Des de Món Terrassa i Tot Barcelona ens proposem fer un viatge per la història de la línia Barcelona-Terrassa de FGC, que ara compleix cent anys. Fem parada, sense pressa, a cadascuna de les 19 estacions que la conformen (des de Terrassa Nacions Unides a Barcelona – Plaça Catalunya). D’aquesta manera, descobrirem en una sèrie de reportatges, entrevistes i cròniques algunes curiositats, anècdotes, històries que donen vida a una línia que transporta anualment fins a 64 milions de passatgers -segons dades d’FGC el 2018-.

L’estació d’Hospital General, a la línia Barcelona-Terrassa de FGC
L’estació d’Hospital General es va construir per facilitar l’accés a un dels grans centres sanitaris del país, el que dona nom a aquesta parada d’FGC, ubicada entre els termes municipals de dues de les grans ciutats del Vallès, Sant Cugat i Rubí. Es va obrir l’any 1985, prestant servei fins al 1986 per una sola via (la descendent), moment en què van finalitzar les obres de desdoblament entre Sant Cugat del Vallès i Rubí. El tren ja hi passava des de 1918. L’estació disposa d’un edifici i les dues vies generals, amb andanes laterals de 125 metres de longitud parcialment cobertes per marquesines metàl·liques. L’edifici de viatgers se situa a l’esquerra de les vies, i és d’una sola planta, amb entrada des de la zona hospitalària, i Trenscat n’explica tots els seus detalls.

Andana de l’estació d’Hospital General | FGC
El gran projecte relacionat amb Hospital General és l’intercanviador, entre les línies S1 i S7 d’FGC i la línia R8 de Rodalies de Catalunya. Actualment, les dues estacions es troben separades uns 1.200 metres a peu. Sembla que aquesta idea, encallada des de fa anys, ha rebut ara mateix un nou impuls. L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i l’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, es van reunir fa només unes setmanes. Entre els temes tractats, destaca l’acord a què van arribar per demanar conjuntament a les administracions competents la connexió de les línies ferroviàries del Vallès, “per tal d’acabar amb l’anomalia històrica que les línies de la Generalitat i del Govern estatal funcionin de manera independent i sense cap estratègia territorial ni lògica de mobilitat”, en paraules del polític egarenc. Per aquest motiu es considera prioritària la construcció de nous intercanviadors a Hospital General (per connectar la S1 d’FGC i l’R8 de Rodalies), a Volpelleres (per connectar S2 i R8), a Riu Sec (per connectar R4 i R8) i a Riera de Caldes (per connectar R3 i R8).
En el llibre 150 anys de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, d’Antoni Gras, es recorda aquest centre sanitari i que es va obrir un baixador a la zona de ls S1 que travessa l’autopista, a pocs metres de l’edifici. L’espai del voltant es va aprofitar per crear un park and ride.