT que “Barcelona s’ha posicionat com una de les ciutats europees i mundials més importants a tots nivells”, fet que explica l’arribada d’aquests grans artistes. El també impulsor de grups com 31 FAM considera que “no és casualitat que aquests grans músics optin per la capital catalana ni que Spotify decideixi fer una de les seves poques inversions publicitàries a Barcelona”.

Per la seva part, Bianciotto rebaixa una mica el suflé i recorda que grups com ‘Metallica’ han decidit fer parada a Madrid, per exemple. Amb tot, admet que Catalunya està molt ben posicionada. “Compta amb grans infraestructures gairebé sempre disponibles, com el Sant Jordi o l’Estadi Olímpic”, una qüestió més pràctica que romàntica, però que els mànagers miren amb molt de detall. D’altra banda, la ubicació de Barcelona també suma. “Que estigui en un extrem va bé per començar o acabar una ruta”, detalla el crític. A aquest aspecte cal sumar un canvi de paradigma en els artistes, que ara “prefereixen agrupar concerts en una única ciutat i que el públic es desplaci”.

Beyoncé, a Catalunya el 2018 | Europa Press
Beyoncé és una de les que torna cinc anys després | Europa Press

Les conseqüències d’acollir grans gires

El 2023 arriba carregat de grans concerts i festivals, una circumstància propiciada en part pel boom postpandèmic per viure experiències. De fet, tots dos experts coincideixen en el fet que cada cop hi ha més “turistes musicals”, un fet que Barcelona haurà de començar a tenir en compte. En tot cas, que cantants de la talla de Bruce Springsteen o Madona aterrin a la ciutat no vol dir que es tradueixi en un impuls de la indústria local. “Són públics diferents”, recorda Zamarripa, que fins i tot s’atreveix a dir que “els grans artistes absorbeixen tota l’atenció mediàtica quan venen i esborren del mapa grups més petits”. En canvi, els macroconcerts o festivals ajuden a la projecció internacional d’artistes catalans, els quals “miren amb molts bons ulls a l’estranger quan descobreixen que han nascut musicalment a Barcelona”.

El productor constata que Barcelona “s’ha consolidat com un escenari important per als grans artistes”. Un fet, per cert, que molts periodistes musicals fa temps que adverteixen que pot comportar un encariment dels preus. La bona salut dels macroconcerts contrasta amb l’estat de la indústria musical catalana, que va viure un èxode de discogràfiques cap a Madrid durant els anys vuitanta. Amb l’històric a la mà, doncs, cal patir per si passarà el mateix amb els esdeveniments culturals? Tots dos experts asseguren que són mercats diferents i que les principals promotores d’esdeveniments musicals també tenen seu a Barcelona. És el cas de Live Nation, el Sónar o Primavera Sound. Tot plegat suma punts per a una Barcelona que també compta amb una ubicació estratègica i infraestructures mítiques.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa