Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Terrassa Rambla: el rovell de l’ou, l’Estació amb majúscules

Des de Món Terrassa i Tot Barcelona ens proposem fer un viatge per la història del que a Terrassa s’anomena Tren de Baix, fent parada, sense pressa, a cadascuna de les 19 estacions que el conformen: des de Terrassa Nacions Unides a Barcelona – Plaça Catalunya: una línia que compleix 100 anys. D’aquesta manera, descobrirem en una sèrie de reportatges, entrevistes i cròniques algunes curiositats, anècdotes, històries que donen vida a una línia que transporta anualment fins a 64 milions de passatgers -segons dades de FGC del 2018-. 

L'estació Terrassa Rambla, a la línia Barcelona-Terrassa de FGC, que ara compleix cent anys

L’estació Terrassa Rambla, a la línia Barcelona-Terrassa de FGC, que ara compleix cent anys

Sí, a Terrassa hi ha més estacions d’FGC, però la de Rambla podem dir que és l’Estació, amb majúscules. Avui soterrada, és la gran via d’entrada al rovell de l’ou de la ciutat egarenca. Se situa a l’eix central nord-sud, que és la Rambla, al lloc per on passen més ciutadans cada dia, a tocar de llocs emblemàtics com les places d’Anselm Clavé/Portal de Sant Roc, en la zona de concentració d’establiments comercials, espais de restauració i serveis. Terrassa Rambla és la porta d’entrada al lloc més emblemàtic de la ciutat, la plaça Vella, i també a l’Ajuntament i a espais municipals, al gran Mercat de la Independència, a la zona central de la Fira Modernista -el mes de maig-, als indrets on es fan les grans exhibicions castelleres de Minyons i Castellers, al bell mig d’on se celebren els actes més rellevants de la Festa Major -primer diumenge després de Sant Pere-.

Sortida de l'estació d'FGC al mig de la Rambla de Terrassa | MARCEL MARSAL

Sortida de l’estació d’FGC al mig de la Rambla de Terrassa | MARCEL MARSAL

 

I n’hi ha més, Terrassa Rambla du directament a la seu del Bisbat d’Egara, a la catedral del Sant Esperit, a la Casa Museu Alegre de Sagrera, als carrerons que guarden el regust medieval, a la Torre del Palau -un dels grans símbols egarencs-. I ens acosta als carrers amb més ebullició, com Major, Sant Pere, Unió, Raval de Montserrat, Cremat, Gutemberg, de l’Església… Des de Terrassa Rambla s’arriba amb una petita caminada al parc de Sant Jordi, on destaca per sobre de tot una de les grans joies del patrimoni, la Masia Freixa. I queda a uns metres, Rambla amunt, el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica, el mNACTEC, situat en una nau industrial única, a la qual s’ha denominat la Catedral de la Indústria. Sense oblidar que sortint de l’estació i mirant cap al sud i l’oest es pot gaudir de dos edificis rellevants, el de l’Escola Pia i el de la Fundació Busquets. Si es vol reposar una estona, es pot fer al Parc dels Catalans, al qual s’accedeix tot just pujar a la part de dalt de l’estació. 
L'estació antiga de Terrassa | FGC

L’estació antiga de Terrassa | FGC

Terrassa Rambla ha estat des de gairebé sempre, i fins al perllongament inaugurat el juliol de 2015, l’única estació -a l’aire lliure primer i després soterrada- que havien conegut egarencs i egarenques. Terrassa Rambla era el gran punt de partida per anar fins a la capital del país -i, en menor grau, a la resta de pobles, viles, ciutats i barris pels quals passen els trens de Ferrocarrils-.

Molta gent encara té en el record l’edifici espectacular a l’aire lliure, les vies que corrien paral·leles a la Rambla, els passos a nivell de la carretera de Montcada i del carrer de Lavoissier. 

Els anys 80 del segle XX arribava el soterrament de la línia d’FGC des del final de la rambleta del Pare Alegre fins al Portal de Sant Roc. El resultat fou la reordenació urbanística de la part baixa de la Rambla, un accés sud de la ciutat més accessible, l’obertura de nous espais verds. L’any 1988 s’enderrocava l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat.

L’estació de Terrassa Rambla va entrar en servei el 28 de desembre de 1919, amb la posada en marxa de la línia des de Rubí. La primera estació va ser provisional, i es va construir la definitiva el 1921.
Més notícies

100 anys del la línia Barcelona-Terrassa de FGC

Notícia: 100 anys del la línia Barcelona-Terrassa de FGC
Comparteix
Món Terrassa i Tot Barcelona enceta una sèrie d'articles sobre la línia S1 del Metro del Vallès amb motiu del seu centenari
Notícia: 100 anys del la línia Barcelona-Terrassa de FGC - Mobile

Vallparadís Universitat, l’única estació de tren amb dependències assistencials

Notícia: Vallparadís Universitat, l’única estació de tren amb dependències assistencials
Comparteix
L'estació d'FGC se situa en les entranyes del pulmó verd de la ciutat: el Parc de Vallparadís
Notícia: Vallparadís Universitat, l’única estació de tren amb dependències assistencials - Mobile

Estació del Nord, intercanviador clau en la línia BCN-Terrassa

Notícia: Estació del Nord, intercanviador clau en la línia BCN-Terrassa
Comparteix
L'estació d'FGC és la porta d'accés a una de les joies patrimonials de la nostra ciutat, la Seu d'Ègara
Notícia: Estació del Nord, intercanviador clau en la línia BCN-Terrassa - Mobile

Terrassa Nacions Unides, cotxeres i origen de la S1

Notícia: Terrassa Nacions Unides, cotxeres i origen de la S1
Comparteix
L'estació d'FGC és una de les entrades al Parc Agrari de Terrassa, a tocar de la zona esportiva i del Mercadal
Notícia: Terrassa Nacions Unides, cotxeres i origen de la S1 - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa